събота, 24 октомври 2015 г.

Маклура

Maclura pomifera  е дърво, на което през останалите сезони не бихте обърнали внимание, но видите ли го през есента не може да не се  впечатлите от  едрите му, като топки за тенис, а много пъти и  по-големи  ярко зелени с  интересна текстура на кората  плодове. Това дърво  не е особено разпространено, макар  че лесно се приспособява към условията, никак не е взискателно, нараства бързо и подлежи на резитба, дървесината му е светла и  притежава отлични качества-устойчивост, издръжливост, лъскавина.  Листата са му заоблени плътни, лъскави, но най-впечатляващото в него е  плодовете, които  са достатъчно едри и ефектни.  Плодове дава само женското  дърво, тъй като растението  има мъжки и женски цветове на различни растения. 

Maclura pomifera през септември
  В края на лятото и есента   плодовете  правят това дърво привлекателно.  Животните  похапват тези красиви така наречени конски ябълки или маймунски топки, но човекът не се е научил да ги яде.

Маклурата в края на октомври
Те съдържат  флавоноиди, които действат като репелент, но количеството  им в плодовете едва ли е достатъчно да ви предпази от насекомите.  
Плодовете на маклурата  са много красиво допълнение в есенните аранжировки с цвета си с текстурата си те дават  много различно и свежо  излъчване. Трайността им е  до  2-3 месеца. 


Свежо-зеленият цвят на плодовете се съчетава добре с  различни видове бели хризантеми,  тъмно  сините плодове на дивата лоза 






1 коментар:

  1. Как се засажда маклурата.Целият ли плод се вкарва в земята или отделни семена?

    ОтговорИзтриване