петък, 30 септември 2016 г.

Къде да засадим лалета?

Вече в последните дни на септември  все повече оглеждаме градината  и набелязаните места за засаждане на новите луковици лалета, а и  други пролетни луковични цветя. В следващите седмици  предстои  да ги засадим  и  до последно  обмисляме  новите кътчета в градината, които да  направят пролетната градина блестяща, изпълнена с цвят. След  сивотата на зимата, пролетта ни е  потребно да виждаме много красиво нацъфтели цветя. Луковиците на лалетата изчакват температурата  на почвата да  се снижи до около 5°-8°C и тогава е време да ги засадим в почвата, но на кои точно места да бъде това, така че  в периода на цъфтеж  ефекта да е възможно най-добрия.


През пролетта ни се иска максимално да се насладим на цветовете на тези прекрасни цветя. Искани се да ги виждаме  в пълен блясък  на различни места в градината.





Покрай алеята е предпочитано място за  компактни групи от лалета, особено ако там мястото е достатъчно слънчево, както за ранните сортове, цъфтящи преди да се развият листата на дървета и храсти, така и за по-късните сортове. Тук е мястото на  различни  видове лалета  с височина 40-60 см, като в най-предната част на лехата може да  се поставят луковиците на ниските от групите на Kaufmanniana   и  Greigii. В  лехата е добре лалета от различни  видове да бъдат  в групи от най-ранните  до най-късните, за да има  от края на март до почти края на май,  цъфтящи лалета. Не бива да се пренебрагват и по-нетрадиционно изглеждащите  от Viridiflora и Parot. Едрите им и малко  разхвърляни цветове, както и зелената ивица на Viridiflora, правят цветната леха да изглежда по-артистично и закачливо. В комбинирането на цветове развихряме  въображението си и ги комбинираме, така че  през пролетта вида им да предизвиква възклицания.  При засаждането на луковиците на лалетата може да се засадят и виоли,  или клубенчета на анемоне бланда, с което на пролет ще имаме прекрасен цветен килим.




Лалета от групата на Kaufmanniana  са с достатъчно къси стебла и са много подходящи да направят цветно петно сред камъните на  скалния кът. На свободни места, според големината може да се засадят луковичките им по единично или в по-голяма група от поне 5-7 луковички. Тук могат да бъдат в комбинация с  чаровните нарциси Tête à tête. Още преди всички останали цветя в скалния кът, те ще ни радват с  цъфтежа си. 




Много често сме изкушени да засадим луковици сред моравата. Там е достатъчно слънчево, но трябва да помислим  кога ще се коси и няма ли това да е причина  да  не можем да се наслаждаваме на цвета или да  не дадем възможност на луковицата да се възстанови. По единичното засаждане на луковици сред тревите, е възможно при бавно растящите треви, защото  можем да  косим чак когато  листата на лалетата изсъхнат и са готови да бъдат премахнати. Този вариант е добър само сред мавританската ливада или  в  ливадата на натуралния кът на градината, където  вмешателството е сведено до минимум. Това решение не е най-удачното за морава, която се нуждае от редовно косене, но спокойно бихме могли да направим една цветна група, с която да се съобразяваме при косенето. Може да бъде в произволна форма или като  дълги лехи пресичащи моравата. За получаване на  красива  група сред моравата е необходимо да се засадят поне  40-50 луковици лалета. 



При  ограничено място или когато искаме да  се запролетим и  на балкона или верандата, засаждаме луковици на лалета, а и в комбинация с други пролетноцъфтящи  луковични в контейнери. Съдовете могат да бъдат различни, дори импровизирани, но най-важното е да има възможност да се отцежда почвата от излишната вода и да позволяват  луковиците да бъдат на необходимата дълбочина. Положените грижи през есента  ще  ни възнаградят  многократно през пролетта с красиви гледки на нацъфтели лалета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар