петък, 24 август 2018 г.

От стария дънер

Понякога, за жалост,  се налага да  отсечем дърво в градината. След това, особено ако дървото е с по-дебел ствол, остава  по-висок или по-нисък пън, който за да изкореним полагаме неимоверни усилия. Дали си заслужава всичките тези усилия и дали не можем да постигнем някакъв по-добър ефект без да си го причиняваме. Практиката ни показва, че ако предварително знаем какво  искаме да направим и оставим дънер с височина, която е подходяща за  намеренията ни, можем да постигнем много добър естетически ефект дори от едно отрязано дърво.


Това в пълна мяра е "Да превърнем дефекта в ефект". Вместо да се мъчим да го пробиваме, солим, поливаме, а после копаем и дълбаем с часове и дни, с малко сръчност и въображение  можем да си направим привлекателно място в двора. По-големи и специфични умения ще са потребни, ако решим да изваем от дървото нечий образ или  фигура, но с лекота може да превърнем  стърчащия пън в  цветарник или хотел за птици, саксия, декоративен горски дом.
Няколко примера с източник  Pinterest:

 


 
Съвсем не е трудно да се превърне стар пън в саксия за прекрасните  летни цъфтящи. Препоръчително е да се сменя почвата в началото на всеки сезон. Малко повече търпение ще е необходимо, а  и известна сръчност и въображение  за да превърнем обикновен пън в кокетна  къщичка. Старият дънер може да бъде в помощ на птиците, ако го превърнем в малко градче от къщички за птици. В този случай дънера трябва да се остави малко по-висок, за да бъдат къщичките фиксирани на безопасна височина. Ако предварително това не е съобразено, то пилешкия град ще бъде предимно с декоративна стойност. 

 

След отрязването на победения от корояда  смърч, дънерът приюти няколко къщички за птици

 

Нископоставените къщички не приютяват пролетно време птици, но имат своята декоративна стойност. След малко повече от две години  и бръшлянът   почти тапицира целия дънер.


Горната част на дънера е подходящ постамент за пилешката къпалня, която ще бъде любимото им място особено през лятото или голяма хранилка.

 

 

Практично решение да бъде превърнат дънера в основа на градинската маса.


С  малко инструменти и повече практичност, старият пън може да бъде удобно място за почивка и съзерцание.

 

А това е добро решение, при което дънера е част от  къта за игра на децата.


Дънерът, останал след като сме отрязали дърво не бива да бъде дразнещ стърчащ  пън, той може да бъде превърнат в нещо полезно и красиво. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар