четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Есенните луковици в контейнери

В този месец /октомври/ съвсем спокойно във всички страни с умерен климат  е най-подходящото време за  засаждане  на пролетно-цъфтящите луковици. Традиционно засаждаме  луковиците в почвата, но  много добро разнообразие  в градината се получава, ако по време на цъфтежа разположим контейнери с пищно разцъфнали цветя на определени места в градината. Засадени в контейнери са подходящи също, за  веранда, балкон, а и за всички малки градински пространства, за  декориране на обществени пространства. 


Има известни различия когато засаждаме луковиците в  контейнери, а не в почвата в градината. За да нямаме неприятни изненади  през пролетта и да се радваме на красиви  съдове пълни с дългоочаквани прекрасни пролетни цветове е добре да се съобразим с  особеностите на засаждане на луковици в  контейнери.  В този случай трябва да заместваме природата в някои определени ситуации. Те идват от факта, че в ограниченото  количество почва, влагата намалява бързо, при понижение на температурите  цялата почва бързо замръзва, а при повишаване на температурите бързо се загрява и един по-голям  денонощен ход на температурите действа много неблагоприятно, защото изтощава луковиците и разваля корените им. Започваме с избор на  съд. Като най-подходящи са съдовете от пластмаса и дърво, ако ще зимуват на открито. Керамичните  биха могли да се разрушат, металните биха  направили по-драматични крайните температурни състояния. Колкото съдът е с по-голяма вместимост, толкова  условията  повече се доближават до условията на засаждане в почвата и все пак се доближават, без да са идентични. Големите по обем контейнери  трудно се преместват, така че трябва да останат през цялата зима на  едно постоянно място и е добре да се предвиди мулчиране с кори, слама, клони борови иглички, както и при по-сурови зими да се  обвият  с термо-фолио. Ако са  положени директно върху бетон или метал добре е да бъдат повдигнати на някакво отстояние с дървени подложки. Разположени върху   дърво или на почвата, това не се налага. Според броя на луковиците, които трябва да се вместят в един контейнер се подбира и големината на съда. Предвижда се минимално  дълбочина около 2 см. за дренаж и поне 3-4 см.  почва под луковиците за развитие на коренова система. Красиво изглеждат по времена цъфтежа близко разположените цветя и все пак при засаждането  луковиците ни би било добре да се докосват.  По-малки съдове, които ще презимуват  в закрито, неотоплявано помещение  могат да бъдат  по-разнообразни - метални, кошници,  стари битови предмети и др. Подходящата почва за отглеждане на луковици в контейнер е лесно пропускливата и  добре отцедлива  почва. Глинестите и силно торфени почви не са подходящи. Към обикновената градинска почва трябва да бъде добавен  едър пясък, вермикулит, перлит  или кори. Важно условие за доброто развитие на  луковиците и добрия ефект през пролетта е  да не се преовлажняват, особено през зимата. Добавянето на гранулирани минерални торове  за луковични растения към почвата, още преди да бъдат засадени луковиците,  ще насърчи образуването на корени. Следващото торене трябва да бъде в периода на образуването на  цветни пъпки и е добре да се направи с тор с бавно освобождаване.



Изборът на луковици  е следващото важно условие, за да бъдат  контейнерите през пролетта, изпълнени с прекрасни цветове. Когато се избират нови луковици  предпочитайте здрави, твърди с лъскави люспи, без петна от нараняване и плесени. При възможност подбирайте и луковици от  по-голяма фракция/ с по-голяма едрина за съответния вид/.  Подходящи за лалета са размер 11/12 и 12+, за едроцветните нарциси  14/15, за мини видовете 10+, за зюмбюлите 16/17,  за крокуса 5/7. По-големия калибър на луковицата е известна гаранция за по-едри и красиви цветове.


Може да засадим изцяло съда с луковици, но може в контейнер с ерика, туя, юниперус и други вечно зелени растения и други пролетни цъфтящи /иглика, виола, незабравка/ да прибавим няколко луковици на ранни пролетни цветя като кокичета /Galanthus/, минзухари /Crocus/, анемоне бланда  /Anemone blanda/, хионодокса /Chionodoxa  forbesii/, които още в края на зимата и ранната пролет ще направят съда да изглежда като част от  горска поляна.

https://i.pinimg.com/564x/47/ca/ad/47caadaad4445d46bd4ec9582fd24b96.jpg
https://i.pinimg.com/564x/b1/00/82/b1008243e5e5290aad1fcdc905690d61.jpg
По-често обаче засаждаме един съд изцяло с пролетни луковични и на пролет получаваме част от пролетна леха в саксия. По-сигурно добър резултат бихме получили, ако в един съд засадим еднакви по вид луковици, но много често сме изкушени да направим една разнообразна пролетна градина в саксия и подбираме различни луковици. Съчетанието им е не съвсем проста работа. Трябва да познаваме времето на цъфтеж  на всеки един сорт и от друга страна да ги съчетаем  хармонично по височина и цветове. Засаждането в съда става  на  пластове / на последователна дълбочина според големината на луковиците/. Добър резултат се получава когато се  вземат  пакети с цветни миксове, подбрани от производителите и търговците на  луковици. На опаковките е посочено по кое време през пролетта ще цъфтят. Цветовете са контрастни или тон в тон, комбинациите са от един вид  и един или два сорта или съчетание от два или повече вида пролетно цъфтящи. Предимството на тези готови съчетания от различни луковици е, че  са подбрани  подходящо  и цъфтят дружно или последователно, като ефекта е неоспорим. Препоръчват се за лехи и съдове, като според броя на луковиците е посочена и площта, която може да  бъде засадена със съответното количество, съдържащо се в пакета. 


Прекрасна комбинация, която радва окото в съвсем ранна пролет  е от лале  The First, минзухар  Ruby Giant, а по периферията на съда  с къдрава виола


Романтична  комбинация в розово-пурпурно и бяло от  лалета Candy Prince и Purple Prince, зюмбюл  Woodstock и анемоне бланда в бяло


Още една комбинация радваща ни в цветовете на март  с  червеното лале Alibaba  и бяло анемоне бланда 


Комбинация от  различни лалета  от една и съща група / lily/


Комбинация от лалета от различни групи  Paul Scherer/single late/ и Mon Amour/fringed/

Още много възможни комбинации от пролетни луковични цветя  се предлагат и от тях може да се  засадят както прекрасни  лехи, така и съдове. При някои от композициите, най-често едно и двукомпонентните,  цветята цъфтят дружно, при тези с повече видове в един микс,  различните видове са подбрани така, че да цъфтят последователно и  съдовете да изглеждат прекрасно от март до май или практически  през цялата пролет. 


 

 
Тези четири  комбинации са предложение на http://www.willemsefrance.fr/ 

При засаждането на луковиците в съдове при възможност спазваме изискванията, указани на опаковката за всеки един вид за дълбочина и разстояние между луковиците. В малките съдове, които  ще презимуват  на хладно, но в закрити помещения, където температурите почти не падат под нулата, дълбочината   на засаждане може да бъде  и по-малка, ако големината на съда го налага. За съдовете, които презимуват на закрито  цикъла  замръзване/размръзване не представлява опасност, но  трябва да бъдем много внимателни към влажността на почвата, като  не оставаме почвата съвсем да пресъхне. Съдовете, които презимуват на закрито в края на зимата трябва да бъдат  изнесени  навън и поставени на слънчеви места, закътани от ветрове и течения. След  поникването на пролетните растения, мулча от слама и клони се отстранява. В периода на вегетацията, ако  контейнерите са поставени под навеси, на веранди и не се овлажняват от естествено падащите валежи, а и при сухо време е  потребно да бъдем внимателни и да поддържаме почвата в саксиите постоянно леко влажна. След поникването  е задължително наторяването със специален тор за луковични или  бавно разградима тор /Osmocote/. В периода до цъфтежа  растенията се нуждаят от много светлина. След разцъфването на пролетните луковични, за да задържим по-дълго тази красота, съдовете могат да бъдат преместени на по-сенчести места или на място, където ефекта и декоративните качества ще бъдат най-подчертани и трайността на цветовете по продължителна. 

https://i.pinimg.com/564x/cf/b7/d2/cfb7d22575343a3b596197d84b737f27.jpg

https://i.pinimg.com/564x/d1/43/48/d143480f5ada88e9e67e0cfe10e0cc10.jpg

https://i.pinimg.com/564x/d9/7c/23/d97c239d6aa866ae4407375018f88990.jpg

https://i.pinimg.com/564x/ae/f1/1e/aef11e6604318066594c36413804a506.jpg
Такива контейнери биха могли да бъдат фокусна точка в зелената площ, в края на балюстрада, на определени места в  къта за хранене и почивка и вдъхновяваща пролетна украса на малкия балкон или верандата. След преминаване на цъфтежа, цветните глави се откъсват, а листната маса се оставя, за да продължи да се храни луковицата. В края на юни, началото на юли  се изваждат от почвата и се оставят на тъмно и прохладно  до следващата есен, когато задължително трябва да бъдат засадени в почвата, не отново в контейнер, колкото и голям да е той. За ефекта, който имат пролетните контейнери си заслужава да направите експеримент, ако до сега не сте го правили и да засадите поне една малка кошница или дори най-обикновена дървена щайгичка с нарциси, лалета или мускари. Цената на тези луковици съвсем не е голяма, а и грижите не са кой знае какви. Дори в най-семплия съд  ефекта  от разцъфтели  пролетни цветя е неустоим.

https://i.pinimg.com/564x/84/8a/8e/848a8edb9fc5c34e36d8d77d86fc7c6c.jpg


След  студената и сива зима, когато сетивата ни са зажаднели за  цвят и топлина, контейнерите с пролетни цветове  ни омагьосват  и вдъхновяват.


Няма коментари:

Публикуване на коментар