сряда, 7 септември 2016 г.

В края на лятото с мисли за бъдещата пролет-луковици за есенно засаждане

Лятото преваля. С всеки изминат ден се приближаваме към есента. Слънцето вече не припича силно, станало е по-меко и гальовно.  Светлината е някак различна, цветовете не са така ярки, сякаш  преминали през филтър, който е обрал най-тъмните и най-светлите полутонове. Плодните дръвчета са натежали от плод, гроздове са нависели от асмата, от всеки корен червенеят домати. Цветовете на хидрангеята са уморени и поизбледнели, астрите и далиите са взели първенството по цвят в градината.




С есента идват и нови, по-различни грижи в градината. Още от края на август се предлагат луковици и  грудки за пролетно-цъфтящите цветя. Време е да се информираме и помислим какво ново бихме искали да засадим в градината, с какъв нов цвят   ще ни изненада и зарадва пролетта. Макар да е все още рано за засаждането на луковиците на пролетните цветя, то съвсем е навреме да се снабдим с тях, за да може  през октомври, ноември да ги засадим. Един нов сорт кичест гигант  "Harbor Light", който много  прилича на обичаното и познато "Ice Creame", но липсва розово-цикламения цвят.

Още  едно много красиво лале, кичесто с по-нетрадиционен цвят  "Belle Epoque". Това лале впечатлява с вида си  както в цветната леха, така и  цветните аранжировки и булчинските букети. Мекият светло карамелен цвят с розови нюанси, кичестият цват, правят това лале да изглежда мистично, впечатляващо и толкова сговорчиво с всичко около себе си. 

Belle Epoque


Щом става въпрос за отрязан цвят, интерес представлява и един сорт лале-артишок, спорно като външен вид, но  харесвано от флористите  - Brooklyn. С присъствието си в цветните аранжировки то  им придава свежест и характер. Предлага се от Fluwel.


Като  мислим за пролетните лехи, една комбинация  ни омайва с простота, пъстрота. В нея фона е от анемоне бланда  в синьо или бяло в съчетание със зюмбюл в розовата гама или Greigii  лалета  /  използваме снимки на Fluwel/

Anemone  blanda "Blue Shades" - Hyacinths "Gipsy Queen"
Anemone blanda "Blue Shades"  , "White Splendour"- Hyacinths "China Pink"
Anemone blanda "Blue Shades" - Tulips "Pinocchio"
Такава пъстра леха може да ни радва и в нашата градина. Необходимо е да се  снабдим с луковиците на зюмбюли или  лалета и грудки на анемоне  бланда, да ги засадим през октомври на подходяща дълбочина / анемонето -7см, зюмбюл 8-10 см, лале 7 см./  и на отстояние   около 8см. и години на ред през пролетта ще се радваме на красотата им. Тези комбинации са подходящи и за засаждане в  съдове. Цъфтежът им   през април  ще ви донесе истинска прекрасна гледка.
Сега е времето да  си набавите луковици на ароматните многоцветни нарциси. Те са неотменима част от пролетната леха,  но могат да се  отглеждат и в контейнер. Два сорта двуцветна тацета са наши фаворити  "L`Innocence"  и   "Grand Soleil d`or". Обилният им цъфтеж, силният аромат ги правят  отличен избор  за всяка градина или балкон. Височината им е  40см, и на всяко стебло има поне по 4-5 цвята. Затова са  прекрасни  и за отрязан цвят.


Ранункулусът  е много красиво  пролетно цвете, но  не така често отглеждано в градината. Не защото е трудно, а защото често  се налага  да се отглежда като едногодишно растение в местата с по-студени зими. Засаждат се през март и  през септември се изваждат,  за да презимуват в латентно състояние Ако сте на  места с по-мека зима / както последните години ни изненадват /  или  разполагате с неотопляема оранжерия,  клубенчетата на ранункулуса могат да се засадят  в края на октомври. Ще зацъфтят в края на март. Те добре се развиват и в саксии. /Малко отклонение за засаждането на  ранункулуса/. 



Клубенчетата се продават сухи, затова преди  засаждането е добре да се накиснат във вода за десетина часа. Хидратирани те стават по-едри и меки. Засажадат се  на дълбочина  около 7 см. с   основата на стеблото  нагоре. При по-мек климат се засаждат  в края на октомври, при по-суров климат с по-студени зими се засаждат в март-април. След две, три седмици поникват и се раззеленяват.  Засадените на есен, цъфтят  март, април, а тези засадени през пролетта, цъфтят през юни, юли.  Заради  прекрасните си  многолистни цветове, прилични на дребни божурчета и  голямото разнообразие от багри те са  любими за букети, особено за булчински. В последните години   разнообразие внася сорта  Mirabelle vert,  в различна разцветка с подчертано изразен център в свежо зелено. Заслужава си да имаме такова ефектно растение, та било и в саксия.


Ако по време на Коледните празници ни се иска да  се радваме на разцъфнали амарилиси, то септември е месеца, през които трябва да си изберем  и закупим луковиците. Предлагат се толкова много сортове и да направим избор е наистина трудно. Можем да избираме сред, бели, червени, цикламени и прасковени, дори  жълто-зелено, или двуцветни, кичести или простоцветни, с едър цвят или по-дребни и обилно цъфтящи.  Тук нашите предпочитания и препоръки са към традиционни и популярни сортове, но разнообразието  никога не е излишно. Важното е да се подбере здрава луковица  и да се засади  и отгледа правилно 

Amalfi

White Nymph
Red Nymph
В тези първи дни на септември засаждаме новите  божури в градината.  Местата на засаждане са  подготвени по-отрано. Обработени на дълбочина 30 см и с добавена оборска тор. Предпочитанията ни тази есен са към актриси / съвсем случайно/ Сара Бернар и Шърли Темпъл. И двата сорта са ароматни, кичести  с едри, прекрасни цветове, цъфтящи  от  средата на юни. Приятна изненада е промяната в цвета на  Шърли Темпъл от светло розово в началото на цъфтежа до бяло на по-зрелия цвят. Подходящи  са  за отрязан цвят.  Традиционни сортове  и чудесно украшение за градината.

Sarah Bernhardt
Shirley Tample
При възможност   засадете и  някой сорт  от междусекторните божури. Макар и скъпи, те си заслужават всеки лев, още повече, че божурите са много дълготрайни растения и правилно засадени  ще  радват и следващото поколение. 
Още не  отминало  лятото  и вече  се пренасяме със сезон, два по-напред. Налага се, за да бъдат градината и домът ни във всеки сезон   красиви и богати с цветове. Дано, с обръщане вниманието към някои сортове,  поне малко сме допринесли  да  бъде това така. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар