петък, 9 септември 2016 г.

Декоративните тикви

Още преди да сме встъпили в астрономическата есен я усещаме, че  вече е тук. Усещаме я по сухите листа на леската,  които всяка сутрин трябва да събираме  от моравата, по напъпилите хризантеми, по червените плодчета на дряна и тъмнеещите  къпини. Връхлитат ни и първите мрачни дъждовни дни. Очакваме с нетърпение  всеки нов сезон. След зимата любима е  гледка с раззеленени и разцъфнали клони и жълти  ливади с нарциси, след пролетта  с нетърпение очакваме  цветовете на розите и  бяло синьото на морската декорация, с настъпването на есента окото ни хващат  клонките с червени шипки и декорациите с тикви и пожълтели листа. И понеже  навлизаме в есенното настроение   сме  погълнати  от разнообразието и красотата на тиквите. Големи тикви, кратуни, малки декоративни тикви със странни форми, толкова голямо разнообразие.




 От големите кратуни, след изсушаването им са се правели  съдове за загребване на вода, малко странни музикални ударни и духови инструменти - мандолина, маримба и диджериду, днес от тях стават превъзходни декоративни предмети, произведения на приложното изкуство.








Снимките на декоративните предмети са от  Pinterest  и  Arizonagourds

От тях могат  по-изобретателните  да направят  къщички за птици, къщички за миниатюрните градини и други много забавни и красиви неща. Тук е мястото, където може да получите много информация и вдъхновение за кратуните и тяхната арт страна.
Да ги посадите и отгледате съвсем не е трудно, даже не  е необходимо и много място, защото те са лози и  една голяма саксия с богата почва и  високи опори или решетка, която да поеме разрастващите се до 2-3 м. лози е достатъчно, необходимо е  и много слънце. Богата почва, много слънце / по 7, 8 часа/ и  имате всички условия  за отглеждането на декоративните тикви. Могат да бъдат засадени до оградата, пергола  или друга конструкция, която ще им позволи да се изкатерят и  през лятото да  украсят с едри,  ярко жълти цветове, а през  есента тиквичките да се провисят с причудливи форми.



За по-едрите, ще е необходимо и мрежи за задържане на плодовете. Декоративните тикви  се размножават от семена. Обикновено се продават  пакети с миксирани семена от няколко сорта.


Семената могат да се засадят на закрито в края на февруари или по-късно,  когато почвата се позатопли директно в почвата. При температура 20-23°C, семената ще покълнат за  десетина дни. По-големите и груби семена / на Lagenaria siceraria/ може да се хидратират, като се поставят във вода за 5-6 часа преди засаждане, но не е фатално и ако не се направи. Засяват се с острата част на семенцето надолу. Семената се покриват с почва. Не е необходимо допълнително осветяване за поникването на семената. Поддържа се постоянна влажност на почвата. Разсадът се засажда на  открито след преминаване на опасността от слана. През май-юни може да се засеят семена директно в почвата на открито. Тогава в гнездата  се засяват по 4-5 семена.  Тиквите се нуждаят от  редовно поливане, особено през горещите дни на лятото, но е добре листата да не се мокрят, защото лесно се маносват. Плодовете им се развиват и узряват в рамките на два и половина - три месеца. Когато плодовете добият  големина и цвят, а стеблата потъмняват и изсъхват, тиквите могат да се берат / когато е сухо/ и останат на проветриво и сенчесто място, за да се изсушат. По-големите и по-дебелокори сортове  кратуни е добре да постоят на стеблата по-дълго време, а след откъсването от  стеблото / с остър нож/ да се оставят на хладно проветриво  по-дълго време / до три месеца/. За запазване на декоративните тикви и по-голямата им дълготрайност  е добре след откъсването им от стеблата да се  измиват със слаб воден разтвор на белина /1:10/, добре да се подсушават. Отглеждането им е лесно, а декоративния им ефект е неоспорим през целия  период на развитие, когато са разцъфнали  с ефектни, впечатляващи цветове, привличащи пчели, когато са  нависели от стеблата  до есенните декорации и венци. Още малко тиквено настроение










Няма коментари:

Публикуване на коментар