Зелето - прекрасен зеленчук. Незаменима храна и по цял свят използвана в най-различните му разновидности - обикновено зеле, червено зеле, няколко вида къдраво зеле, брюкселско зеле, броколи, карфиол, алабаш/ колраби/, синап. Можем ли да си представим италианската кухня без раболита/ супа от картофи и къдраво зеле с хляб/, холандската кухня без stamppot/зелева яхния с картофи и наденица/, немското свинско джоланче без задушеното кисело зеле и още можем да направим цяло околосветско пътешествие заедно с разни зелеви вкусотии. Обаче зелето освен за храна на стомаха, е много добра храна и за окото. Декоративното зеле дава колорит на есенната градина и контейнери.
Снимката е от блога /Dirt Simple/на един от прекрасните американски градински дизайнери Deborah Silver |
Това отново е произведение на ателието на Deborah Silver в Детройт |
Много често в градините частни и обществени се появява и някой вид къдраво зеле. Брасиката придава характер на букетите.
Букети в тиква или керамични съдове от впечатляващите за сезона листа от вибурнум, брасика, хризантеми, хидрангея, плодове/ на дива лоза, ябълки/
В цветната декорация, макар и не често се използват савойското зеле/ особено в сезонните есенни цветни декорации/
Типична есенна комбинация от хризантеми, седум, слънчоглед, хидрангея, савойско зеле, ерика
Савойското зеле е една необикновена ваза за последните цветя от есенната градина/плодове от арония, рози, калуна, хидрангея, листа от брасика
Няма коментари:
Публикуване на коментар