понеделник, 18 април 2016 г.

Миниатюрната градина

Миниатюрната градина това е  част от истинския ландшафт в умален  мащаб.  Изработването не отнема много време,  а  е истинско забавление, към което много пъти се присъединява цялото семейство, а и поддържането  съвсем не е сложно. 


Вълшебната градина,  като разновидност на  миниатюрна градина,  е по-скоро традиционна за англо-саксонския свят. Тя  част от  приказния свят  на феите и тролите.  Сред растенията са разположени приказни  и чудновати къщички и техните  още по-чудновати обитатели - елфи, гноми, феи. 


Да изработите една такава миниатюра  е приятно и дава свобода на творчеството и въображението.   От  значение е подбора на съдовете като те е добре да импонират на  пейзажа, който ще смятате да направите, както и на мястото, където ще ситуирате миниатюрната градина. Използват се големи кашпи и саксии, намира приложение и  старо дървено корито, чекмедже от  стар скрин, дори куфар,  метална кофа, стара градинска количка, пън от отрязано дърво и каквото ви  роди въображението.  Ако материалът се поврежда от  водата, трябва да се помисли за предпазването му с изолиране на почвата с  полиетиленово платно.  Дренирането на съда е важно, особено ако не смятате да слагате отдолу дренажни отвори за изтичане на излишната вода / при интериорните градинки/. Прави се най - често с  дребни камъчета или  керамзит с дебелина най-малко 1,5 – 2  см. , ако има дренажни отвори и 4-6 см при липса на дренажни отвори.  Особено важно за  дълготрайността и добрия вид е избора на  подходящи растения. Те трябва да бъдат такива, които  се развиват бавно или най-малкото растежа им подлежи на контролиране и не изискват  някакви много специални условия. Подходящи растения са дребнолистни с  по-фина структура. Растения, които  са миниатюрната форма на определен вид.  За миниатюрна градина, която ще се отглежда в интериора, подходящи растения са: пилея,  солейролия, хамедорея,  хипоестес, дребни сукуленти,   седум, красула. 

Pilea nummularia
Pilea cadieri

Soleirolia

Hypoestest 
Sedum ewersii

 За отглежданите на открито  миниатюрни градини са подходящи  дребните форми на  хемаципарис ,  юниперус, пицея, за  цъфтящи е подходящо да се използват  еродиум,  аубриета, калоцефалус, флокс паникулата.  Може да се използва  тревен чим или  ирландски мъх, някои едногодишни цъфтящи. 


Chemaecyparis obtusa

Picea glauca albertiana

Calocephalus  brownii

Erodium variabile

Sagina subulata
Lysimachia nummularia
Phlox  subulata

Sempervivum  tectorum
При засаждане в контейнера може да оставите растенията в транспортните им саксийки и да ги закопете в почвата заедно с тях. Подбират се растенията така, че  съотношението между тях във времето да се запази / и с наша намеса-оформяне, резитба/. За контейнерите, които ще се отглеждат  навън е задължително да има отвори на дъното им, за да не се преоводнят растенията при обилен дъжд. Съобразява се мястото, на което ще бъде поставен, според избраните растения / за слънце или сенколюбиви /.  Рано  през пролетта е добре да се внесе тор с бавно освобождаване. Освен оформянето и подрязването на растенията, които се нуждаят от това, грижите приключват, остава радостта от извършената работа. За допълването на пейзажа ще са ви необходими дребни камъчета или по-едри, ако ще пресъздавате скали, други аксесоари, мозайка. Намирането на аксесоарите / миниатюрни пейки, колички, къщички  сечива и много други/   може да стане чрез   големи он-лайн магазини или специализирани сайтове

 

  

  

  

Важно при подбора на аксесоарите е да са в един мащаб, за да бъде пресъздадената обстановка правдива и хармонична. Обикновено имат три размера - малък, среден и голям. Ако не намирате това, което бихте искали да заложите в миниатюрната си градина  ще ви се наложи да прибегнете до собствените си умения. В магазините за художници се продават отделни елементи от дърво, керамика, от които може да направите много неща, с които да обзаведете вашата миниатюрна градинка.


         


За много хора по света това е  хоби, а за още повече приятно занимание. Следващите предложени примери от  американски градински център и  от Pinterest,   може би биха вдъхновили и насърчили много хора да   опитат да направят своя  вълшебна градинка, а защо не и  да превърнат направата на миниатюрни градини в хоби.



















Няма коментари:

Публикуване на коментар