четвъртък, 19 октомври 2017 г.

Градинка в куфар

Миниатюрните градинки  са едно  мило  изкушение за всички, които независимо от възрастта си остават деца. Прекрасни  кътчета от  ландшафта, пресъздадени  в  твърде ограничен обем. Този малък приказен свят за миниатюрните обитатели на нашите мечти  има нужда от  уютно и  закътано място, романтично, изпълнено с вълшебство, чудноватост, приказност. Затова именно куфарът много често приютява миниатюрните градинки.


Куфарът-старият пътешественик, бил и видял къде и какво ли не. И сега, когато е остарял и спрял да пътешества по света, вместо да прашасва  на тавана, той  заживява своя нов уседнал, но приказен  живот. В него наистина може да се разиграе цяла приказка. Приказка от малки дворчета и полянки, малки мостчета и кули с малки цветя и дръвчета. Много стари куфари, големи и малки, кожени и картонени, дървени и ратанени  отварят гостоприемно капак, за да поберат  цял един свят. Някога те са бродили из него, а сега той е дошъл при тях. Вместил се е уютно и кокетно  в  ограниченото им пространство и  се е настанил,  надяваме се удобно, за да  провокира и отключи нашите фантазии и творчество. Та един такъв  куфар - стар, дървен войнишки, стана сцена на нашата малка градинка, обитавана от войнствена фея и добродушно духче.









Куфарът първо беше почистен, лакиран и облицован отвътре с найлон и перфориран на две места. Добрият дренаж е важен за здравето на растенията. От стари фаянсови плочки, теракол и фуга направих /малко нескопосано/ нещо като мозайка. При повече време и правилни материали резултатът би бил по-добър. Спазването на  някои правила при засаждането на  миниатюрна градина е залога за нейното благоденствие и дълготрайност. Подбора на растенията  е направен с  оглед по-краткотрайното съществуване на тази градина. В късната пролет на нейно място ще се появи нов мъничък свят с нови растения и герои. Подбрахме малък смърч /по-подходящо би било пицея/, ерика, армерия, декоративна трева /Carex oshimensis/ и няколко зимоустойчиви сукуленти. 


За цвят през оградката надничат  дребноцветни  виоли. Всичките тези растения  запазват добрия си външен вид през цялата зима и не се налага специални предпазни мерки за зазимяването им. Липсата на много слънце, по-краткия ден и по-ниските температури  не им пречат да се чувстват добре. Правенето на миниатюрна градинка, както  е очевидно  е семейно занимание. Още не съвсем дозасадена и в нея се появяват обитатели. Предвид  завладяващото ни хелуинско настроение първия поселник беше един паяк и Духчето. По-късно се появиха Феичката и една  мишчица. Поляхме растенията, обещахме си че по-нататък на капака ще се появи синьо небе и бели пухкави облачета, и градинката заживя своя си живот.


Няма коментари:

Публикуване на коментар