Очарователни вечери и обеди в прохладата на градината или под тентата на терасата, но често приятното чувство от храненето на открито, особено през втората половина на лятото и през есента, е нарушено от агресивните оси, които не ни дават мира обикаляйки трапезата.
Има ли начин да избегнем тази досада? Има няколко трика, с които ще държим осите по-далече от масата и ще направим така, че да не нарушават спокойствието, а и безопасността ни.
Макар че сме далече от зимните празници, когато палим тамян, за да прогоним зли сили от домовете си, и през лятото запаления тамян ще ни свърши много полезна работа да прогони осите далече от нас. Може към него да се добавят стръкчета лавандула, розмарин, листенца рози.
Няколко букета от босилек биха свършили работата по същия добър начин / за тези, които считат, че аромата на тамяна е доста силен/.
Като репелент действа още и половинки лимони, лайм или грейфрут, набодени с карамфил. Освен че прогонват осите, тези цитруси в комбинация с карамфила са красива декорация / както всъщност и букетите босилек/ за лятната маса.
Още аромати прогонват осите смяното кафе и счукания чесън. Ако е уместно в съчетание с храните, могат да бъдат разположени на трапезата в подходящи купички и макар да не изглеждат кой знае как декоративно, вършат работа.
Освен да отблъскваме осите с различни аромати и така да ги държим далече от храните на трапезата, можем да използваме и тактиката на привличане, но на друго място, по-далече от нас. Купа с узряло грозде, парче сладка диня или узрели сливи, разположени на относително отдалечено място от масата за хранене /4-5м./ ще бъдат притегателен център за осите и те ще насочат интереса си натам, вместо към масата ни.
На масата или в близост до нея запалваме тамян и сме сигурни, че нито една оса няма да наближи десерта ни.
Като репелент действа още и половинки лимони, лайм или грейфрут, набодени с карамфил. Освен че прогонват осите, тези цитруси в комбинация с карамфила са красива декорация / както всъщност и букетите босилек/ за лятната маса.
Няма коментари:
Публикуване на коментар