сряда, 19 октомври 2016 г.

Есенна висяща кошница

Петуниите, засадени във висящите кошници се  поразвалиха и ни дадоха възможност да  се разделим с тях  и  да ги заменим с есенни цветя. Висящите кошници имат  своето  запазено място   в озеленяването  на дома. 


Красиво изглеждат  по стрехите на верандата, в някои от ъглите на терасата, да се спускат от перголата или да украсяват изгледа от някои прозорец. За разлика от пролетта, сега през есента ги запълваме по-плътно, защото времето за развитието и нарастването на отделните растения е по-кратко. Този сезон е наистина по-кратък и много от нас считат, че  да засаждат есенни сандъчета или висящи кошници е излишно, но повярвайте, макар и за по-кратко време средствата и труда си струват. Цветята разсейват меланхолията и понякога тъгата на есенен дъждовен ден. Както и при контейнерите тук растенията, които избираме  са  сред хризантеми, циклами, калоцефалус /Calocephalus brownii/, ерики и калуни, бръшлян. Много колорит придават и соланума и капсикума и в тон със сезона  на плодородието  включваме и декоративни тикви.




независимо от това,че се използва стар съд / в случая кошница/ с всяко ново засаждане е добре почвата да се сменя. Готов субстрат за саксийни или балконски цветя ще свърши добра работа. Добрият дренаж е  много важен. При кошниците  се постига лесно с продупчване на фолиото и два сантиметра керамзит на дъното.


В по-хладните дни на есента, поливането трябва да е рядко и съвсем в умерени количества. 


Подбирането на растенията за висящите кошници е според   индивидуалното виждане  и чувство за  композиция. Следващите кошници ще засадим с една харесвана от нас есенна комбинация  от циклами и калоцефалус. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар