Тикви, тикви - сезонът на тиквите. Толкова са разнообразни, красиви и най-вече много. Eсенните празници се съпътстват от тиквата като украса и много и вкусни тиквени блюда. Тиквени фенери, тиквен пай са шлагерите на есента. И както всяка година и тази, в седмицата преди денят на Вси Светии / по католическия календар/, издълбахме порядъчно количество тикви за фенери. Не само тези от подходящи за карвинг или поне по-податливи на изрязване сортове, но преди всичко такива, които се родиха в градината от семена, събрани от така наречените "свински тикви". Те съвсем не са лоши на външен вид, но кората им е доста дебела и твърда, което съвсем не улеснява изрязването.


Безспорно за тиквени фенери и различни есенни декорации са най-подходящи някои американски и английски сортове като: Howden e един от най-едроплодните сортове, Evergold са средно едри с не така набраздена кора, Wee be little са си направо миниатюрни и всички те са типичните ярко оранжеви тикви с леко набраздена лъскава кора, но има и едни малки тикви от сорта Baby boo, които са с бяла кора и много добре се вписват в хелуинската декорация в линията на "милите духчета".
 |
Howden |
 |
Evergold |
 |
Jack by little |
 |
Wee by little |
 |
Lumina |
 |
Baby boo |
Тези сортове са с характерна добре оформена кръгла форма, с добри пропорции и здрави дръжки, с равна основа с перфектна за карвинг кора. С по-гладката кора сортовете /Lumina/ са подходящи за оцветяване с бои и ако ще ги консумирате след това е добре да подбираме нетоксични бои. По пътя към новите хибриди, при които се преследва еднаквостта на размерите, пропорционалността на формата, високата родовитост и лесното събиране на плодовете се е загубило нещо особено важно - добрия вкус. Изрязването на фенерите е забавна работа за всеки един от семейството, но много е важно да се предпазите от случайни порязвания, особено възможни при по-твърдите тикви. Отворът, през който се почиства вътрешността на тиквата / най-често отгоре около дръжката/ се прорязва с тънък нож, който се движи като трион косо към повърхността, за да се получи разрез позволяващ по-лесното изваждане на капачето. Мотивите най-често са лица - весели или призрачни, често и зловещи. Могат да се намерят много
шаблони, които се нанасят върху тиквата и се очертават с шило. Полезно е да се снабдите с комплект за карвинг, дори и най-семплия съдържащ тънко трионче, шило и лопатка за почистване на вътрешността. От полза ще ви бъде и комплект с длета за карвинг, които се намират в книжарниците за художнически материали.



Може да бъдат изрязани геометрични форми, които да се очертаят с металните форми за сладки и после да се изрежат с нож. Всичко, което решите да направите е добре предварително да нарисувате върху повърхността на тиквата с мек молив или флумастер, за да имате ясна представа как ще се разположат отделните елементи.
 |
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/65/2a/9c/652a9cb9c142ab8a5e38e56aef76ae6b.jpg |


Тиквите са относително трайни зеленчуци /плодове/, но когато се превърнат във фенери с изрязването изглеждат свежо най-много ден-два. Как да се удължи свежия вид на фенерите? Логичния отговор е като се запази влагата в тиквата. Затова след като приключите с изрязването може да натопите фенера във вода, в която сте капнали две три капки белина, след престоя /1-2 ч./ тиквата се подсушава с кърпа. Друг начин да се запази свежестта на тиквения фенер е да се намажат местата на разрезите и отвътре с вазелин или някакъв вид масло - растително, минерално. Добре е да се съхранява до момента на използването на хладно и под влажна кърпа. По-щадящо е използването на незагряващи светлини, но и обикновените чаени свещи ще свършат добре работа. В края на краищата следващата година по това време ще направите нови и със сигурност по-красиви фенери, с които децата ще съберат много повече лакомства. В Интернет пространството могат да се намерят наистина много идеи за фенери и съвсем семпли, които са по силите на всеки и такива за виртуози, а тук няколко идеи от Southern Living:




Няма коментари:
Публикуване на коментар