сряда, 23 ноември 2016 г.

Подготовка на градината за зимата

В края на октомври  и през целия ноември, когато времето позволява  подготвяме градината за зимата. Прибрани са зеленчуците  и плодовете, засети са семената на  студенолюбивите спанак, салати, арпаджик,  в зеленчуковата леха е останало само брюкселското зеле, но и то ще бъде прибрано съвсем скоро. Време е да подготвим  градината, така че да  посрещне зимата най-безпроблемно. Работата по зазимяването на градината включва предпазване на  по-чувствителните растения към ниските температури,  както и преждевременно развитие в по-топлите зимни дни, укрепване на   короните на растенията, за да устоят  на тежките мокри снеговалежи без да се чупят клоните им,  почистване на  лехите от едногодишните растения,   почистването на зелените площи от нападали листа превръщането им в мулч или компост, отстраняване от нездравите части на многогодишните и  вечно зелените растения.



Още при първата слана в сезона се изрязват надземните части на далии, бегонии, каладиум, кана, кала и  грудките и луковиците им се изравят от почвата, за да се изсушат, почистят и приберат  на сухо и прохладно/ но не под  нулата/ за да прекарат  периода на покой.  Подходящо е да се използват  пластмасови касетки запълнени с хартиени лентички или стърготини и талаш.
Саксиите с агапантус, бугенвилея, камелия, бругманзия, хелиотроп, лантана, фуксиии, олеандри, които са ни радвали  през  лятото вече трябва да се приберат на закрито / преди първите слани/. Подходящи места са  оранжерия или зимна градина в най-добрия случай, но при липса на такива  места може да бъдат съхранявани в помещения, където температурата не пада под  нулата, а най-добре е да бъде 5°-8°C.  За да се поддържа покоя на тези растения през зимата се поддържа почвата суха, ако са на тъмно и  съвсем оскъдно  и рядко се подава вода, ако помещението е относително светло.


Младите  насаждения на розмарин, рози, други зимоустойчиви, но по-чувствителни към резките застудявания и студен вятър растения, по-топлолюбиви храсти и дървета имат нужда през първите две три години, а някои и  всяка зима, от допълнителни мерки  на защита от зимните студове. Ако растението е засадено в контейнер, то той се прибира на светло място в оранжерия неотопляема или  зимна градина. Напоследък доста удачно използваме начин  за предпазване на контейнерно засадени  растения, до среден размер. Вместваме ги  в по-големи саксии или кошове / пластмасови, ратанени, от клони/ и около  им запълваме със  свободно нагънато полиетиленово платно или  още по-добре, но и по-скъпо,  изолационно  аерофолио, може да се използва и то с висока ефективност есенни листа или слама, зависи с какво разполагате.  Възможен вариант  е и закопаването на  целите контейнери в земята,  ако разбира се в градината има такава възможност.  Мулчирането на почвата, както и защитата на почвата е за да се поддържа  в оптимални граници  латентното състояние на растенията / през топлите зимни дни да не се стимулира преждевременен растеж/. Като мулч може да се използва компост, слама, борови кори, кокосови  шайби, както и импровизирани, намиращи се в  градината клони,листа. Снегът  е прекрасен мулч през зимата, но с него не разполагаме  по собствена воля. Ако са засадени в почвата, директно в градината, то непременно се нуждае от допълнителна защита като мулчиране  в местата с по-мек климат или допълнителна защита със зебло  или  изолационно аерофолио, което може да бъде закупено от големите градински хипермаркети и запълване околовръст със слама, листа. Засадени  на подходящо място / слънце и добре дренирана почва, на южно изложение в близост до  зидана ограда или постройка, които да имат предпазна и топлоотдаваща функция/  в зони 5-7,  дори по чувствителни към застудяванията растения  могат да бъдат отглеждани съвсем  успешно в градината.  Зеблото  е много добър материал за  защита, дава възможност за добра вентилация и термозащита.  Със зебло  или аерофолио  се пакетират  съвсем младо засадените / през първите две три години след засаждането/  дървета и храсти, щамбовите рози / короната/, декоративните храсти, както и по-топлолюбиви дървета и храсти като  цитруси, банан. Това  опаковане в   поредица от топли зимни  дни  със средна денонощна температура над 7-10℃  трябва да бъде премахнато  и подновено, когато предстоят   дни с ниски температури  и  силен вятър. Есента е най-доброто време за засаждане на дървета и храсти. Ново засадените  обаче трябва да  се снабдяват с влага при липса на дъжд, дори  да ви се вижда  хладно / но почвата да не е замръзнала/.  Te се нуждаят задължително от  защита, чрез мулчиране или дори покриване с  топло изолационен материал. Розите е необходимо да се затрупват в основата на стеблото с  компост  с височина над присадката. Има и растения, които не се нуждаят от подобна защита като божурите, хризантемите.



Друго важно нещо преди първите снегове е защитата на короните на дървета и  храстите с тънки клони  от  пречупване под тежестта на мокрия сняг.  В зависимост от големината на растенията ги привързваме и укрепваме, така че  да не се отделят  отделни клони и привеждат под тежестта  и да се пречупват.



Необходимо е да  се погрижим за тревните площи преди настъпването на зимата, ако  искаме в следващия сезон да се радваме на  зелен и  добре изглеждащ тревен килим. Още в началото на септември е последното торене на ливадата, което и дава повече възможности за най-жизненото прекарване на зимата. В по-късната есен  при листопада  е задължително да се почистват листата от моравата.


Есента е подходящо време да се  почистят  плевелите, особено е лесно когато почвата е влажна. Почистването на сухата трева, останала от лятото както и мъха дава възможност за по-добро развитие на тревата през пролетта. Прореждането  и аерацията  са  мерки, които помагат на  доброто презимуване и последващото  буйно развитие на  моравата. Когато пространството на зелената площ е  относително малко тези операции се извършват ръчно със специално гребло - скарификатор и вила или  специални подложки с шипове, прикрепяни на обувките. Почистването на моравата  от сухи треви и мъх е добре да се направи  след отстраняването на сухите листа  при сухо време и относително суха почва. Всичките отпадъци  при тези операции  могат да се прибавят към  контейнерите за компостиране. Ако  разполагате с мулчираща  косачка би било  много добре защото с една операция  косите, премахвате  и надробявате листата и  разхвърляте  органична материя за  подхранване.
Затварянето на  външни чешми,  изпразването на  малките водни  басейнчета, прибиране на маркуча и   пръскачки, зазимяване на водни помпи - това са  предстоящи и необходими процедури преди  трайното  понижаване на температурите под  нулата.
Почистване на хранилки и поилки за птиците. Те ще стават все по-актуални  в предстоящия сезон  затова  трябва да го посрещнат   чисти и готови. Наоколо е пълно със зрели  плодчета по декоративните  дървета и храсти, изостанали  плодове по плодните дръвчета, но  съвсем скоро, когато снегът затрупа  всичко наоколо,  птиците  ще имат нужда от нашата помощ.
След като сме свършили всичко по подготовката на градината за  зимата е ред да приберем градинските сечива  и те да прекарат на сухо и закрито място зимата. Предварителното им почистване, когато е необходимо  и смазване, опаковането на някои с  хартия или сух текстил ще позволи да ги ползваме успешно и през следващия градинарски сезон.  Активния сезон за градината  завършва, но сме с непрестанна мисъл за следващия.  





Няма коментари:

Публикуване на коментар