вторник, 12 септември 2017 г.

Празник на доматите

По поречието на Лоара, в онова място, прочуто със забележителните  си замъци, се намира и замъка Бурдезиер. Не само с архитектура и с историята си, колкото с  настоящето може да се гордее замъкът. С градините и изложбите, с цялостната си дейност, замъкът се е превърнал в средище на органичното градинарство и  иновационното  малко фермерство. 


Сред прекрасните му овощни, цветни и зеленчукови градини  посетители и заинтересовани могат да се учат на готварство, да участват в семинари по организиране на малката ферма,  да се порадват на  градината с далии и градината с над 650 различни сортове домати. 

 

През септември,  тъкмо доматената градина става притегателната  точка в замъка. Тук са събрани толкова различни сортове домати по форма, големина, цвят, вкус. А той, вкусът  на доматите може да бъде опитан  в  специално организиран Доматен бар, открит към градината с далиите. 


Дегустацията на  домати в супи, салати, крустини, приготвени със зеленчуци отгледани в градината на  двореца. 



Семена от много от сортовете могат да бъдат закупени от магазина. Най-доброто време за посещение на това място е септември. Богатите плодове на зеленчуковата градина,  потъналата в цвят градина с далии  очароват и съвсем случайни и незаинтересовани от градинарство посетители. 



Принц Луи Албер де Броил
В България  са създадени  едни от много добрите сортове домати, с прекрасни вкусови качества и може би трябва да се намери някой като принц  Луи Албер де Бройл /Принцът градинар, организирал градината в Бурдезиер/, който да  организира и събере поне по регионален критерий различни  сортове домати. Тогава някъде  по долината на Марица  също би могло да има толкова привлекателно градинарско-гастрономическо място.
Използваните снимки са от сайта на  двореца - www. labourdaisiere.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар