събота, 16 юли 2016 г.

Напаст по чемшира

Cydalima perspectalis - това  е наименованието на новата напаст по чемширa /Buxus/ .  Тази нощна пеперуда е пришълец от Далечния изток. Вече няколко  години все повече,  дори големи и стари  топиари чемшири  са жертва на този така наречен чемширен молец. За първи път преди десетина години   е съобщено за наличието  му на територията на Германия и Холандия. Направена е връзката, че  точно местата на  големите пристанища Ротердам и Хамбург  и разтоварваните там   стоки от  Китай  е възможността да бъде пренесен този вредител. Това е за Европа нова  разрастваща се напаст за  тези растения, като последните две три години съобщения за щети по  насажденията има от почти всички страни от континента с изключения на северните части - Скандинавия. Най-големи са щетите в района на Базел /Щвейцария.



Растенията започват  видимо да изсъхват отдолу нагоре и този процес е много бърз, понякога светкавичен. Цялата листна маса  на засегнатите клони е изядена обвързана с  фина паяжина. Видими  са яйца и  гъсеници, а какавидите остават скрити във вътрешността на растенията. Стеблата стават изключително крехки, цялото растение има вид на изсъхнало, но не се отчайвайте, то не е загубено напълно, макар това да изглежда точно така.  Жалкото е, че са нападнати и многогодишни растения, дори върху които се виждат бързо големи щети. Ако се забавите с реакцията и защита на вашите растения, особено ако са по-млади и малки по размер, и бъде нападната и дървесината, може да се наложи да се разделите с тях.  Първото действие трябва да бъде да се изрежат максимално засегнатите клони и да се запалят. Добре е колкото е възможно да се отстранят  ръчно гъсениците/ особено при малките растения/, след което с прът или гребло да разтърсите хубаво цялото растение, за да изпадат сухите листа и така да го  почистите, както и почвата  наоколо да се почисти от всички остатъци от поразените части на растението и след това  да се пристъпи към пръскане на растението, а и почвата около него.






Защитата може да е  с химически средства. Тъй като всички правим експерименти за най-ефективна борба с този вредител препаратите са препоръчителни, но може и други средства да бъдат ефективни в борбата с него. Добри резултати се получават при пръскане със системни и контактни  инсектициди  Нуреле Д  / Дурсбан 4Е/,  БИ 58, Вазтак 100 ЕК последователно  през 7 дни   два  пъти .   Отново  според големината на растението  с ръка или гребло хубаво разтърсвайте растението, за да изпадат сухите  части. Непременно да се събират щателно от почвата. След  около  седмица ще забележите появяващата се нова зеленина. Продължавайте да пръскате на  20 дни. Срока на жизнения цикъл на Cydalima perspectalis е около 7 седмици. Друга възможност, по-щадяща  към околната среда  е  борба   с биологични пестициди, базирани на основата на Bacillus Thuringiensis / Bt/. По сведения от  чуждия печат щамовете на тази бактерия е  естествен враг на  Cydalima perspectalis, както и на други молци. 



Такъв  препарат е Biothur / на испански производител/, които може да намерите тук. Макар и с малко по-висока цена неговия ефект е  също  добър, а предимството е че  освен спасени чемшири в градината ще имате  и защитени други  полезни насекоми.   Съвместяването  на   двата подхода не се препоръчва. Или третирате с химически препарати или с  биологично активни.  Тази напаст ни налага да бъдем внимателни, когато  купуваме нови растения от Buxus sempervirens - той е основен гостоприемник на Cydalima perspectalis, както и Ilex purpurea, Euonymus japonicus - също са потърпевши от този вредител, но много по-рядко. Наличието на чемшир в градината трябва да ни направи по-бдителни и дори да няма явни симптоми за този  инвазивен вредител може да предприемете мерки по  профилактика. 

4 коментара:

  1. Прекрасен блог!Поздравления!!!
    Не виждам автор...за да го поздравя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодарим за оценката. Авторите на материалите са запалени градинари от три поколения в една фамилия. Надяваме се нашият опит да е полезен за други начинаещи градинари и любители или поне да е приятно четиво.

      Изтриване
  2. Личен опит!Имам неголям чемшир,който беше изяден наполовина. По препоръка от специалисти от "Сортови семена" използвах СУМИЦИДИН 5ЕК и ФЮРИ 10 ЕК. Дозировка - 5 мл на 10 л вода. Приложение - 3 до 4 пъти през 6-7 дни. Потресаващо красиво чемширче имам сега. Не се занимавам професионално с градинарстмо, но се старая да се грижа за растенията на двора ми.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно е че споделихте вашия опит при борбата с молците, макар и с контактни инсектициди. Когато са приложени на време наистина дават много добър резултат. Ние обаче се стремим да даваме приоритет на природните продукти за борба с вредителите, които са не с така бърз ефект, но по-щадящи към околната среда. Общата цел обаче е една - здрави и красиви растения.

    ОтговорИзтриване