четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Реколтата

Есен в разгара си. Изобилие, тържество на  градинарския труд. Пазарите са цветни  с  различни сортове домати, не само червени, но и жълти, зелени, тъмни, почти кафяви, много и различни чушки, ябълки, круши, сортове грозде, сливи, всякакви кореноплодни, много  тикви и царевица. Няма друг такъв сезон като есента  с  такова разнообразие и богатство от плодовете на земята, плодовете на нашия труд. Затова през есента са  празниците, честващи плодородието  и  реколтата. 

Пано  от плодове и зеленчуци на пазар в Прага

Пазар в Ниш
 

 

От септември до края на ноември се  честват в северното полукълбо. С различни  акценти на различните места, но винаги с благодарност към земята и човешкия труд. От празника на първия ориз от новата реколта в Япония, през празниците в Иран, чествани по стар персийски обичай, издигайки в култ плодовете на нара, ечемика и пшеницата, през  руската  Осенины, Dozynki  в Полша, през  Erntedankfest  в Германия, осветявайки реколтата в църква и после раздавайки я на по-бедните, през пищните изобилни угощения и музикални тържества в Италия, свързани с  младото вино, маслинената реколта, белия трюфел /Citta di Castelo/, та до Деня на благодарността в САЩ и Канада. 


http://66.media.tumblr.com/d91ced84c6a52844cdb68ece272f907f/tumblr_mu01n7Vf1G1rmhmz0o1_1280.jpg
Украса в църквата  за  фестивала на   реколтата

http://www.festivals-of-tuscany.com/images/san_miniato_truffle_fair_2_small.jpg
Щанд  в  Сан Миниато на празника на белия труфел
http://www.strefaagro.pomorska.pl/sites/default/files/imagecache/640x340/cck/main_image/8763/dozynki.jpg
Украса  за празника на реколтата в Полша
Празниците на реколтата са особено чествани в селските райони на страните, но  далеч не отминават и градовете.  Та нима  има някой, който не го касае   изхранването, непосредствено свързано с реколтата и изобилието на храни. Пазари, площади, търговски центрове, домовете се  украсяват за  тези прекрасни дни на изобилието и благодарността. 




https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/44/cc/54/44cc542e95d58f56bfd45bcb6fefa0dc.jpg


http://www.strefaagro.pomorska.pl/sites/default/files/imagecache/640x340/cck/main_image/8782/swieto_plonow.jpg
Венци  с вплетени снопчета  пшеница, ръж, ябълки и цветя, украсени тикви,   декоративни плашила, много цветя  са неизменните елементи от есенната украса, свързана с празниците на реколтата. Не са особено много страните, в които официален е празника за честване на реколтата и благодарността, но затова пък няма страна, в която да не се  благодари  за богатата реколта на земята и човешките усилия. Въпреки че, става по-студено, дните по-кратки, цветовете в природата около нас по-повехнали и сиви, изобилието и удовлетворението от труда ни,  ни правят по-щастливи и спокойни.






Няма коментари:

Публикуване на коментар