вторник, 13 септември 2016 г.

Астри и хризантеми - звездите на есенната градина

В края на лятото и началото на есента, когато  повечето от радвалите ни с цветовете си цветя вече преминават, изгрява звездата на две есенни красавици астрата и хризантемата. Те са толкова обилно цъфтящи и толкова разнообразни по форма, багра, размер, че са в състояние да заместят  и да създадат цветното разнообразие на лятото.  Астрите започват своя обилен цъфтеж, според вида си още в края  на лятото и до края на октомври дори началото на ноември, някои видове изпълват градината с цвят. Най-често багрите  на цветовете им  са в синьо-лилавата гама, но има сортове бели, кремави, розови и магента. Групирани са, според произхода им  Евро- Азиатски или Американски. Цветовете са най-често  простоцветни  с ярко жълт център, като на  Aster amellus, така наречения италианска  астра.  В тази група влизат сортове, които най-често са с височина в интервала 40-70 см. и цъфтят от средата на август до средата на септември. Корените им не се чустват добре в саксия.   Полукичестите цветове на на повечето астри от групата  Aster  bellgii / американски произход/  са в цветове цикламено, синьо и цъфтят  по-късно, от втората половина на септември до края на октомври. Друга група също с американски произход са Aster novae-anglie. Имат разнообразни височини, според сорта, компактни  15 - 30 см. и  типични  до 90-100 см. Високите и  по-неподредено изглеждащите  сортове в групата на Aster x frikartii  са хибриди на Aster amellus  Aster thonsonii. Тук са сортовете популярни с имената на  алпийски върхове и популярни в последните години сред градинарите  с лекотата на отглеждането.


Размножаването им става със семена или вегитативно. Препоръчва се да се разделят коренищата през пролетта и да се разсаждат, но уверявам ви по всяко време / извън  зимата и периода на цъфтеж/ с голям успех може да разсадите и вкорените астри. Тук си говорим за многогодишните астри, не за едногодишните, размножавани от семена така наречени богородички / Callisthephus Chinensis/. Астрите обичат слънчеви места и докато се прихванат се нуждаят от редовно поливане, но като растения са  много толерантни към засушаването. Предпочитат леко алкална, отцедлива почва.




В средата на лятото може да се пензират върховете им за повече цветове, но така цъфтежът се забавя малко. Повечето са устойчиви  на мана и други заболявания. Цветовете им са примамливи за пчели и пеперуди. В градината, средно високите и високи сортове,  прекрасно си партнират със седум,  хелениум, далии, декоративни треви, рудбекия, хризантеми, а нискостеблените сортове с ниски далии, сребристите листа на сенециото /Senecio silverdust/  и тъмнолистните сортове хойхера .


Безспорно хризантемата е царицата на цветята през цялата есен. Голямо разнообразие от багри и форми. Хризантеми във всякакви височини и  цветове властват в градините, в съдове, в букетите.  Цветовете   са  прости с жълт център   /маргарита/,  с богат  полусферичен   център   / анемониевидни/,  кичести / декоративни/, с тънки, издължени  леко увиснали   венчелистчета / паякообразни/, известни като Fuji и сферични /помпони/. При едроцветните хризантеми, страничните пъпки се отстраняват, за да има едър единичен цвят.



  







Хризантеми в цветарските магазини може да се намерят във всеки сезон, тъй като са третирани с хормони и отгледани в симулирани условия като през есента, кратък ден, по-дълга нощ и относително голяма денонощна температурна амплитуда. Хризантемите не са стайни растения, но през късната есен, зимата и ранната пролет, ако получите саксия с хризантема може да я задържите у дома, в по-прохладно помещение, а по-късно, когато условията позволяват да я засадите на открито. Хризантемите имат  качеството да пречистват въздуха от формалдехиди и азот. Така че, от  престоя у дома може да има само полза. Засадена при естествени условия тя ще спазва нормалния цикъл на цъфтеж и почивка.



Хризантемите  са с много ниска цена и могат да бъдат отглеждани като едногодишни растения, за украса на  градината и балкона само за есенния сезон и след това да не  се правят усилия да ги отглеждате. Ако обаче трайно искате да ги отглеждате, то трябва да им се намери слънчево място / отглеждани на по-сенчесто се източват много и дават малко цвят/. Важно условие да се получат компактни растения с много цвят е пензирането им  поне два  пъти през лятото / края на юни и края на юли/. От  отнетите връхчета може да засадите успешно нови растения и така да  размножите харесваните сортове хризантеми. Най-успешно се прихващат дребноцветните хризантеми засадени през пролетта или в по-ранното лято. Опита ни показва, че дори хризантеми, които са стръкове в букети, могат успешно да се вкоренят през пролетта и лятото. Така че, харесате ли сорт, които искате да имате в градината направете опит за вкореняване, много голяма е вероятността да излезе успешен. Засадени през пролетта и лятото от резници имат достатъчно време за вкореняване и развитие, за да прекарат зимата. Съвсем не трябва да ви обезсърчава, че ако получите саксия с напъпила или разцъфтяла хризантема  през есента и с цялата почва я засадите в градината, тя ще се прихване и по-късно през есента, особено ако е дълга, с благоприятно време и следващата я зима е мека, вероятността да се вкорени е много голяма. Хризантемите, особено дребноцветните / димитровчетата/  много лесно се отглеждат и контейнерно. Необходимо е по-голямо внимание при поливането и презимуването. Освен самастоятелно в саксия, хризантемите изглеждат  добре в комбинацията  с ерика, декоративни треви, брасиката. Няколко примера от Pinterest, които вдъхновяват за нашите  есенни  контейнери:








Презимуването на повечето сортове не е никакъв проблем в зони 5-8. Преди падането на снега се изрязват ниско на 4 см над почвата и се  мулчират с  шума около 5-6 см. и това е всичко. Още в ранната пролет, когато  зацъфтяват първите пролетни цветя, хризантемите ще ви напомнят за мястото си в градината с поникналите първи нежни, ярко зелени стебълца. Ако това не се случи в ранната пролет, то  хризантемата не е презимувала успешно. Преди зазимяването им /през септември/ е добре да се натори с комбиниран тор с приоритет на фосфора за ускорено и добро развитие на кореновата система, което ще позволи по-успешно презимуване, особено на младите растения. Хризантемите са красиви в есенната леха, като самостоятелни  растения, особено  по-компактните форми. Те участват във всички есенни декорации. Подхождат си с декоративните треви, седума, тиквите, калуна и ерика. 


Хризантемите  са символ на истината и чистотата в източната традиция и в Америка се използват за булчински букети, за разлика от  европейската традиция,  в която се  възприемат, особено  едроцветните хризантеми като символ на раздялата и се влагат предимно във възпоменателни букети и венци. Всеки, които има в градината си хризантеми  знае, колко непретенциозни и благодарни цветя са те, така че може да се възползваме от изобилието им в този сезон и се порадваме на  завладяващия им колорит и разнообразие. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар