понеделник, 1 август 2016 г.

Пресаждане на брадати ириси

Втората половина на лятото е прекрасно време, за да се пресадят и обновят насажденията с ириси.  Всички, които ги отглеждат в градината,  знаят колко непретенциозни цветя са те. Колко малко грижи трябват, за да имаме на пролет  нежни цветове във  всякакъв цвят и едрина, а и в различни височини.


Може би най-съществената грижа за тези растения е тяхното пресаждане и разделяне на 5-6 години. На такъв период коренищата се  разрастват прекомерно и цъфтежът намалява чувствително. Това подсказва, че е време да се пресадят.


Предварително изрязваме  листата на ниво 5-10 см над ризомата


Изваждаме  коренищата  и независимо, че ризомите  се виждат на повърхността, копаем по-дълбоко, за да не  разкъсаме  корените.


Отрязваме с ножица или нож с чисти остриета само най-новата част с добре развити дебели светло кремави корени


Почистваме изсъхналите части от листа и стари потъмнели коренчета, ако има такива




Почвата, където ще засаждаме /слънчево място, за да имате повече цветове/  ирисите предварително е добре прекопана и  прибавяме компост или прегоряла оборска или птича тор. Засажда се така, че корените да се разположат добре в почвата, а половината от клубена  / удебелената част в основата на листата/  да остане над нивото на почвата.  Докато видимо започне нов растеж поливаме, при липса на дъжд, поне два пъти седмично.  Поливането на установените вече растения трябва да е  много умерено. Те   понасят засушаването, но   прекомерната влага води до изгниване на корените.


Ирисите са красиви в група, независимо от един или няколко сорта. Така че,  когато ги пресаждате е добре да се засадят в кръг  на отстояние 8-10 см един от друг. Най-ниските сортове са подходящи за предната част на лехата и тях  може да засаждаме в редове покрай алеята  или отново в група за цветно петно в ниската част на  цветна група. Понеже е време и за поръчка  и засаждане на нови растения, то прекрасни растения на  добра цена може да намерите тук.










Няма коментари:

Публикуване на коментар