сряда, 14 декември 2016 г.

Ароматите на Коледните дни

Печени ябълки, канела, портокал, борова смола - каква е връзката между тях? Дните на Адвента и коледните празници,  разбира се. Магията на ароматите и магията на Коледа се преплитат в опияняващата атмосфера на тези най-прекрасни, топли и уютни неповторими дни.


Сладкия аромат на мед и печени ябълки, на джинджифил, индийско орехче и канела, които се носят от кухнята винаги ме връщат далеч назад в годините в предпразничните дни на приготовления и очакване. Тези аромати от сладкишите и наскоро отсечено коледно дръвче са запазени сигурно в паметта на повечето от нас и ги свързваме неотменно с коледните празници, с вълнуващите и трепетни за всяко дете дни. Ароматът на коледните дни е също толкова въздействаща и създаваща атмосфера както и декорацията за празника. Трудно можем да си представим празниците без коледните сладки, без топлия шоколад в коледното утро, без коледния пунш. И всичко това разнася едни прекрасни аромати на празничност и спокойствие. 


 Ако използваме сушени плодове в декорацията на елхата, бихме могли да ги изсушим у дома. През тези часове, а и след това дома ни ще ухае прекрасно на цитруси, а ако добавим в тавите и анасон или канела на пръчки, бахар, ароматът ще стане още по-цветен по-наситен и омаен. Низите със сушени портокали, канела, дафинов лист и борови клонки носят същия аромат на цитрус и сладост и неподправена свежест със съпътстващия аромат на смола. Без да прибягваме до изкуствени аромати можем да си направим домашни потпури. 





Канелени пръчици/касия/, зърна бахар, листенца дафинов лист, сушени кръгчета от портокали, мандарина, ябълка, лимон, пъпки карамфил са един добър микс от аромати. Към него могат да бъдат прибавени и ароматни декоративни бисквитки /не са за консумация/, които засилват аромата на канела и прибавят нюанса и на мускатов орех, звезден анасон, които разнообразява освен вида на потпурите и прибавя свеж и леко по-остър нюанс в букета от аромати. Много често към коледните ароматни миксове се добавя и няколко капки етерично масло от бял бор или ванилия, бергамот, които да подсилят трайността и обогатят аромата. Така направените потпури се затварят в буркан за 3-4 дни, през което време ги разтърсваме, за да се размесят добре и обменят и попият ароматите. Тези потпури разположени в подходящи съдове / фруктиери, декоративни купички/ ароматизират целия дом и добавят още едно усещане за празничност. Те могат да бъдат сложени и в подходящи за празника торбички от плат или прозрачна хартия и красиво опаковани да бъдат приятен дребен подарък за приятели. Сушенето на плодове, както и приготвянето на ароматните декоративни бисквитки е забавно и лесно, а не е необходимо и нещо особено, за да ги направите.


Декоративните ароматни бисквитки не се пекат, а само се изсушават на стайна температура за 12-24 часа. Приготвя се тесто от чаша брашно, ¾ чаша сол, ½ чаша канела, две щипки мускатов орех настърган и чаша гореща вода. След омесването става тъмно тесто, което се разточва до дебелина 5-7 мм. и с подходящи формички се изрязват фигури, които се поставят върху хартия за печене или силиконова постелка да изсъхнат. Допълнително могат да се украсят с някаква глазура. Те освен в потпурите могат да се използват за украса на коледното дърво или в някоя друга коледна декорация, както и при опаковането на подаръци. Друга ароматна коледна декорация са портокалите декорирани с изсушени пъпки карамфил. И тук може да проявим въображение и да направим различни фигури с карамфила по кората на портокалите. Това е забавно занимание, в  което можем да включим и децата. За по-сложни фигури може да се използват длетата, с които  изрязваме хелуинските тикви или   специални ножчета за цитруси. Разположени във фруктиера те са една красива декорация, а имат силата на аромата на коледни потпури. 


 Освен изброените до тук начини да добавим към празничната атмосфера освен светлина, цветове и аромат е да направим една вълшебна смес, която тихо къкреща във вода на печката ще разнася из дома ни прекрасните коледни аромати. В сместа участват пак познатите ни резени портокали и ябълка, бахар, дафинов лист, канела / по добре на пръчки/, анасон, пъпчици карамфил, кардамом. При бавното варене на тази ароматна смес се отделя незабравимия букет от коледните аромати.


В дните на Адвента или преди коледната вечеря този начин на ароматизиране ще придаде допълнително по-голяма сила и свежест на ароматите на празника. Навлезли сме в прекрасните уютни и красиви дни на очакването на Рождество. Във всеки дом трябва да е светло и топло, да има настроение и радост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар