сряда, 8 август 2018 г.

Отново за ефективното поливане

Сега сме в разгара на лятото и в този период от годината актуална тема е поливането. От опит знаем, че за поливането винаги има какво още да се каже и да се научи, а и колкото и да е елементарно,  неправилното поливане е причина за много  неблагополучията на растенията. През лятото / периода горещините и ваканциите / ефективността на поливането става актуално и от факта, че се налага да прилагаме методи за подаване на вода  в наше отсъствие. Както е ставало  вече  дума   съществуват  много трикове за по-ефективно напояване на растенията. Тук  ще препотвърдим само някои от най-важните моменти  при поливането на  контейнерно отглежданите растения, растенията на балкона, и  растенията в малката градска градина.  Това всъщност е групата на най-уязвимите растения през  лятото. Макар и бавно, но поливането с  подходяща лейка е много добро решение при саксийните и контейнерно отглежданите растения. Като казваме подходяща лейка имаме предвид лейка с  добра вместимост / 1-2 л./ и дълъг и тънък чучур, с който да достигнем до основата на растенията и да не разпръскваме вода по листата на растенията.



Мокренето на листата повишава възможностите за  развитие на болести по растенията както и  изгаряне на листата. Поливането по този начин е подходящ за цветята пред прозорците, растенията на балкони и тераси, както и тези, които отглеждаме в съдове  в малката градина. Това ни дава възможност да отделим внимание на всяко растение поотделно и да  преценим индивидуалната му нужда от вода.
Друг елемент от ефективното подаване на вода  на  растенията, отглеждани в съдове  е да се използват  специални съдове с вградени контейнери за вода. Те са удобни както за дома, така  за офисите, където поливането  се прави на по-големи интервали. Особено удобни са за  времето на кратките ваканции и отсъствия от дома.

 




Отлично качество и ефективност имат съдовете с контейнер за вода  с марката  Lechuza / на горните четири снимки/.  Те осигуряват  оптимално подаване  на вода и растенията могат да се отглеждат както   по традиционния начин и хидропонно.





Съдовете за цветя  с вградената  системите  за поливане аква плюс и аква комфорт на  друга немска  фирма Emsa  са също с перфектно качество. Различни размери на саксиите, сандъчетата дават възможност да бъдат използвани за различни растения в интериора и на открито. Такива съдове  осигуряват спокойствие в рамките на седмица  за подсигуряване на вода за растенията.  
Много по-рядко  се използват гранули, които са влагоабсорбиращи, но  те са достатъчно ефективен начин за задържане  на влага в почвата при  по-ограничени възможности за поливане, особено в контейнерно отглежданите растения.



Тези абсорбенти освен като резерв за влага подобряват аерирането на почвата. Един от най-прилаганите е  "Тераует".


Съхранението на влагата  в почвата може да се осъществи чрез мулчиране с подходящи материали. Особено е подходящо за растения в градината, но подходящо избран мулч като чакъл, кори,  са подходящи и за контейнери, защото освен предпазването от прекомерно изпарение на влагата имат и чисто декоративна стойност. Една съвременна възможност, но изискваща  известна инвестиция  е система за напояване. Тази възможност все повече се използва  и в домашните градини. Има възможност да бъде осъществена не само в новоизграждащи се градини, но и във  установени  стари градини.

Автоматизирана система за поливане на саксии

Поливна система за капково напояване
Технически може да бъде изпълнена от всеки грамотен и сръчен любител в рамките само на  няколко часа. Големите  магазини за строителни материали и  градински центрове разполагат с необходимите части - тръби, фитинги, кранове, тефлонова лента, помпа при необходимост, както и  различни части за автоматизиране на системата, която може да бъде разпръскваща или капкова. Този начин на поливане избягва субективността при ръчното поливане, както и доста още предимства.

Поливна система  за дъждуване на зелени площи
Наличието на програматор  дава възможност да се избере времето за поливане както и продължителността.  Тези системи  правят поливането  икономично и ефективно, като пестят  време на градинарите. През лятото е най-добре да се полива привечер или през нощта, а през преходните сезони / есен и пролет/ когато се налага е удачно да се полива  сутринта. Оптималното  и ефективно поливане  е гаранция за  доброто здраве на растенията за икономичното използване на водата, за  възможността за подаване на вода по времена отсъствие от дома. Затова е добре да  имаме максимално информация за всичко свързано с поливането и да се възползваме от  съвременните методи за поливане, както и за  ефикасни трикове  при използването на различни помощни средства за тази цел.




Няма коментари:

Публикуване на коментар