неделя, 18 декември 2016 г.

Външната коледна украса

Коледната атмосфера е навсякъде. Украсите греят  и  макар  без сняг всичко е толкова празнично и  красиво. Светещите   елхи,  светлинките  на прозорците всички трепнат в очакване. Всичко  е готово да посрещнем    тихата празнична нощ, в която ще се разнесе   благата вест за раждането на Спасителя и Дядо Коледа ще  остави във всеки дом дългоочакваните подаръци. Всички сме се постарали да посрещнем  празничните дни  и добрия старец много тържествено в красиви и много украсени  домове.


Макар и най-рано по време направени,  едва сега в последните дни преди празника   споменаваме  нещичко за   външната коледна декорация.   Тук не става дума за   безбройните лампички  и  светещи фигури, с които украсяваме   фасадата и двора, а  за  по-дребни украси, най-често  от естествени  клони и декоративни елементи, както и  за  растящи на двора  или на верандата иглолистни, които превръщаме  във външното украсено коледно дръвче, за венците, които окачаме на  входната врата  и украсата, която правим около нея, за дребните закачливи  и непретенциозни украси  на терасата, верандата или пред прозорците.

 

 

Външната  коледна украса на дома   трябва да е здраво  закрепена, устойчива, от материали, които са достатъчно издръжливи на атмосферните влияния и  няма да се развалят от силен вятър или натрупал сняг.  И тук можем да проявим изобретателност и находчивост като използваме примерно стари ски, стълба и  шейната на децата,  стар метален  или  дървен съд. Снимките са на  homebnc.com и decoholic.com

 

 


При липсата на сняг,снежният човек може да изглежда и  от боядисани стари  автомобилни гуми, а  може да спуснете  снежинки от навеса на терасата. Стиропорени, метални, пластмасови,  от картон,  чисто бели  или  блестящи,  те биха били  чудесна украса, лесна и ефектна.


На верандата или  на балкона  можем да направим висяща кошница, но за разлика от лятото  тя ще е пълна с  борови  клони  или  от други иглолистни  и коледни орнаменти.

 


Външната украса може да е разточителна и скъпа  с множество  LED  светлини и светещи фигури,  с  презентация на  Рождеството, с пищно осветени  и украсена  външна елха, но може да бъде  и много пестелива и семпла,  направена от  намиращи се в градината подръчни материали / шишарки,  клони, дъски/. Важното е да създава  настроение на обитателите на дома, да привлича светналите погледи на  минувачите, да носи коледния дух.

Пищна  или скромна тя създава  настроение  в  дните на очакване и в празничните дни на Рождество.  Настроението, от което  толкова много се нуждаем.


Няма коментари:

Публикуване на коментар