вторник, 5 юли 2016 г.

Hydrangea-цветен водопад


За тези от вас, които се радват на богатия цъфтеж на хортензиите може би тези няколко реда ще помогнат в отглеждането, а тези, които все още не отглеждат този прекрасен храст може би ще бъдат заинтригувани да намерят място в градината или на балкона за това прекрасно, отрупано в цветове през цялото лято,  храстче.





Ето  групирането на най-разпространените хортензии: 
Hydrangeas Аrborescens има огромни над 10 см. в диаметър бели цветове, листата се различават от тези на най-популярните и разпространени с това,  че са  по-тънки и по-издължени с по-матова повърхност. Преди да разцъфти цвета е зелен и след  две три седмици в бяло, отново става зелен.  Този вид допуска драстична резитба и  засушаване. Издръжлив е на ниски зимни температури.




Hydrangeas Mophead  най- разпространените  от групата  Macrophylla, предимно в нюанси на  розово и синьо, толерантни  към повече слънце в по-хладните зони




Hydrangeas Lacecap  от една група ( Macrophylla) с Mophead, едри чадъровидни  съцветия, като дребните цветчета в средата са  плодни, а едрите в периферията са стерилни. Има по-нежни стебла в сравнение с Mophead и по-грациозно разклонена.




Hydrangeas Quercifolia /Hydrangea Oakleaf/ много непретенциозни, да се предпазват корените от загниване. Понася отлично по-големи температурни разлики и ниските зимни температури. Цветовете са както единични, така и кичести в бяло или кремаво. Листата са различни по форма / приличат на дъбов лист/. През есента красиво се обагрят листата, ако растението е на слънчево място.


https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/f6/72/31/f67231ea8f3a901e6cc3d6ae0a6f3ada.jpg
Hydrangeas Paniculata най-толерантна към резитба по всяко време с изключение на лятото. Единствените, които биха могли с резитба да се оформи като дърво. Най-студеноустойчиви от всичките видове. Цветовете са разположени в големи конусовидни  съцветия, листата са по-дребни и издължени.



Hydrangea anomala Petiolaris  това е увивната  хортензия, която цъфти по-рано през лятото, расте бързо, цветовете приличат  по форма на Hydrangeas Lacecap и през есента по лозата има зрели плодчета, листата са овални. Предпочита по - сенчести места. Подходяща е за тапициране на стени, за озеленяване на пергола, беседка. 


 

Получаване на нови растения: Възможни са  няколко начина, но най-ефективния е в началото на лятото от резници, но става и чрез отводи на ниско разположени стебла.


Вкореняване на резник:
Около 10 см. резник от върха на клонка не цветоносна / нито най-зелената част на стеблото, нито  вече вдървената част/
Премахване на листата от най-долните две прешленчета
Потапя се във вкоренител, а след това  във влажен пясък или специална почва за вкореняване 
Отгоре се покрива с прозрачна пластмасова бутилка, по възможност с по-голям диаметър, за да не докосва листата/ част от листата може за бъде премахната/
Поставя се на светло, но сенчесто място
Почвата се пулверизира да е леко влажна, но не мокра, за да не гният резниците
До 2-3 седмици се вкоренява
След 4-5 седмица могат да се пресаждат


 

Възможно е да оставите и подготвения резник във вода за  четири-пет седмици, за да го изчакате да пусне корени на светло, но не слънчево място. Засажда се  в почва директно в градината или в контейнер. 



Манипулиране на  цвета
Интересното при отглеждането на хортензиите е факта, че може да се променя  цвета, особено е лесно, когато растенията са в контейнер, защото по-ефективна е провяната на рН на почвата.
Любопитни са растенията, които имат цветове с багра от розово, през лилаво, лавандулово до синьо. Това обикновено се получава, когато растението е пресадено на ново място и се адаптират към новата среда. По –лесна е промяната от розово към синьо, отколкото обратната от синьо в розово. Интензивността на цвета също подлежи на промяна, макар и по-трудно, защото се определя от много фактори-климатични условия/температури и влажност/, наследственост на сорта, здравето на растението. Редовното подхранване с торове е едно от условията за добра интензивност на цвета /дължащо се на доброто здраве на растението/. Има сортове с определена склонност към розова или синя багра, но само при правилните рН на почвата. По-добри резултати се получават при  контейнерно отглежданите растения, но  ефективни  са методите и при  отглежданите в градината екземпляри.
  •          Розовия цвят се постига, когато рН на почвата е  над  5,8 / обикновено 6,0 до 6,2/ . Не надвишавайте стойност от 6,2, защото се получава хлороза / пожълтяване на листата, вследствие на  липса или не усвояване на желязото при силно алкални почви. Високото съдържание на калции препятства усвояването на  желязото. Третира се със зелен камък-железен сулфат-почвено и листно /

поради липса на желязо, когато почвата е богата на карбонати .  За получаване на алкален характер на почвата  обикновено се добавя гасена вар, както и  чрез добавяне около растението в почвата на дървена пепел, но трябва да е предпазливо, защото може да се получи хранителен дисбаланс. Най-добре да се прилага в началото на зимата.
  •    Синия цвят се постига при кисела реакция на почвата рН 5,1-5,3. Това се постига с добавянето на алуминиев сулфат /но внимателно при спазване на пропорциите/ защото могат да пострадат корените на растението или с добавяне на органична материя в почвата като мляно кафе, окосена трева, компост, борови иглички. Торовете трябва да бъдат с ниско съдържание на фосфор и високо съдържание на калий примерно 13:5:26 /кристалон бял/. 
Съществуват  препарати, с които се постига  желания цвят, независимо от състава  и рН на наличната почва. Те са  гранули, които се разпръскват в предписаното количество в почвата около корените на растението. 
 

Резитба
Тя се прави в зависимост от вида на растението.
При едни видове / Mophead, Lacecap,  Oakleaf    / цветните пъпки се залагат в края на лятото и началото на есента по клоните на леторастите. Ако тези видове  подкастрите в края на есента или рано напролет, то  вие рискувате да имате един зелен нецъфтящ храст. Затова тях е необходимо да подрязвате най-късно през август. Като скъсявате или премахвате клони. Сухи, измръзнали от зимата клони може да отстранявате и през пролетта. Видовете, при които пъпките се залагат върху новите клони / Аrborescens, Paniculata/   от настоящия сезон могат да бъдат подрязвани през ранната пролет, както и през есента. Засаждането на нови растения от контейнер може да става по всяко време /с изключение на зимата или ранната пролет, когато са възможни слани и ако не се налага през най-горещите летни дни/. Добре е да купувате растения, чиито цветове са оформени. Всички хортензии имат нужда от достатъчно влага, внимавайте само с тези от сорта Oakleaf, те са най-чуствителни към задържане на влага в корените. За хортензията е добре да намерите място където ще бъдат огрявани от слънце преди обед, а в най-горещите часове ще бъдат на пълна или шарена сянка. Увивните  могат да се развиват добре и на почти пълна сянка. Хортензиите изглеждат добре засадени в групи или като солитери. Образуват прекрасен шпалир през лятото покрай алеята. 





Все по-често се отглеждат хортензии и в контейнери. Предпочитайте по-дребногабаритни сортове. Една от тайните на успеха при това отглеждане е отворът на контейнера да е достатъчно голям и да е поставен върху почва без да се премества  във времето, за да може корените да проникнат и  в почвата под контейнера и да се снабдяват с достатъчно влага.  Друга гаранция за успешно отглеждане /когато съдовете са на тераса, а не директно върху почвата е да се подбират по-бавно растящи  сортове. В този случай растенията ще се развиват успешно, ако се подбере място, където  ще бъдат засенчени от обяд нататък от силното слънце  и подаването на вода става редовно.


Освен  изключителните им декоративни качества като храсти в градината и на балкона, хортензиите са прекрасни  цветя и за отрязан цвят. Те са   незаменими в сватбената цветна декорация, а и във всякакъв вид  аранжировки и букети. Предлгат се в  прекрасни нюанси на синьо, виолетово и розово, а разбира се и кремаво и зелено.









Набраните от градината клонки хидрангея, заедно с другите градински  сезонни цветя могат да създадат  по-различна  атмосфера на делничната маса 



Предимство на цветовете на хидрангеята, че не загубват очарованието дори когато прецъфтят. През есента те  изглеждат  благородно състарени в зелено с розови краища, което ги прави вълнуващи във всяка есенна аранжировка



За любознателните и големите любители на хортензиите  има две изключително приятни и полезни четива, илюстрирани по  перфектен  начин. За повече информация и  за двете книги може да получите като кликнете върху снимките.



Няма коментари:

Публикуване на коментар