Есента е сезонът на плодовете. Ябълки, грозде, дюли, мушмули, тикви и ..... шипки. На шипките обикновено гледаме пренебрежително, както всъщност, на всички диви плодове. Пренебрежението в този случай е напълно неоснователно, защото шипките освен красиви клони за декорация са много полезни плодове.
Полезните им качества се дължат на високото съдържание на витамин "С" и други витамини като А, D, K, E, В2 /рибофлавин/. Шипките са богати и на минерали - калции, манган, магнезии и калии. Съдържат още ябълчна киселина. Тези малки /от роза канина/ или по-големи / при роза ругоза/ красиво обагрени плодчета се берат именно сега, след първите по-чувствителни понижения на температурите. Ниските температури правят плодовете /от чисто ботаническа гледна точка това са "лъжливи плодове"/ по-меки и по-лесно се отделя месото на плода от семки и влакънца. Ако климатичните условия са такива, че много дълго трябва да се чака за понижение на температурите, набраните твърди и лъскави плодове се слагат в хладилник за едно денонощие и се получава същия ефект на омекване. Измити добре, почистени от семките и власинките, от тях може да се получи пюре, но това е доста трудоемък процес, за който повечето от нас нямат нито време, нито търпение.
По-често, за да се получи такова пюре, плодовете се варят и след това се претриват през цедка. За да запазим витамин "С", които се разпада при термична обработка и съприкосновение с въздуха, е потребно времето за варене да се намали до разумно минималното и още горещо пюрето или сиропа да се затваря в съдове. По-практикуван начин за съхранение на шипките е сушенето. Измитите и подсушени плодове се оставят на слънце. За съкращаване времето на сушене може да се използва дехидрататор за храна / ако разполагате с такъв/. Изсушените плодове се счукват в хаванче или се смилат в блендер, но не особено ситно. След това се пресява с едро сито или цедка, като по този начин се отстраняват власинките, които придават острота на вкуса и биха могли да бъдат дразнители при алергии и стомашни проблеми. Сушените и смлени плодове се съхраняват в затворени стъклени съдове. При последваща операция на по-фино млене се получава шипково брашно, което се използва като добавка в сладкиши, бисквити. Шипките са плодове с доказано полезни качества. От тях се приготвят мармалад, желе, сироп, вино, чай. В шведската национална кухня има супа /nyponsoppa/, която е по-скоро десерт, приготвена от шипково пюре, царевично брашно, сметана, захар, бадемови бисквитки.
От семките на шипките чрез студено пресоване се получава шипково масло. Друг начин за получаване на шипковото масло е чрез екстрахиране с въглероден двуокис-съвременен и високотехнологичен процес, при който се получава масло с голяма концентрация и високо качество.
Чрез мацериране за около четири седмици в глицерин или бадемово масло, от сушените плодове се получава полезен за кожата продукт. Шипковото масло се използва за медицински цели и в козметиката. Има много добри овлажняващи свойства, заличава лунички и белези. Употребява се още за подобряване на тена, изглаждане на бръчките. Шипките са неоспорван антиоксидант. Продуктите от шипки имат имуноукрепващо и, противовъзпалително действие, укрепват кръвоносните съдове, намалява кръвната захар. В студените есенни и зимни месеци наблягаме на билковия чай и особено на шипковия, като превенция против простуда и вируси.
Шипките освен полезни за здравето са и изключително необходими за есенните цветни композиции. Почти няма есенна декорация, в която да не участват тези богати с червени плодове клончета.
Полезните им качества се дължат на високото съдържание на витамин "С" и други витамини като А, D, K, E, В2 /рибофлавин/. Шипките са богати и на минерали - калции, манган, магнезии и калии. Съдържат още ябълчна киселина. Тези малки /от роза канина/ или по-големи / при роза ругоза/ красиво обагрени плодчета се берат именно сега, след първите по-чувствителни понижения на температурите. Ниските температури правят плодовете /от чисто ботаническа гледна точка това са "лъжливи плодове"/ по-меки и по-лесно се отделя месото на плода от семки и влакънца. Ако климатичните условия са такива, че много дълго трябва да се чака за понижение на температурите, набраните твърди и лъскави плодове се слагат в хладилник за едно денонощие и се получава същия ефект на омекване. Измити добре, почистени от семките и власинките, от тях може да се получи пюре, но това е доста трудоемък процес, за който повечето от нас нямат нито време, нито търпение.
Вида на шипковия храст през пролетта, потънал в нежни розови цветчета и през есента отрупан в червени плодове винаги се борят за първенство в душата ми. Може би с напредването на времето и натрупаните години започвам да се умилявам повече на младостта /пролетния, цъфнал шипков храст/, но с искрена радост гледам почервенелите клони сега. Благодаря на птиците за разпръснатите семена и затова, че без никакви грижи в края на задния двор няколко шипкови храста се издигат над покрива на съседската барака, а в подножието им са разперили буйните си клони двата розови храста /роза ругоза/, които засадих от семена преди две-три години и сега ни даряват с прекрасни цветове и още по прекрасни големи плодове.
Няма коментари:
Публикуване на коментар