понеделник, 5 октомври 2015 г.

Засаждане на рози от гол корен

Със захлаждането на времето и напредването на есента  все по належащо става да помислим за обогатяването на  градината с нови рози , при това с най-малко средства. Засаждането  на рози от голи корени  дава най-добър резултат, когато  това е извършено  в средата на есента.
 Есента е най-доброто време за засаждане на  всички  трайни насаждения. Почвата е топла  и корените  на ново засадените растения имат  добрата възможност да се  установят и развият преди да започнат  снеговалежите и  януарските студове. Още повече, че през есента растенията се подготвят за периода на покой и  корените нямат  да имат задачата да провеждат  хранителни вещества за  израстване на нови клони и листа, а  цялата сила на растението ще  е във вкореняването. През зимата растението достатъчно  има време за адаптиране и пролетта се развива бурно и дава обилен цъфтеж.  Ако през всеки сезон / с изключение на зимата / може да засаждате рози от контейнер, то  засаждането им от корени  е възможно през пролетта и есента. По-горе  казахме предимствата на есенното засаждане.  Да се подберат желаните по цвят и вид рози е достатъчно лесно предвид голямото предлагане. Ние  предпочитаме и препоръчваме корените рози на  "Флоров". Разнообразието на сортове, качеството на корените, цената и достъпността са  с големи предимства и благодарение на сътрудничеството с тях сме направили не една и две градини прекрасни.  







 Ако вече сте се сдобили с  корени рози  трябва да  прецените най-доброто място за тяхното засаждане, според вида/бордюрни, храстовидни/чайно-хибриди, флорибунда/, катерещи/.  Розите  обичат слънчеви места, съобразете се с това, когато избирате място. Добре е да предвидите  и  необходимо място , като площ, на което ще се развива розата, като съобразите   до какви размери достига възрастното растение/височина и ширина/.   Почвата е добре да бъде добре дренирана, за да не задържа много влага. Когато мястото на което ще засаждате розата е с по-глинеста почва  е добре, когато изкопавате дупките да обработите  по-голям периметър почва на по-голяма дълбочина и добавите пясък и  малко вар. Следва изкопаването на дупките за засаждане. Размерът е добре да бъде 40х40 см. 

                              

На дъното на дупката направете  купчинка от почва, обогатена  с  фосфатна тор  или специализирана тор за вкореняване  или  с добавен вкоренител / през есента/ или  прегоряла оборска тор/през пролетта/, която е конусовидна и около нея добре се разпределят корените.  При есенното засаждане  се добавя фосфатни торове за  стимулиране растежа на корените, но наличието на  по-богата почва  в ямката би стимулирала  бързото израстване  на нови разклонения , които биха  замръзнали  в следващите студени дни, докато през  пролетта е необходимо  освен вкореняване и насърчаване  растежа на  клони и листа /трябва да бъдат предпазвани от късни пролетни слани/.  След сваляне на опаковката  от корена и премахването на всякакви ластичета и връзки от стеблата ,  накиснете корените във вода със стайна температура и ги задръжте така най-много до 12 часа. След престоя  във вода отстранете увредени и най-дълги корени и разположете корените в  дупката. Не оставяйте прегънати корени, разгънете ги добре и ги разположете  в  така изкопаната дупка.  Присадката на розата/ удебеление в  долната част на стеблата/ трябва да бъде на около 1 см. над почвата. Закопайте дупката  и уплътнете почвата. Уплътняването на почвата е съществено, за да не остават празни пространства около корените. Натискайте добре почвата и  полейте   обилно с вода, което помага за уплътняване на почвата, ако е необходима след отцеждането на водата и слягането на почвата може да добавите още.  След  няколко дни   можете да покриете корена и околовръст с  още почва,  слама, мулч от листа и кори от бор или стърготини , за да  презимува  успешно. На места, където  зимите  са по-студени и безснежни , новозасадения корен може да се покрие почти изцяло със слама листа, мулч и  покривало от зебло или специално  предпазно фолио/ може да намерите в градинските центрове и строителните хипермаркети/.  




Катерливи

Бордюрни





Храстовидни

Красивата розова градина е градина, в която  розите цъфтят обилно, добре са разклонени, и около тях има също добре развити други растения. Подходящи спътници на розите са клематиси,  делфиниум, сенецио, орлови нокти, вероника, салвия, лилиум, перовския, лавандула.



 Според мястото избираме и вида на розата-катерливи за покрай огради, за перголи и беседки, храстовидните  за задния край на лехите и като солитер в тревната площ, бордюрните за предната част на алеята. Предпочитаните   от нас :







Красива градина!


Няма коментари:

Публикуване на коментар