През есента, когато ни връхлитат първите студове се налага да приберем някои плодове, особено зеленчуци, предварително преди те да се достигнали своята зрялост. Това не бива да ни разочарова, защото тези зеленчуци и плодове биха могли да доузреят и станат годни за консумация вече откъснати. Важното е да направим така, че зреенето да става последователно и да можем да съхраним плодовете от нашата градина възможно по-дълго.
След прибирането на доматите / трябва да са абсолютно сухи и прибрани при температури не по-ниски от 8-10º С/ ги сортираме по степен на зрялост. Отстраняваме тези, които са в по-ранна фаза на развитие. На едно място отделяме напълно зелените, на второ започналите да се оцветяват и в отделна щайга или кашон, тези които са готови за консумация. Това разделяне се налага не само за прегледност, но и затова, че по този начин ще имаме едно по последователно във времето зреене и ще може да удължим времето, в което да се насладим на пресни домати от собствената градина. Зрелите домати излъчват етилен и това ускорява оцветяването на останалите в щайгата домати. Оптимална температура за узряването на доматите е около 20°С, при по-висока температура, те ще узреят по-бързо, но доматите ще омекнат и цвета няма да е така наситен. Истината е, че така узрелите домати съвсем нямат вкуса и текстурата на прясно откъснатия зрял домат, но качествата им са напълно добри за влагането в супи, сосове, а защо не и в салати, в сурово състояние. Когато доматът е откъснат в по близка фаза на пълната зрялост т.е малко му трябва да доузрее вкусовите му качества са почти близки на узрелия в естествени условия домат, но когато се налага да го откъснем в по-ранен стадии, то тогава въпреки добиването на червения или оранжев цвят/ според сорта/, вкуса не е най-желания. Все пак в късните есенни дни и през зимата, всеки пресен зеленчук и плод ни се струва достатъчно вкусен. Консумирането на зелени домати освен в туршия, а след кулинарна обработка /печене или пържене/ също е вариант за разнообразяване на менюто. Най-добър е вкусът на узрелите на клона плодове и зеленчуци, но понякога се налага зреенето им да довърши след като вече са откъснати. За да се ускори зреенето на ябълки, круши, прасковите, дюли се поставя напълно узряла ябълка или узрял банан при недозрелите плодове и се затварят в кашон за едно или няколко денонощия. На всеки 24 часа е добре да се проверява резултата и ако има развален плот да се отстранява. Излъчването на етилен от узрелите плодове ускорява зреенето на останалите, но само в затворено, ограничено пространство. Умерената температура / 18º - 20º С/ и тъмнината благоприятстват процеса. Това е трик, с които много твърдото авокадо, купено от магазина, може да омекне само за 24 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар