Светлите Великденски празници съвпадат с най-прекрасното време през годината - времето на събуждането на природата за нов живот. Цвят е
покрил дървета и храсти, въздуха е пълен с аромат на цъфналите ябълки, люляк,
на раззеленяващите се поля. Светът около нас ни
подсеща да събудим сетивата си за красотата и да я внесем у дома. Предпразнично по традиция почистваме
всичко - дома и градината, душата си, а след почистването идва време и на
украсяването. Подготвяме дома за
празниците с украса от цветя, венец на вратата,
красиви съдове пълни с цветни яйца.
Празникът ни посреща още от вратата с украса най-често от изкуствени цветя, панделки и яйчица.
Традиционни са венците за врата, но могат да се използват и други
варианти - кошнички, букети, фигури на зайчета, пиленца. В украсата за
Великден се използват много живи цветя -
отрязан цвят или вкоренени растения.
Често използваме клонки, които
започват да се раззеленяват/ върба, леска, форзиция, ханомелес/. Празникът е подвижен и през различните години може да има почти месец разлика в дните, в които го
празнуваме. Според това дали се пада в
началото на април или в началото на май, използваме различни пролетни цветя. Когато са по-рано Възкресенските празници украсяваме с мускари,
нарциси, ранни лалета, анемоне, когато се пада в по-късна пролет, празникът разцъфтява с люляци, ириси късни лалета. Цветята могат да бъдат аранжирани в обикновени
вази, метални кофички, ратанени
кошнички. Цветята могат да се подредят и
в съдове, които имат сантиментална стойност-стар бакърен съд,
рукатка, делва.
Според стила на интериора в дома подбираме цветята и съдовете, в които ще ги аранжираме. Великденските композиции са съпътствани с декорации символизиращи празника и настъпващата пролет-зайчета, калинки, пеперуди, задължителните в случая яйчица. Един вече традиционен вариант на великденска украса са клоните, украсени с цветни великденски яйца, които може да бъдат естествени изпразнени,посредством две дупчици в противоположните краища, изкуствени пластмасови, стериопорени. Пазарът предлага много видове, но най-скъпи са тези, които изработим сами. Още повече, че в тази дейност може да се включат и децата.
Ако сме подбрали достатъчно издръжливи клони може да окачим епруведки, в които да се потопят цветя, да се сложат гнезда и пиленца. Към клоните във съда често допълваме и отрязани цветя и разцъфнали клонки. Аранжировките, които подбираме за празничната маса могат да бъдат съпътствани и със свежи пролетни зеленчуци - репички, зелените листа на къдрава салата, пресни моркови с щедро зелени листа.
На великденската маса може пред всеки да има индивидуална украса или шоколадови фигурки. Подбираме красиви съдове и за украсените яйца. Традиционни са филцови, ратанени кошници или панери, както и красиви подноси или фруктиери. Яйцата могат да бъдат подредени и в специално предназначени съдове с гнезда от метал или керамика, важното е да бъдат в красиви чисти багри, оцветени с внимание и въображение. Ефектно е подреждането в стъклени съдове-бонбониери, цилиндри, фруктиери.
В съдовете с празничните яйчица често добавяме и други декориращи елементи - фигурки на зайчета, пилета, патета, рафия, слама или талаш, цветя. Подготовката за празника е част от него. Очакването, вложения труд, осъществените идеи са онези неща, които ни карат да се чувстваме удовлетворени и правят празничните дни различни и запомнящи се.
Според стила на интериора в дома подбираме цветята и съдовете, в които ще ги аранжираме. Великденските композиции са съпътствани с декорации символизиращи празника и настъпващата пролет-зайчета, калинки, пеперуди, задължителните в случая яйчица. Един вече традиционен вариант на великденска украса са клоните, украсени с цветни великденски яйца, които може да бъдат естествени изпразнени,посредством две дупчици в противоположните краища, изкуствени пластмасови, стериопорени. Пазарът предлага много видове, но най-скъпи са тези, които изработим сами. Още повече, че в тази дейност може да се включат и децата.
Ако сме подбрали достатъчно издръжливи клони може да окачим епруведки, в които да се потопят цветя, да се сложат гнезда и пиленца. Към клоните във съда често допълваме и отрязани цветя и разцъфнали клонки. Аранжировките, които подбираме за празничната маса могат да бъдат съпътствани и със свежи пролетни зеленчуци - репички, зелените листа на къдрава салата, пресни моркови с щедро зелени листа.
На великденската маса може пред всеки да има индивидуална украса или шоколадови фигурки. Подбираме красиви съдове и за украсените яйца. Традиционни са филцови, ратанени кошници или панери, както и красиви подноси или фруктиери. Яйцата могат да бъдат подредени и в специално предназначени съдове с гнезда от метал или керамика, важното е да бъдат в красиви чисти багри, оцветени с внимание и въображение. Ефектно е подреждането в стъклени съдове-бонбониери, цилиндри, фруктиери.
В съдовете с празничните яйчица често добавяме и други декориращи елементи - фигурки на зайчета, пилета, патета, рафия, слама или талаш, цветя. Подготовката за празника е част от него. Очакването, вложения труд, осъществените идеи са онези неща, които ни карат да се чувстваме удовлетворени и правят празничните дни различни и запомнящи се.
Няма коментари:
Публикуване на коментар