четвъртък, 11 август 2016 г.

Декоративните треви-лесни и ефектни

С напредването на лятото в градината все повече на преден план излизат растения, чиито външен вид  ни най-малко не е повлиян отрицателно от  дългите периоди на жарко слънце, временните засушавания. Сред тези растения са  декоративните треви. Края на лятото и есента е времето, в което   се разгръща с пълна сила тяхната красота. Към  декоративните треви се причисляват не само  тези от семейство  Житни /Poaseae/, но и представители  извън това семейство.

Празното пространство пред гаражите  се  компенсира от  зеления фонтан  на  мискантуса
/Miscanthus sinensis "Morning Light"/
При много от тях в този период от годината започва периода на цъфтеж и ги прави  добра гледка  в градината. Голяма част от декоративните  треви са подходящи за солитери /Cortaderia selloаna, Miscanthus/, но  са и добра компания за  цъфтящите цветя през лятото и есента. По-ниските  / Festuca, Hakonecloa, Carex/ са идеални за  скалните градини и ниските бордюри. Много от декоративните треви са красиво изглеждащи и в контейнери /Isolepis/, както самостоятелно, така и в комбинация с други цъфтящи растения.

Различни по  височина  треви  като  Miscanthus,  пухкавите  бели цветове на   Pennisetum alopecuroides и ефирните цветове на  Panicum vergatum оформят висока леха пред оградата,  цветен контрапункт са  петуниите 

Жълто-зеленото на Hakonechloa   macra  и  синьо-зеленото на   Festuca Blue оформят  този хълм покрай оградата

Isolepis  cernua е прекрасна за отглеждане в контейнери

Декоративните треви  са подходящи за всяка една градина, почти независимо от стила и. Те са разнообразни по  цвят, вид, височина.  Нежните им листа се поклащат очарователно на вятъра, внасят разнообразие в ландшафта, обогатяват текстурата на градинската леха. Високите треви като  мискантус, кортадерия, паницетум  глоукум,   биха придали  характер на всеки кът в градината.

Pannisetum  gloucum
"Purple Majesty"  в комбинация с бегония  на фона на тъмната и лъскава зеленина на хедерата
Melinus nerviglumis

В  контейнер с нежно полюшващи се  пухкави розови цветове край брега на езерото

Panisetum  setaceum  като център на  цветни пирамиди от бегония и
пеларгониуми  в контейнери

Различни треви в комбинация с  ипомея   батата и  петунии в контейнери по  крайбрежието на Женевското езеро

Cortaderia selloana - туфата е винаги ефектна, но по време на цъфтежа гледката е изключителна
Освен че са така  приложими в градинския ландшафт, декоративните треви са лесни за отглеждане. Много от тях,  когато вече са  установени  се нуждаят от много малко грижи, търпят  засушаване, не са претенциозни към вида на почвата, допускат засоленост, много от тях са толерантни към бедни и сухи почви. Освен в периода на активен растеж, те изглеждат добре и разнообразяват  зимната градина. Други треви са подходящи  за влажни, дори мокри места / Spartina  pectinata, Juncus  effusus/.  Повечето се нуждаят от много слънце или частична сянка и както и за повечето растения е необходимост добре дренираната почва.  Малкото грижи, които изискват  декоративните треви е  да се извършва резитба на растежа от предходния сезон в подходящото време и на няколко / 3-4/ години да се разделя коренището. 


Тревите, които в края на лятото и есента пожълтяват, за да започне новия растеж през пролетта, трябва да бъдат изрязани малко над нивото на почвата. Най-добре е това да става  в началото на пролетта. През зимата много от  туфите на тези треви имат своите декоративни качества, така че оставени неизрязани през зимата е  по-продължително времето, в което да им се наслаждаваме. Ако туфата е достатъчно обемна е добре да се завържат стеблата. Изрязването става с  ножица  за храсти или електрически храсторез, ако туфата е голяма. При тази операция е почти задължително носенето на  градинарски ръкавици. Някои  от тревите имат много остри, режещи листа.


Разделянето на коренището на тревите не винаги е лесна работа, особено ако са  се разраснали много. Независимо от вида на  тревата, няма да сбъркате ако  разделянето на  туфата се направи през пролетта. За тревите, които се изрязват, преди разделянето е добре да бъдат изрязани. При разделянето в зависимост от големината на туфата  ще са необходими: вила, права лопата,  остър нож , трион.  След пресаждането е необходимо обилно поливане еднократно и редовно  в последствие, докато  се установи на новото място, дори  тревата  да е от  вид, предпочитащ по-оскъдна влага.



Декоративните треви  са красиви не само засадени в градината, но  с тях  се постига  изключително добри резултати и за направата на ефектни контейнери. Това дава възможност и за тези, които разполагат с малкото пространство на балкона да се радват на  качествата на декоративните треви. Те са  ефектно допълнение към контейнери  с лятно цъфтящи  газаня, калдръмче, бегонии и различни  падащи  листни. Големи треви изглеждат красиво самостоятелно засадени в подходящи по форма и размери  саксии.



https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/236x/c1/87/e1/c187e1ecb05e4ae0970717108ef69cbf.jpg

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com
/564x/81/c2/cd/81c2cd5b7ff46683f540951119978eef.jpg
 Много подходящи са за  есенни  контейнери в комбинация с  ерика, виола, брасика, хризантими.  Два  примера от   Pinterest  за вдъхновение   преди  следващия сезон:




Много видове декоративни треви разнообразяват текстурата на букетите и цветните композиции. Декоративните им качества  се запазват и след изсушаване. Зелени или изсушени, цветове или листа, те са незаменимо допълнение, а понякога и основно линия в  цветните аранжировки и букети. 
Panicum elegans

Chasmanthus latifolium



Декоративните треви със своето  текстурно и цветово разнообразие, с  лекотата на отглеждането, с изключителната   гъвкавост и способност да се впишат във всеки пейзаж  са почти задължителни за всяка  градина и тераса








Няма коментари:

Публикуване на коментар