четвъртък, 14 април 2016 г.

Великденски украси

Светлите  Великденски празници  съвпадат с най-прекрасното време през годината - времето на  събуждането на природата за нов живот. Цвят е покрил дървета и храсти, въздуха е пълен с аромат на цъфналите ябълки, люляк, на раззеленяващите  се  поля. Светът около нас   ни  подсеща да събудим сетивата си за  красотата и да я внесем у дома.  Предпразнично по традиция  почистваме  всичко - дома и градината, душата си, а след почистването идва време и на украсяването.  Подготвяме дома за празниците с украса от цветя, венец на вратата,  красиви съдове пълни с цветни яйца.  Празникът ни посреща още от вратата с украса най-често  от изкуствени цветя, панделки и яйчица. 



Традиционни са венците за врата, но  могат да се използват и други варианти - кошнички, букети, фигури на зайчета, пиленца. В украсата за Великден  се използват много живи цветя - отрязан цвят или  вкоренени растения. Често  използваме  клонки, които  започват да се раззеленяват/ върба, леска,  форзиция, ханомелес/. Празникът е подвижен и  през различните години може да има  почти месец разлика в дните, в които го празнуваме. Според това дали  се пада в началото на април или в началото на май, използваме  различни пролетни цветя.  Когато са  по-рано  Възкресенските празници украсяваме с мускари, нарциси, ранни лалета, анемоне, когато се пада в по-късна пролет,  празникът разцъфтява с  люляци, ириси късни лалета.   Цветята могат да бъдат аранжирани в обикновени вази, метални кофички,  ратанени кошнички. Цветята могат да се  подредят и в съдове, които имат сантиментална стойност-стар  бакърен съд,  рукатка,  делва. 



Според стила на интериора в дома подбираме цветята и съдовете, в които ще ги аранжираме.  Великденските композиции са съпътствани с декорации символизиращи празника и  настъпващата пролет-зайчета, калинки, пеперуди, задължителните в случая яйчица. Един вече традиционен  вариант на великденска украса са клоните,  украсени с  цветни великденски яйца, които може да бъдат естествени изпразнени,посредством две дупчици в противоположните краища,   изкуствени пластмасови, стериопорени. Пазарът предлага много видове, но  най-скъпи  са тези, които изработим сами. Още повече, че в тази дейност може да се включат и децата.



Ако сме подбрали достатъчно издръжливи клони може да окачим епруведки, в които да се потопят цветя,  да се сложат  гнезда и пиленца.  Към клоните във съда  често допълваме   и отрязани цветя и разцъфнали клонки.   Аранжировките, които подбираме за празничната маса  могат да бъдат съпътствани и със свежи пролетни зеленчуци - репички,  зелените листа на  къдрава салата, пресни моркови с щедро зелени листа. 



На великденската маса може пред всеки  да има индивидуална украса или  шоколадови  фигурки. Подбираме красиви съдове и за украсените яйца.  Традиционни са  филцови, ратанени кошници или панери, както и красиви подноси или фруктиери.  Яйцата могат да бъдат подредени и в специално предназначени съдове с гнезда от метал или керамика, важното е да бъдат  в красиви чисти багри, оцветени с  внимание и въображение.  Ефектно е подреждането в стъклени съдове-бонбониери, цилиндри, фруктиери.  



 В съдовете с  празничните яйчица често добавяме и други декориращи елементи -  фигурки на зайчета, пилета, патета, рафия, слама или талаш, цветя. Подготовката за празника е част от него.  Очакването,  вложения труд, осъществените идеи са онези неща, които ни карат да се чувстваме удовлетворени  и правят празничните дни   различни и запомнящи се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар