петък, 8 април 2016 г.

Резитба на клематиси

Многогодишните растения почти всички имат нужда от резитба, която трябва да се извършва правилно, за да постигне  желания ефект – обилен цъфтеж,  добър външен вид и желани размери и форма. Това касае и така харесвания  от любителите на цветя  – клематис. Тази очарователна лоза, която прави цветни  водопади на огради и перголи. 


Venosa Violasea

Perl d`Azure

John Paul ІІ

Omoshiro /Pinterest/

Down /Pinterest/



Ville de Lyon

Little Marmaid /Pinterest/

Serenata
Вида и не оставя равнодушни, дори тези , които нямат особено отношение към цветята. Обилен цъфтеж с впечатляващи цветове. Но, за да е така  трябва да  поддържаме растенията в оптимална форма. Различните сортове   по отношение на резитбата са групирани в три групи, всяка със свой специфични изисквания.
 І група/ ограничена резитба/ -  тя включва   сортове, които  цъфтят   през пролетта/ май-юни/. Това е групата на–Alpina, Armandii, Macropetala. Цветните пъпки се образуват върху   стебла от предходна година,  затова  резитбата се извършва непосредствено след прецъфтяването на  растението. Като   скъсяването на стеблата  на енергично растящите  може да бъде почти до  основа/ Armandii/, а при по бавно растящите и компактните/ Alpina/ намаляването на стеблата е в рамките на  20 см.
  




ІІ група  /частична резитба / –  включва  едроцветни хибриди, кичести и полукичести цветове, като т  ‘Niobe’,   ‘Henryi’,   ‘The President’
Това е групата на клематисите, които цъфтят в края на пролетта и началото на лятото.  В тази група   цветоносни са както тазгодишните стебла, така и  развити от предходна година. При тази група са възможни няколко подхода  : 

  •                         В края на зимата се  подрязват стеблата с цел известно проредяване, а след  преминаване на цъфтежа се съкращават  наполовина  само  цветоносните стебла.
  •                      Съкращаване   чуствително  на една част от стеблата- вид  прореждане на  растението в края на зимата
  •                  На три-четри години драстично подрязване на цялото растение в  края на зимата 
  


ІІІ група /драстична резитба/-  durandii, heracleifolia, orientalis, recta, viticellas, както и едроцветните хибриди ‘Jackmanii’, ‘Perle d’Azur’, ‘Ville de Lyon’
 това е групата на най-късно цъфтящите- втората половина на лятото  и есента.  Цветовете се оформят на  леторасти и  подрязването се прави в края на зимата, като може да изрежете драстично  почти до  основата до 2-3 см над почвата. Не винаги обаче е необходимо така драстично да се изрязват, може да бъдат намалени стеблата частично  - 1/3 от дължината.
  




 Когато  купувате ново растение  обръщайте внимание  на етикетите,  на които  в повечето случаи е посочена, чрез текст  или графично,  към коя група  за резитба спада. Когато растението е старо, вече засадено и установено, според  времето на цъфтеж определете групата и го оформяйте  според  необходимостта. При затруднение да определите групата и подходящото оформяне като време и дължина, то  на 3- години  в края на зимата / през топъл ден  през втората половина на февруари/  изрежете растението на 25-30 см. от земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар