сряда, 27 юли 2016 г.

Duchesnea indica - разнообразие във висящите кошници и контейнери

Duchesnea indica - зад това  име, идващо от собственото на френски ботаник и градинар Antoian Nicola Duchesne, се крие едно непретенциозно, но забавно и ефектно растение-декоративна ягода.  Наистина преди всичко декоративна. Отглеждайки го, не очаквайте да си похапвате сочни и ароматни плодове. И все пак неговите плодчета, макар и без особени вкусови качества са доста ефектни в градината. 


Декоративната ягода е  многогодишно, почвопокривно растение. Разраства се бързо с помоща на  вкореняващи се ластуни / както при същинските ягоди/. Листата му остават зелени през цялата зима, а напролет  започва да цъфти с жълти цветове /цъфтеж се появява и в края на лятото/, след което се появяват и прекрасни червени плодове. Доста ефектно е когато едновременно има и  цветове и плодчета. Повечето растения отглеждаме заради прекрасните им цветове, други заради  интересни листа, а декоративната ягода е от онези, които  се появяват в градината заради ефекта / не вкуса/ на плодовете. Отглежда се от издънки, които се вкореняват на ново място през август или от семена, които се засяват  през февруари на закрито /20-22°C/. Добре е да се използва субстрат за засяване на семена и млади разсади. Семената се вплътняват в почвата, без да се покриват отгоре. Покарват в рамките на 20-25 дни. На  постоянното място се засаждат през април. Засадени в градината те изглеждат добре в края на скален кът, в основата на някои храст или в предна част на  леха тип "горска". През пролетта ги предпазвайте от охлюви и плужеци. Важно е тези места да не са на припек. Макар и невзискателно, растението се развива добре на шарена сянка или на място със сутрешно или късно следобедно слънце. Докато е новозасадено, поливането трябва да е редовно, както  и през периода на вегетация,  особено ако са засадени в контейнер, тези в почвата могат да   търпят кратковременно засушаване. Декоративната ягода стои много красиво в контейнери, достатъчно високи, за да се спуснат надолу стеблата, висящи кошници, както и сандъчета по перилата на тераси и прозорци. Красиво изглеждат в комбинация с други листно декоративни или цъфтящи.




Когато се отглежда в контейнер може да презимуват в закрити помещения, но при ниски температури /5°C/. Тези, които се отглеждат в градината съвсем спокойно презимуват, като първата година може да се  предпазят допълнително чрез мулчиране. Ефектно, непретенциозно и забавно растение, което заслужава да бъде по-често в градината ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар