петък, 1 април 2016 г.

Когато цветовете прецъфтят

Времето е топло и пролетта с бързи стъпки влиза във владение.  Всяка сутрин  цъфналите цветове са все повече, а тези дни южнякът  на бърза ръка  разцъфтя и черешите и лалетата, а по-ранно цъфналите минзухари, нарциси взеха да преминават. По време на  целия период на вегетацията на цъфтящите растения те трябва да изглеждат добре, да  имат  ефектен вид, а това означава да са здрави и отрупани в цветове.  Освен   традиционните грижи по подаване на вода, подхранване е необходимо и нещо много просто и дори елементарно досадно, но съществено за добрия вид и обилен и продължителен цъфтеж на растенията. Отстраняването на вече прецъфтелите и  прецъфтяващите цветове е много важно да бъде правено,  защото  то  спомага не само за добрия  вид на растението в момента, но  при  определени   растения /луковичните/ и за цялостния  пълноценен  цикъл на развитието им.


Image by DeStill

След прецъфтяването на лалетата, нарциси, за да запазите силата на луковицата и да и дадете възможност да възстанови хранителните си запаси и наедрее, а не да хаби енергия в образуване на семена, отстраняваме прецъфтелите цветове заедно с  малка  част от цветоносното стебло. Поради същите причини след избледняването на цвета и изпадане на някое от венчелистчетата,  се отстраняват  цветовете на лилиум,  ирис, зюмбюл. 




При други растения като делфиниума,   лупината, отстраняването на прецъфтелите цветове  със  стеблата спомага за  повторен цъфтеж в по-късното лято.

 

Отстраняването на прецъфтелите цветове  за растения като антиринум, салвия, вероника, будлея, флокс  е задължително,  за да бъде цъфтежа продължителен през цялото лято, а  и растението   да се поддържа с добро разклоняване  и добър външен вид. 





 Премахването на прецъфтелите цветове  и   отстраняването на една част от туфата  с цел поддържане на формата и размера и се прави при всички почти растения в скалния кът, както и  лавандулата . Има растения, при които  се отстраняват  прецъфтелите цветове и стебла, за да се запази добрия външен вид на растенията, без това да се отразява на цъфтенето като продължителност или повтаряне във времето - такива са божури, астилбе, брадати ириси, хоста. 



През втората половина на лятото много растения освен че са прецъфтели и листната им маса е загубила от свежия си вид.  Растения като здравеца, игликата се орязват до   почвата и  само след  седмица растението се възобновява с нови свежи, млади листа. Отстраняването на прецъфтелите цветове  се прави  при по тънкостеблените  растения с ръка или малка ножичка, а при  растенията с по-плътна и жилава дръжка с градинарска ножица.  При едни растения е достатъчно да се премахне само главата на преминалия цвят / гилардия, карамфил,  вербена/ , при други  се отстранява  до  основата на стеблото /армерия, скабиоза, пеларгониуми/ , при трети и част от листната маса/ лавандула/, а  при  четвърти се реже до базални листа/здравец/.  Много  от контейнерно отглеждани едногодишни растения като  калибрахое, лобелия, немезия се самопочистват и  едно леко разлюляване  от долната страна на каскадата ще направи  така, че да изпадат задържалите се преминали цветове.



 Петунията, вербена,  трябва да се почистват периодично от  прецъфтелите цветове.



Това може да бъде скучна и досадна работа, но ви дава  възможност по-дълго да се занимавате с цветята в градината и на терасата  и по-дълго да бъдете в контакт с тях,  което от друга страна действа и много релаксиращо.  Има растения, които изглеждат съвсем не зле с прецъфтели  цветове. Такива са декоративните треви, роза ругоза, която прави красиви и ефектни  семенни кутийки,  различните видове  хидрангея.  Образуваните семена  привличат птиците в по-късната есен.













Няма коментари:

Публикуване на коментар