неделя, 14 август 2016 г.

Габиони-възможност за укрепване и декорация в градината

Поради недостатъчната популярност, може би трябва да се поясни какво е това. Самата дума идва от италиански и  означава кош, клетка. Когато пътуваме, покрай пътя се виждат   стени направени от камъни, стегнати и оформени в паралелепипед от метална мрежа - това са габионите.  Те се използват  освен покрай пътищата,  като укрепващи и поддържащи стени, при свлачища,  диги, укрепване на брегове.


В последните няколко години те се използват успешно и в градините. При наклонени терени, огради и с чисто декоративни цели. Вмъкването в градинския дизайн е напълно оправдано с оглед на съвременния им минималистичен, екологичен  вид и същевременно  възможността за използването им при различен стил градини. Те имат изчистени линии,  лесни за направа и ниска  стойност в сравнение с други техники  на изпълнение на тези елементи, трайност и ниска поддръжка, имат отличен дренажен капацитет.




Кошниците са изработени   от двойно усукана поцинкована метална мрежа,  изработена от пръти с дебелина 5-6 мм. Тези пръти са  поцинковани, а понякога с ПВЦ покритие. Тези кошове се запълват  най-често с камъни, чакъл, баластра  с едрина подходяща за растера на мрежата. Преценката е според натовареността  и климатичните условия, като винаги имаме предвид и изискването за дълготрайност на конструкцията. Има и много по-нестандартни решения за пълнеж на габионите, особено когато  функциите ще са чисто декоративни - отпадъчно стъкло, дърво, керамични  елементи.


За много  декоративни елементи  в  градината, а и не само декоративни, това е едно доста добро решение  от финансова и естетска гледна точка. Малко примери за възможностите за приложение на габионите в градината /Снимките са от Pinterest, :

 










        

Елементите изпълнени с тази техника, добре се комбинират с много други материали - дърво, бетон. Оцветяването на мрежата, както и разнообразните по материал и цвят пълнежи за габионите, дава възможност за голямо разнообразие и богати възможности за декорация. Макар и отдавна патентован, в ландшафтното устройство този способ  се използва сравнително отскоро и не така широко. Неговите предимства обаче  са безспорни  и ще го срещаме все по-често в  паркове, градини, а защо и да не се възползваме от тази техника в собствения си двор. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар