четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Звездата на Коледа

Едва достигнали средата на ноември и  ни завладява постепенно  коледния дух. Осъществяваме идеите си  за нова коледна украса -2015г., наблюдаваме ден по ден  чудото на превръщането на малките зелени  растения в цветето, което  е  Звездата на Коледа.  Няма  по-елегантна, по-популярна, по-достъпна  украса за настъпващите празници  от  поансетията-коледната звезда. 


В целия християнски свят, а и не само,  в месеците ноември и декември това прекрасно растение завладява  пространството. Впечатляващите  му с наситената си  багра  листа се подават от всякъде-светещи украси, витрини на магазини, в  интериорни пространства,  големи червени килими от коледни звезди заливат фоайета на обществени сгради, блестят  от  гирляндите по улиците, мило се усмихват от коледните картички и пъстрите коледни опаковки. Коледната звезда шества в тези последни  дни от годината  и създава неповторимата весела и уютна атмосфера  на празника. Нейните цветове естествени или изкуствени красят коледните венци, Адвенти  и наред с коледното дръвче,  най-вече   носят  празничния дух.  В последните години   на пазара се предлагат много различни по цвят, големина, форма на листата растения. 




Могат  да се подберат най-подходящите растения  за интериора, за подарък. Новите хибриди в бледо розово, кремаво с розово,  бяло с розови краища, оранжево,  сьомга и още много  са силна конкуренция на класическата  коледна звезда с  ярко червени прицветни листа. За всяка обстановка и стил може да се подбере  вида растение.  Обикновено  размерите варират 40-50 см., но се отглеждат и  растения  с доста по-големи, а и с по-малки размери, подходящи за украси на маса, както и за дребни  коледни декорации.  Все по-често се използват и отрязани цветове на коледна звезда в букети и декорации. 

Цъфнал храст коледна звезда през декември в Малта
В природата коледната звезда  достига до 3-4 м. Атрактивните  прицветни  листа се образуват в сезона, когато  светлата част на денонощието  е по-малко от  12 часа.  Родината на това растение /euphorbia  pulcherrima/  е  Мексико.  А  заслуга за нейната   начална популярност  и име  има  посланикът на САЩ   в Мексико - в началото на 19в. – Жул Поансет.  

Joel Roberts  Poinsett
В негова чест е празникът на  поансетията – 12 декември, който се празнува в САЩ и  страните в Европа. Триумфът на това растение, като обект на  търговия  и символ на  Адвента - Коледния сезон  започва от там, където тръгва пътя и  на много от съвременните звезди – Калифорния /Холивуд/. От калифорнийската ферма на немски емигрант  започват първите продажби на територията на САЩ , но предимно за отрязан цвят. С разширяване на продажбите, все повече  се отглеждат и  като саксийни цветя. 

В оранжерията на братя Василеви


Започвайки така, днес производството на  коледна звезда,  е  абсолютно индустриално при спазване на температура, влажност, осветеност в правилните, оптимални  граници от компютри. Така, повече от  100 разновидности хибриди се отглежда в стотици милиони  бройки  по света , за да  зарадват  много повече хора.  Предстои ни, в следващите седмици да направим  декорации с коледни звезди, украси за дома и офиса, както и да  навлезем във вълнуващия сезон  на приготовления за  Рождество. Ще ви направим съпричастни с нашите  предколедни  вълнения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар