петък, 28 април 2017 г.

Денят на момината сълза

С  очарователно нежен вид, неподражаем  аромат,  срамежливо скрило  белите си камбанки сред   зелени листа, това цвете е любимо на мнозина. Непретенциозно, скрито под сенките на дървета и храсти, то се  разпространява бързо и прави цели полянки от  широки зелени, леко оребрени  листа,  в пазвите на които  са се скрили  нежно зелени  стебълца, по протежение  на които са се подредили нежно бели  камбанки. Момината сълза ( Convallaria  majalis)  е  цветето на  май, което изглежда  толкова скромно и същевременно  толкова очарователно.
То се е превърнало в символ на любовта  и  "възвърнатото щастие".  Един международен   празничен ден  като първи май /празник на труда/  е празник / с френски  вкус/ и на   прекрасната момина сълза. На първи май,   ароматните букетчета  могат да се срещнат закичени на много ревери, те се подаряват  на любими хора,  съпътстват почти всяка покупка, направена в този ден. 


Във Франция денят на момината сълза е истински празник  със стародавна история,  идваща още от 16в, когато на 1 май Шарл ІХ раздал на дамите от двора букетчета от момини сълзи и пожелал това да се повтаря всяка година на този ден. През  годините тази  традиция е  утвърждавана, за да бъде в наши дни  един прекрасен празник  на "Цветето на  щастието" / каквато е и четирилистната детелина/ не само във Франция, но и в околните и Белгия,  някои кантони на Швейцария, Андора. Та колко са растенията, на които  в научното наименование стои  месеца, в който цъфтят  - majalis. Момината сълза е непосредствено свързана с месец май. Съществува легенда, според която  друг скромен, но изящен и очарователен представител - Славеят тъгува за  момината сълза и се завръща в гората чак, когато тя започва да цъфти и разнася прелестния си аромат. Легенди и поверия много и всичките  свързват това нежно цвете със  смирение, невинност, тържество на щастието и любовта. С момината сълза в първия ден на май са свързани  народни обичаи в много европейски страни, а и не само европейски. В Германия младежите  поставят на прозорците на своята избраница букетче момини сълзи, във Франция тези букетчета се завързват за опашките на кравите,  в Англия деца разнасят  по къщите букетчета срещу дребни монети, които после даряват  в помощ на някой нуждаещ се. Момината сълза  в религията  е свързвана с  образа на Дева Мария. Тя е символ на скромност, невинност и чистота. Без да е специално   чествано или свързано с някаква народна традиция в България, момината сълза се възприема също като символ на невинност и  чистота. Прекрасно е  да украсим дома си с букетчета момини сълзи, прекрасно е да ги отглеждаме  и в градините, още повече, че за това не  е необходимо особено старание.


Дори в неподдържаните градини, където дървета са разперили  клони на голяма площ и са  я покрили  със сянката си, момините сълзи намират прекрасни  условия и  пълзящите им  корени правят  цели поляни. Това, от което се нуждае растението е  прохлада, ограничено слънце, глинеста, но незадържаща вода, почва.  Почти всички  части на растението са токсични  за човека. Дори  водата, в която са натопени отрязаните стръкове  може да предизвика  неприятни последици, ако бъде изпита. Това трябва да се има предвид,за да бъдат предпазени  най-вече децата от  червените плодове, които се образуват през късното лято / ако цветовете не бъдат обрани  по време на цъфтежа/.


Почти всяка градина има подходящо място за засаждане на   конвалария. Това става в ранната пролет /март/ или  през есента. Предварително се накисват за час във вода, разделят се и се засаждат на дълбочина около 2-2,5см.  Полива се обилно. Растението е много непретенциозно и бързо се разпространява, особено  след студена зима като изминалата. След по-топлите зими, когато температурите не падат достатъчно и периода  и състоянието на покой не е достатъчно, обикновено  развитието и цъфтежа са по-ограничени.   Освен директно в почвата,  могат да бъдат засадени  и в  съдове. След като оберем красивите цветове и направим от тях  прекрасни букети, продължава  да се подава  вода през лятото. В късното лято  листата са  пресъхнали, пожълтели  и могат да бъдат отстранени. През студеното време конваларията няма надземни части. През пролетта  стрелите на новите растения буйно се появяват в началото на  април.


Освен традиционните бели момини сълзи за любителите на по-редките видове има и  такива с нежно бледо розови цветове, има някои сортове с  кичести камбанки.
От  момината сълза се правят прекрасни булчински букети, красиви малки букетчета.

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/236x/a8/ad/60/a8ad607c7dd8b177071609f3f39e4f10.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/d7/86/b4/d786b4fdea3ef187444c550cbcd79535.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/9c/84/84/9c848416c3e131752f65da8c9d2c3dd9.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/236x/d9/0d/e7/d90de7bd4a05884a4afcbaa5bc432e0c.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/c2/ef/ec/c2efecf51f469e0f68932675fa4da6b8.jpg


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/e6/9e/7a/e69e7a482353c2cb06436bee39616042.jpg


В настъпващия май  потърсете сред цъфналите момини сълзи, онова стръкче, което  носи 13 бели камбанки, за да  бъде късмета  с вас  през цялата година. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар