неделя, 15 октомври 2017 г.

Подготовка на божурите за зимата

Октомври и ноември са интересни месеци. В тях  вършим работа, за да  хвърлим мост между  изминаващия сезон и бъдещите резултати, които ще имаме през следващия. Подготовка на градината за зимните месеци и успешното  им презимуване, дава гаранция за  здрави и красиви растения през следващата пролет и лято. 


Едни от любимите растения в градината са божурите. Те  са типични представители на растения, които много леко преминават и най-студените зими, нещо повече, за техния добър и обилен цъфтеж  студовете и ниските температури  са необходимо условие.  За видовете божури  и тяхното отглеждане сме говорили. Сега ще обърнем внимание единствено на подрязването, според вида  им и тяхното зазимяване /доколкото е необходимо/. 



Тревистите божури през есента  са вече  с пожълтели, поизсъхнали  листа. През октомври ги подрязваме на около 3-5 см. от почвата. Междусекторните божури /Итох хибридите/ по-дълго задържат добрия си вид.  Техните стебла и листа  запазват по-дълго  свежия си вид, и макар че  те са по-мощни и по-жизнени от тези на тревистите, през есента / края на октомври, началото на ноември/ те също се изрязват над земята на около 5 см.  Единствено на дървовидните сортове божури  не се  премахва надземната част през есента. До края на ноември техните листа са изпадали, както  на почти всички широколистни,  и остават голи клони. При тях се отстраняват увредени или пречупени стебла, за да се запази  здраво растение и добре развита и хармонична корона. Когато растението се разраства много  и  центърът е  пренаселен,  се препоръчва да се разредят клоните в централната част, за да се подобри циркулация на въздуха. При дървовидните божури внимавайте и за стебла израстващи  от основата, директно от  подложката / дървовидни се присаждат на подложка от тревисти и се случва да излязат  стебла от  подложката/, те трябва да се отстраняват незабавно.  Подрязването да се прави след пълното опадане на листата, като това е обикновено средата на ноември. За всички, които правят собствен компост е необходимо да внимават и дори при съмнение  за гъбични заболявания на листата да не ги  оставят за компостиране.  Всички  хибриди  и  видове  са достатъчно студоустойчиви в умерения пояс, като  преживяват температури до - 30⁰С. За младите  дървовидни божури се препоръчва да се обгърне основата и основното стебло със зебло в първите две-три години след засаждането. Тревистите и Итох хибридите след изрязването могат да се  мулчират  с   листа или  кори, но това съвсем не е задължително, особено за по-старите растения. И както започнахме в началото, есенните грижи  са залога за много цвят и красота  през пролетта в градината

Няма коментари:

Публикуване на коментар