събота, 7 октомври 2017 г.

Малкият балкон

В градската среда е по-необходимо да си говорим за малки външни пространства като балкон или малогабаритна тераска, отколкото за просторна веранда и градина. И макар да идва време, в което престоят на открито се съкращава и все по-често сме привлечени от уюта и топлината на интериора, откритите пространства, от където можем да се насладим на залез, да изпием чаша топланапитка или дори да излезем, за да преценим  какво е времето на вън,  не спират да ни вълнуват. Как да изглежда тази малка по площ, но важна по значение част от дома ни е съществен въпрос, които може да бъде решен  просто и евтино. За балконите и как ще изглеждат те обикновено се сещаме в ранната пролет, когато ни предстоят  хубавите топли дни на пролетта и лятото, но съм убеден, че есента е също подходящо време да вкараме ред  в тази част от дома ѝ придадем  по-уютен и свеж вид или поне да  планираме и подготвим някои промени, които биха направили  ползването на тази част от жилището по-удобно приятно. Възможността във всеки сезон да прекарваме достатъчно време на открито, дори когато сме си у дома е въпрос на качество и стил на нашия живот.




Съществуват много малогабаритни мебели на пазара, подходящи за малки открити пространства. Предлагат се масички, които се окачват на парапета на балкона, които  падат надолу, когато не се използват и максимално пестят място, сгъваеми столчета, пестеливи  по обем табуретки и многофункционални дребни мебели. 

 

Pinterest

Pinterest
Те са удобни от гледна точка на съхранението им през най-студените зимни дни, когато не ги използваме, могат да бъдат прибрани на много малка площ и дори да се използва само вертикалните повърхности, на които ги окачаме. В много случаи  можем с повече сръчност,  да приспособим  и рециклираме стари мебели или  подръчни материали, от които може да се получи нещо много полезно и достатъчно красиво. Импровизирани столчета от сандъци и палети, огради от бамбукови рогозки, масички, шкафчета, цветарници и стелажи, за които са вложени минимални средства, но изглеждат естетично и  са практични. 

Pinterest

Sortra.com
 

Côte Maison

 





Освен практичните малогабаритните мебели, които ни позволяват да разположим един кът за сядане на приблизително един квадратен метър,  принос към комфорта и  естетиката на малкия балкон има и  използвания текстил и други материали, които имат освен функционално и естетическо значение. 

Pinterest
Cosmopolitan

Pinterest
Декингът е настилка,  която създава  топлина и уют и една малка квадратура ни позволява да проявим малко разточителство и да използваме и екзотично дърво като тик, ипе, но за много практична и неколкократно по-ниска цена може да се постави  импрегниран бор или лиственица. Новите технологии ни позволяват да имаме и по-голям избор и да изберем и много устойчивите на атмосферни влияния и  не особено скъпи дъски от композитни материали  с много добър външен вид. Друг доста често използван  начин да преобразим балкона като пространство от градината е изкуствената трева.


Sortra.com

Цветен текстил в ярки и свежи цветове, устойчиви на  слънчевите лъчи на местата за сядане, лека постелка на  пода и приятната обстановка е почти гарантирана. Дребни декоративни елементи, които да имат  и някаква функция / за окачане на осветление, цветя, съхранение на вещи/, както  и декоративни вещи в  подходяща цветова гама оживяват обстановката

Sortra.com

Deco-cool.com

Sortra.com
За да бъде  балконът онова уютно място, което бихме желали, непременно трябва да се погрижим за неговото озеленяване. Растенията, който засаждаме са най-често сезонни, но може да се спрем на трайни многогодишни, като заложим на вертикалното озеленяване и изберем студеноустойчиви, добре развиващи се в контейнери, увивни /клематис, рози, бръшлян/. От сезонните можем да заложим на ипомея, тунбергия, латинка. Според изложението може да бъдат подходящи и бугенвилия, олеандър, жасмин. Малкият балкон добре приема и всякаква по вид вертикална градина на стойки, скари, рафтове, висящи саксии, зелени пана. Тук имаме възможност да използваме различни сукуленти, бромелиеви, хоста и аспарагуси.



Традиционно е окачането на сандъчета и саксии на парапета на балкона и висящите кошници. Тях запълваме с едногодишни  цъфтящи, според условията. Идеята за отглеждане на подправки на балкона  е също много добра. Все повече идеи има за различни съдове  и съоръжения, пестящи място,  запълнени с всякакви подправки. Така балконът се превръща  и в място за  ароматерапия. Многогодишните мащерка, риган, салвия и джоджен, едногодишните босилек и сминдух, могат да превърнат малкото пространство на балкона в предпочитано място в жилището освен за  домакинята и за останалите  членове  на  семейството.


  
  


apartmentterapy.com

Наличието на подходящо подбрани цветя, за да се развиват добре /съобразени с изложението и осветеността/ и да са съразмерни на дадения обем,  вече ни гарантира  приятно място, макар  и маломерно. Независимо от размерите, балконът на редовото градско жилище,  не бива да се игнорира като място уютно и функционално. Добре подбраното осветление, допълнено с декоративни фенери или соларни гирлянди  или абажури, красивата и практична  настилка, малко  проява на артистичност за текстилните елементи и цветята и ето, че от  площ между два и пет, шест квадратни метра можем да обособим едно много приятно и относително уединено място за почивка и връзка с природата.



Малки елементи / цветя, декоративни фигури/, които да са характерни за сезона, допълват атмосферата и създават подходящо настроение. 













Няма коментари:

Публикуване на коментар