неделя, 3 юли 2016 г.

Поливане на градината


Лятото е в разгара си. Слънцето е силно и грее все по-дълго, температурите са високи, почвата е топла и резервите от влага в нея се изчерпват бързо, растенията в градината имат нуждата от често поливане за набавяне на необходимата им влага. Подаването на вода към растенията е един от най-важните елементи за доброто здраве и развитието им. Трудно, дори невъзможно е да се дадат точни рецепти за поливане, зависи от много фактори като разнообразието на вида на растенията, структурата, вида и обема на почвата, средната денонощна температура, вятъра. Липсата на вода, както и повече вода отколкото е необходимо е вредно за растенията. Често симптомите на засушаване и преполиване са подобни и единствения начин да установите точната причина-много или малко е вода, да проверите наличието на влага в горния почвен слои. Проверката може да се направи с уред или с ръка. Освен конкретната проверка на наличието на влага в почвата, опита е този, който ще ви води при определянето на почвената влага. За опитния градинар само повдигането на саксията на едно растение може да е сигнал за влагозапасеност на почвата, както и вида на почвата в градината. 

 

Колко вода, колко пъти в седмицата или деня не може да се предпише, но може да се кажат няколко правила за поливане, което ще направи растенията да благоденстват, а не да страдат. Когато се полива с лейка или маркуч трябва да е бавно, не бива водата да постъпва бързо в съда или почвата. При поливането е необходимо целият обем почва около корените да получи достатъчно влага. 

  

Затова са измислени  няколко хитрости за достигане на водата направо към корените и навлажняване точно но  тази част от почвата. Пластмасови и керамични напоители се забиват в почвата в близост до  кореновата система и се  свързват с  пластмасови бутилки  от литър, литър и половина  и благодарение на  малки отвори / при пластмасовите/  и неглазирана повърхност /при керамичните/, която се навлажнява и отдава влага на околната почва се получава ефекта на капковото напояване с подръчни средства. Тези  напоители са особено полезни  за контейнерно отглежданите  растения и за времето на по-дълго  отсъствие от къщи.  

  


  

        

Могат да бъдат намерени в големи  он-лайн магазини и  в някои градински центрове. В почвения слой до около 12 см. се развива кореновата система на повечето едногодишни растения, а до 20-24 см на многогодишните тревисти. Когато е достатъчно влагата в двадесет и четири сантиметровия слой почва, то значи всичко ще е наред с растенията ни. Честото поливане с малки количества вода насърчават развитието на по-плитки корени. Водата трябва да постъпва чрез почвата, пръскането и мокренето на листата на растенията не само, че не е наложително, а в много случаи е причина за развитието на гъбични заболявания, особено, когато се полива в по-късните вечерни часове, мокрите листа не могат да изсъхнат и по-ниските нощни температури ги заварват влажни. Различните растения също се нуждаят от различно количество вода. Пеларгониумите,  и доматите се развиват добре, когато  почвата между две поливки  позасъхне, тиквичките, петуниите се нуждаят от поддържане на постоянна влажност. По-малкото количество от необходимото вода прави растенията с недобър вид с малко и измъчени цветове и плодове. Когато водата е в повече от необходимото, то растенията стават "лихи", податливи на листни въшки. Пръскането на листната маса е необходима единствено когато разпръсквате листни обогатители. При стайните растения е по-различно. Често се налага освен поливане на почвата да се пулверизират и листата заради сухия въздух в помещенията. Изграденото капково напояване на градината е голямо предимство. То пести време, подава вода направо в почвата, като възпрепятства прегряването и, добре я овлажнява в зоната на корените на растенията и пести много вода. Трябва непременно да отчетем предимствата на още един вид система, свързана с напояването - системата за използването на дъждовната вода. Тя може да бъде от най-семпла /варел в края на улука и маркуч, който по гравитационен път напоява градината/ до сложна подземна система за съхранение на дъждовната вода и автоматизирана система за напояване. Дъждовната вода има редица предимства за поливане на растенията, поради липсата на соли и замърсители, съдържащи се във водата от водопровода и подземните води. 


Други предимства са липса на хлор, нормалната и температура, която не предизвиква стрес на растенията, поливани със студена чешмяна вода. По-високата и киселинност е добра за силно алкализираните почви в градските райони, наситени с ред строителни остатъци, а не е на последно място и факта, че за нея не се плаща. 


Наличието на пръскачки в градината е полезно за ливадата. Този тип напояване се използва най-вече при по-големи зелени площи, като според тяхната големина може да се предвидят една или повече разпръсквача. Пускането на пръскачките е добре да става в по-ранните часове на деня преди обяд или в късните следобедни часове. Запазването на почвената влага по-дълго се осъществява чрез прибавяне на влагоадсорбиращи и влагозадържащи съставки в почвата, както и чрез мулчирането и с 2-4 см. слой мулч / борови, дъбови кори/, което задържа изпарението на влагата от почвата. От особена важност за правилното поливане и същевременно удобството на градинаря е да разполагаме с необходимия арсенал от накрайници за поливане за постигане на подходяща струя, необходима височина за по-високо поставените съдове и висящи кошници, съдове за поливане, маркуч с подходящ дебит и дължина.

  

    




Няма коментари:

Публикуване на коментар