сряда, 14 септември 2016 г.

Декоративни дървета и храсти с ярки есенни плодове

Във всеки сезон градината може да бъде забавна и красива със своя собствена  физиономия. Пролетта, лятото, есента, та даже и зимата  градината може  има своите цветове, своите привлекателни растения. Правилно подбраните растения  цветя, дървета, храсти  могат да показват своите прелести и очарование  и да допринасят с цветове, листа  за  колорита на градината. Макар на изпроводяк на активния  за повечето растения сезон, есента  може да бъде много  красива, цветна, разнообразна. Есента е сезонът на изобилието. След  времето на обилен цъфтеж, през есента се радваме на  плодовете на  годината. Много от декоративните храсти и дървета  имат прекрасни обилни плодове в ярки цветове.  Дали в градината ще имаме един или няколко представители на тези храсти и дървета е гаранция, че есента ще ни бъде цветна и градината ни ще приютява през студеното време много птици.

Pyracantha

Pyracantha coccinea
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/af/db/0f/afdb0f8f8839bd477c8c87d890477cfc.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/38/44/99/38449955c0d3786a3a549eaf4f3e8b6e.jpg


Пиракантата / Pyracantha/ ефектен през есента храст с плодове в жълто, оранжево, червено и то в голямо количество. Този храст може да се използва за жив плет, както и на места с необходимост от укрепване на терена. Плодовете на храста са харесвани от птиците. Плодовете  са подходящи и в есенната декорация.

Viburnum  trilobum
Viburnum alnifolium
Има много  видове Вибурнум /Viburnum/, но  те са впечатляващи с големите си  бели цветове през пролетта, някои от които ароматни и с  ефектните плодове в червено или  тъмно синьо, през есента. Този изключително лесен за отглеждане храст има през всички сезони неоспоримо  високи декоративни качества и не само това, но е чудесен гостоприемник през пролетта за пчели и други опрашители, а през есента за птици и други животни, които си хапват от плодовете. Като се прибави и ефекта от красиво обагрящите се през есента листа на някои видове/V. trilobum/, то  категорично изборът  за градината може да попадне на някои от многото видове.

Berberis  thunbergii atropurporea   цвят

Berberis

Берберисът /Berberis/ е род, в който съществуват различни по големина храсти от джуджета до такива с размер 2 м. Листата  им са дребни яйцевидни  в  ярко зелено или  червено. Характерно  е наличието на шипове, затова се нарича и Кисел  трън. През пролетта цъфти в бели или жълто-оранжеви цветове, а на есен се покрива  овални червени плодчета. В този род съществуват както вечно зелени, така и листопадни храсти. Представители на рода могат да се използват във всеки един кът в градината-скален кът, бордюр, жив плет, солитер. Всички са непретенциозни и лесни за отглеждане.

Cotoneaster horisontalis
Котонеастърът /Cotoneaster/  е много използван храст в личните и особено в обществените градини. Подлежи на резитба и формиране, почвопокривен, каскаден. Лесно се размножава, не страда  почти от вредители и болести.  Cotoneaster dammery  на пролет се покрива с  дребни бели  цветове, от които през есента се образуват червени плодчета. Впечатляващ през есента е и Cotoneaster horisontalis с ярката си багра. Изглежда красиво в  периферията на моравата, на фона на високи декоративни треви като Pannisetum Stearatum. 

Symphoricarpus alba

Symphoricarpus orbiculatus
Symphoricarpus - това са  широколистни храсти  с непретенциозни дребни цветове през пролетта, но с  ефектни плодове от бяло Symphoricarpus alba, през розово до  червено при Symphoricarpus   orbiculatus. Цветовете през късната пролет и лятото без да са много ефектни/ като малки звънчета/ са привлекателни  за пчели и пеперуди. Най-ефектното в храста са  неговите  плодове през есента. 

Rosa  rougosa
Rosa  rougosa  е розата, чиито   узрели цветове са особено големи, червени и ефектни, а освен това са и особено полезни с високото съдържание на витамин С. Този розов храст е обилноцъфтящ, не податлив на болести и вредители, а есента  е най-красивия розов храст.

Aronia
През есента след обагряне на листата

Храста  Арония  /Aronia/, както френското грозде, цариградското грозде и касиса се отглежда заради плодовете. В градината този храст е също достатъчно ефектен. През пролетта цъфти с бели цветове с  чадъровидни съцветия, през есента, овалните му лъскави  листа се оцветяват в жълто-червено, а плодовете /ако не ги берете , за да правите сокове и желета/ се чернеят на гроздчета  между  цветните листа.

Gaultheria procumbens
 

Голтерията  /Gaultheria/  /Pernettya/ е вечнозелен храст.  Различните видове  са   разнообразни по големина, от миниатюрни за засаждане в сандъчета и други, които достигат до 2,5 м. Плодчетата  на някои видове /Gaultheria procumbensса добри на вкус. Дребните видове /Gaulteria mucronata/ са много чест участник в есенните  комбинации за кoнтейнер.

Callicarpa  dichotoma
Каликарпата /Саllicarpa/  е един от най-ефектните през есента  храсти. Особено впечатляващи са плодовете, в рубинено-виолетово, събрани в гроздове.  След листопада плодовете остават и са притегателни за погледите, които търсят цвят в есенната градина. Храстът остава интересен  до края на годината, докато изпадат плодчетата или са изкълвани от птиците. В местата с по-сурова зима е добре да се засади на по-закътано място, без течения и силни ветрове.

Sorbus 
Sorbus domestica  Снимката е от http://www.entoflorachne.com/garrigue/images/Sorbus%20domestica%2013.jpg

Sorbus aucuparia след листопада
Прочутата Офика /Sorbus / с много разновидности, но всичките представители на рода са прекрасни и ефектни растения през цялата година  с фините си нарязани листа, с дантелените бели цветове и с ярките плодчета, дори след листопада. Sorbus aucuparia e най-разпространена в Европа. Известната скоруша  / Sorbus domestica / е също представител на този род.  Тя е предимно диворастяща  и  е известна с  полезността на плодовете си. Те се консумират след като угният и от свежо зелено-жълти станат кафяви. 

Malus  плодове

Malus  цвят
Още една превъзходно декоративно дърво Декоративните ябълки / Malus/ са  различни по хабитус - от красиви дървета с чадъровидна корона, през малки дръвчета-джуджета до храсти. Имат добър ефект, когато около него има достатъчно място, за да  се разгърне красотата му през всеки сезон. Засадени на слънчево място, след красивия цъфтеж през пролетта  те се отрупват с плодове, които заблестяват  в червено  или жълто според вида през есента. След опадането на листата дървото продължава да бъде много ефектно с нависелите като череши плодове. 
Това са нашите фаворити сред растенията с ефектни плодове през есента, като и много други като махония,    евонимус  хамилтън, илекс, облепиха. Според желанието, съобразено и с мястото, с което  разполагаме  може да подберем  едно или няколко растения с ярки есенни плодове, за да направим градината,  в   която почиваме и се радваме на природата, привлекателна не само за нас,  но и за  нашите помощник-градинари птиците.




Няма коментари:

Публикуване на коментар