петък, 29 юли 2016 г.

Малините-хапване и отглеждане с лекота

Вкусен, ароматен,  относително лесен за отглеждане - такъв плод е малината. Имате ли дори и малко подходящо място, то потърсете  сорт, които бихте искали да отглеждате. Има сортове, които дават плод само  в началото на лятото, други сортове /ремонтантни/ плододават  два пъти годишно в началото на лятото и втори път през есента,  края на август-октомври. 


Малините се чувстват добре в  прохладен климат, на слънце, но не на припек, и влажна и свежа почва. Най-подходящо време за засаждането им е по-късната есен  след средата на октомври. Може да ги садите  до  настъпване на резки застудявания  и замръзване на почвата и когато не е подгизнала почвата. Обикновено в  дворовете, когато се засаждат малини, подходящото място е  североизточния или западния край на  градината, покрай оградата / това е особено подходящо  за сортовете, които изискват  подпори/. Почвата предварително, още в края на лятото,  трябва да е добре обработена и да се разпръсне  добре угнил оборски тор.  Засаждат се на разстояние между  растенията 50-80 см. Ако се садят в повече от един ред е добре да имате разстояние между редовете, което да позволява освен разрастването им и възможност да влизате спокойно между редовете /около 200 см./. След освобождаването от опаковката, корените се накисват във вода за поне 12 часа. Не е необходимо да  се оставя по-голяма от 10 -15см. дължина на стеблото. Почвата се уплътнява и полива. Необходимо е да сте предвидил или предварително изградили   общи подпори за растенията, когато се разраснат, особено за лятно плододаващите сортове. Някои от тях достигат до 180 см височина. Тъй като малините са  растения, които обичат почвата в основата на растението чиста от плевели не е излишно да помислите за мулчиране на околното пространство, което освен всичко останало ще ви улеснява и  при плевенето.

Това е снимка от  блога на известни градини  Vyne gardens в Хемпшир /Англия/,  в зелечуковата част на градините, средния ред е засаден с малини

Една доста трайна и подходяща конструкция от Pinterest


И начин за  организиране на насаждения, покрай  дървена ограда 


За да се радвате на много и едри плодове, е необходима да се полива  редовно през лятото и да се  прави прореждане или резитба на малиновите стебла. За  сортовете, които  дават плодове в началото на лятото, първата реколта ще бъде  на втората година след засаждането. Цветовете и респективно плодовете се появяват на миналогодишни стебла.  През късната есен се отрязват всички плододавали  стебла / те са с кафяв цвят/. Освен тях е необходимо да се изрежат и по-слабите и странично тръгналите да растат стебла. На всеки корен се остават по не повече от 5-6 най-силни стебла, които се привързват към конструкцията.  За ремонтантните сортове, които  могат да плододават  и лято и есен, имате два подхода. Стеблата на храста се изрязват в късната зима /февруари-март/ всичките  малко над нивото на почвата. Така през лятото ще имате само едногодишни стебла и съответно плодове през есента. През лятото се прореждат, като се отстраняват всички  разклонения, които са по-слаби или се  отклоняват като растеж от габаритите, които сте предвидили. Този начин на подрязване, ограничава възможностите за измръзване и разпространение на болести.  Другия начин е след втората година да се премахват вече плододавалите стебла на есен и да се съкращават едногодишните / дали плод през есента/  под  нивото  на есенните плодове. Следващото лято те ще дадат плодове  и новообразуваните леторасти ще дадат плод през есента. Така  ще получите растения с по- дълго плододаване до  края на септември, началото на октомври. За подрязването на малините са ви необходими добра лозарска ножица и  градинарски ръкавици. Отглеждането на малини в градината не е сложно, а имате добро количество плодове  с отлични качества. Съществуват много добри  български сортове малини. Популярни и много добри резултати дават сортовете: /Снимките на сортовете малини са на Института по земеделие в Кюстендил/ 
Шопска алена  бързорастящ сорт с отлично плододаване със средно едри плодове. Мощни, изправени  стебла. 


Люлин е ремонтантен сорт с много добра плодовитост, възможност за две реколти, като есенната реколта продължава до края на септември. Средна височина.


Самодива е сорт  с едри плодове, средно високи издънки. Понася временно засушаване.


Популярни  и подходящи за условията в България  за отглеждане са американските сортовете Heritage, Fallgold /жълти/  и швейцарския сорт Sugana. Малиновите храсти могат да се отглеждат и в контейнери, особено по-дребно габаритните сортове /Ruby Beauty/. Съдовете трябва да са с достатъчно голям обем поне 25-30 литра вместимост и диаметър 40 см. Малините са култура, която дава възможност  без  кой знае какви  усилия, само с малка предварителна инвестиция за носеща конструкция, да имате  пресни и вкусни плодове. Да отгледаме плодове и зеленчуци сами  е  хем полезно, а  и насърчаващо за бъдещи градинарски проекти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар