вторник, 14 март 2017 г.

За празника на майката

Денят на  майката, независимо   в кой ден от годината се празнува  и какъв е  повода  и мотивите за  въвеждането му в календара на празниците  е  безспорно   едно,  че майката   и майчинството трябва да бъдат празнувани като  най-светия акт на човешката природа.  Безспорно е и друго, че както всеки популярен празник,  независимо от  светлите подбуди  за честването  му,  в наше време е  твърде комерсиализиран  и клиширан, но дори  и това понякога ни  харесва с общото увлечение  и суетня.  За различните страни  по  света,  Денят на майката   се празнува по различно  време. В много европейски страни  това е  четвъртата неделя на Великия пост, някъде през  март или  в началото на април /за  2017 г. -  26 март/. В  Северна Америка, както и в други  страни  Денят на  майката  е втората неделя на  май. В  повечето страни  от  Източна Европа   за  Ден  на майката се приема  8 март.  В някои страни по света  Денят   на   майката се празнува през есента.  Когато и да е този празник  е   повод за старание,  предизвикващо  сълзи на  умиление и  радост  от вниманието,  с което ни обграждат  нашите  деца. 


Много цветя,  нежни,  дребни и колоритни букетчета,  картички, сътворени от неумели детски ръчички,    картички с  традиционни поздрави към майката,  дребни сладкиши, чиито надпис  само ги различава  от  тези за деня на влюбените и какво ли още не, от мило и наивно до откровено печалбарско  ни залива  както и за всеки празник.  Нашата майка е уникална и незаменима и подаръкът и трябва да е  такъв - уникален, посветен само и точно на нея. Почти независимо от  възрастта,  всяко дете  може, дори с малко чужда помощ или просто насърчение  да направи   подарък за своята майка.


Голямата радост за мама  е  не виртуозността  и сложността на изпълнението,  а  обичта с която  е направена китката,  картичката, рисунката.  Очарователни за деня на майката  са дребните букетчета с цветя, набрани дори от собствената градина, сложени в  бурканче, чашка, обикновена тенекиена кутия. 


 

Цветята  за мама могат да бъдат не само набрани, но и сътворени от детските ръце


Проста,  но  ефектна  техника,  разноцветни хартии и картони  и  скоро  изненадата за мама е  готова



Помощта  на някой възрастен   в повечето случаи  е необходима,  но  веднъж дадена идеята, децата се залавят   с голямо  вдъхновение  и ентусиазъм



Много идеи  могат да открият   възрастните или  поотрасналите   братя и  сестри,  кои по-лесно,  кои по-трудни   за изпълнение,  но изненадата  за  майката  винаги ще бъде голяма и особено важна  с посланието  и обичта, която носи. 








Няма коментари:

Публикуване на коментар