сряда, 11 октомври 2017 г.

Колорита на есенните букети и аранжировки

Не спирам да се възхищавам на есенното изобилие. Неслучайно това е сезонът, в който честваме богатствата на земята, благодарността за всичко онова, което ни дава  природата  и нашия труд. Може би затова  есенните  цветни декорации са така богати на цветове, текстури. В тях има всичко - клони, плодове, цветя, листа, зеленчуци. В тях  изглеждат  забележително дори попреминали и изсъхнали цветове. Макар преди  настъпващите студове, градината все още  изобилства с цветя, които не се плашат от  студените сутрини и вечери. За последно отрупани в цвят клончета рози,  далии, тегетис, ахилея, дори нови цветове на делфиниума, есенното анемоне,  последните астри и първите хризантеми, всички те  се  надпреварват сякаш за нашето внимание. 



Освен това, привлекателни за цветните есенни аранжировки изглеждат и дребните ябълчици попадали под дървото / те не са особено добри на вкус/, както и  шипковите клони, клоните на  аронията  и  първите обагрили се клончета от широколистни. За малко  зеленина, но с есенно звучене, избирам  няколко листа от кейла и от купеното савойско зеле. Още един, купен от пазара, зеленчук отиде за декорация - една тиква  Hokkaido


Хокайдо са тикви с ефектен вид - силно оранжев цвят на кората и кокетна  капковидна форма. Те имат добри кулинарни качества, но декоративната им стойност е не по-малка.


Сред свежите цветя  красиво намират своето място и вече поотминалите  цветове на хидрангеята,  агапантуса,  от които дори семената са прибрани. Събирам няколко изпаднали плода със зрял и плътен плодов аромат  от японската дюля /Haenomeles/. 



Букетите  и аранжировките на есента  са характерни със съчетанието на много и разнородни  елементи и точно това ги прави очарователни. Цветните декорации в тикви, последните за сезона дини, които да служат за своеобразна ваза,  чушки и зелки, пълни с цветя и красиво обагрени листа, като че ли искаме да се сбогуваме с хубавото време пищно и бравурно. Какво по-красиво  и приятно от това да внесем последните красиви и топли багри от  градината и полето у дома. Ярки, огнени  цветове, с които внасяме топлина и уют или поопушени, поизбелели, уморени цветове на  спокойствието и релакс. Цветните композиции носят различно настроение  и очарование. 



Да се разходим в парка или сред полето, за да си  набавим още красиви есенни цветове, клони, листа  и плодове и да се възхищаваме на  есенния спектакъл. Да се оставим да бъдем прелъстени  и вдъхновени от  гледките  на есента както сред природата, така и тази, която  флористите  пресъздават. 




Есенната цветност би прогонила тъгата и депресията на мрачен и дъждовен ден и би направила сънчевия още по-блестящ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар