петък, 15 април 2016 г.

Цветя пред прозореца

Поглеждаш през прозореца и първото, което виждаш са прекрасно разцъфналите цветя в сандъчето пред прозореца.  Сядаш на  балкона да изпиеш първото си за деня кафе и пред теб се разстила  цветно очарование от нацъфтелите  цветя. За цветята, които отглеждаме в  саксии, сандъчета, висящи кошници, и всякакви други съдове, които радват погледа ни от прозорци и тераси, балкони и первази на стълбища през  топлата част от годината ще стане дума сега. Отглеждането на цветя, едногодишни или многогодишни, все по-често става в контейнери. Този начин е  почти задължителен за малки пространства-тераси, балкони, вътрешни дворове, но той е предпочитан, много често   и за  откритите  пространства на градината. Безспорни са предимствата на контейнерното  отглеждане на цветя  в зацветяване фасадите на сградите.  Колко често  една саксия на прозореца или сандъче на терасата  създават съвсем друго  впечатление и настроение при възприемането на сградата. Често, когато става  дума за прекрасно  изглеждаща зацветена фасада,  асоциираме с  прекрасните алпийски  къщи. Очарователни са цветните вълни спускащи се от  прозорци, стрехи и  балконски первази във всеки сезон, дори и в студената зима. Особено през  лятото контейнерите са  много впечатляващи с пищните си цветове и надвиснали водопади от цветя.


Дом и птицеферма в Инсбрук


Ресторантче в Лезен, Швейцария

Ферма в етнографско селище в Австрия
Контейнерното отглеждане на цветя  има своите предимства:

  • ·         При ограничено място
  • ·   Възможност за подбиране на качествена и подходяща за растенията почва, което е предимство за доброто здраве и  добъро развитие на растенията
  • ·    Ограничаване развитието на плевели, и по-висока ефективност с по-малко физически усилия
както и недостатъци:

  • Ограничено количество почва, в което се развива кореновата  система и бързо се изчерпват хранителните запаси и водните запаси на почвата.
  • Необходимост  от по-внимателно и често подхранване с комбинирани торове и   ежедневно проверка на  влагата в почвата и при необходимост  поливане.
В съдовете  през различните сезони на годината можем да поддържаме   актуална и красива цветна композиция, която да достави необходимия ефект и въздействие на мястото, в което е разположена - тераса, вътрешен двор, градина. Още в късните есенни месеци може да се засадят луковици на лалета, нарциси, мускари  по отделно или в комбинация в съдове и в ранната пролет да наблюдаваме тяхното поникване и  разцвет. От практиката знаем, че много често за  украсата на тераса или двор се сещаме едва през на пролетта, когато луковиците на пролетноцъфтящите вече трябва да са засадени и тези, които ще намерим на пазара евентуално няма да  дават цвят през настоящата  пролет. И в този случай има решение - засаждане на съдовете с вече готови  поникнали и дори разцъфнали растения от   саксии, закупени от  градински центрове и цветарски магазини.  Още от края на януари на пазара има  саксийки с развити и нацъфтели иглики, нарциси, мускари, минзухари, по-рядко лалета. Като се извадят с цялата почва, те  могат да бъдат засадени в голям съд, към тях да се добавят и структурни зелени растения, както и  зеленолистни  пролетни зеленчуци и да се получат прекрасни цветни комбинации.






За засаждането на летните  съдове   обикновено правим планове още от края на зимата, за да преценим и набавим  семената, които ще ни трябват, местата от където ще купим подходящия разсад.  Топлото време позволява да изнесем по-голяма част от   заниманията си навън и  обособяваме места на открито за почивка, посрещане на гости, практикуване на любими занимания, приготвяне на храната. На всичките тези места ще се чувстваме по-добре, ако сме се погрижили да има и красиви съдове с цветя, като за всяко място, според стила, осветеността и пространството може да се подберат различни цветя и цветни комбинации. Могат   да се подбират  растения едногодишни или  многогодишни, но  със сходни изисквания към условията на отглеждане. В противен случай не бихме имали най-добрите резултати. Растенията няма да се развиват  симетрично, хармонично  и  съответно се нарушава цялостния облик  и въздействие на композицията.   Често  се подбират само един вид цветя в различни разцветки - това също дава много добри резултати.  Смели  комбинации  от растения с различна височина и текстура, различни цветове, но когато се подберат и отглеждат добре се получава отличен ефект. Когато се засаждат през пролетта  се оставя достатъчно  място между растенията, което осигурява нормалното им развитие през следващите три - четири месеца. Почвата да е богата, добре дренирана и почти задължително е  да се добави  тор с бавно освобождаване. Повечето  от растенията, които засаждаме в летните контейнери растат интензивно и се нуждаят от много хранителни вещества.


1- Вербена, 2- Пеларгониум пелтатум / сакъзче /, 3- Немезия, 4- Петуния, 5- Биденс, 6- Калибрахоа, 7- Лобелия, 8- Диасция, 9- Лобулария, 
1- Хедера, 2-Ипомея батата, 3-Плектрантус, 4- Глехома, 5-Дихондра, 6-Хелихризум петиоларе
Няколко предпочитани от нас комбинации:

Пеларгониум зонале/мушкато/1, Лобелия2, Глехома3
Петуния каскадна 1, Калибрахоа 2, Вербена 3
Вербена 1, Мушкато 2, Лобелия 3

                                                        Сакъзче 1, Биденс 2, Плектрантус 3, Лобелия4


Сакъзче дългостеблено / алпийско/ 1 и2, Плектрантус 3, Ипомеа 4

За по-сенчести места или  шарена сянка са добри комбинациите от :

Хедера 1, Фуксия дългостеблена 2, Колеус 3, Торения 4

Колеус1, Импасианс2, Хедера3
За  висящите кошници, според големината подбираме един  или повече  вида растения. Петунии,  калибрахоа,  винка,  биденс, диасция, брахикоме  са  цъфтящи, от които се получават пищни  висящи кошници. Една не толкова популярна комбинация, но затова  пък  лесна за отглеждане, понасяща засушаване и доста ефектна e :

                                                      Скаeвола 1,  Алисум  2, Санвиталия  3, Eвoлвулус 4

Различните видове пеларгониуми също са  класически избор при засаждането на сандъчета и кошници. На места, достатъчно слънчеви, но предпазени от слънцето в обедните часове, стоят добре петуниите  и лобелията.  Сенчестите места или тези с шарена сянка са прекрасно място за фуксията и туберозите от различен вид


Ефектна висяща кошница от само един цвят  сакъзче

Комбинация от калибрахоя, лобелия, бакопа и сакъзчета

Петунии, санвиталия, скавеола и вербена 


Висяща кошница от различни цветове  кичеста каскадна бегония тубероза - внася цвят   на сенчестия балкон

Идеите са  много, остава да  се вдъхновите и да направите  най-прекрасните сандъчета, висящи кошници, кашпи  и   да  им се наслаждавате през  цялото лято.






С идването на есента  условията се променят/температурите, продължителността на  деня/  и  някои от цветята в контейнерите с цветя се променят, но остават все така  пищни за радост на очите. Появяват се   винката / през втората половина на лятото/,  хризантеми,  калуна, виола и декоративни треви, а по-късно  и циклами. През зимата  при умерения  климат много малко от нас  правят специално озеленяване на  градината и терасата и то обикновено е свързано с коледните празници, но има растения, които  остават много ефектни и през зимата. В този сезон разчитаме повече на листната маса и плодовете, отколкото на цветовете, като ефект.  Закътани от  студените ветрове, сандъчета засадени с подходящи растения могат да бъдат  чудесна украса пред прозореца и входната врата. Скимия японика, циклама, калуна, ерика, брасика, аукуба, пернетия,  евонимус, карекс, виола, прекрани съчетания на  листа  в различно зелено до жълто с цвят и   плодчета в ярки цветове, но за тях все още има доста време, сега да се насладим на  пролетното и лятното слънце и цветове.




Няма коментари:

Публикуване на коментар