четвъртък, 14 юни 2018 г.

В долината на розите



Повече от три  века по българските  земи се отглежда  маслодайната роза, от която се получава прочутото розово масло. Все повече се увеличават площите с розови градини в долината на розите, та дори  се появяват и в други региони на страната.



Роза дамасцена, роза алба в по-малка степен,  се отглеждат в розовите градини на България, за да  се  добие едно от най-качественото  розово масло. Защо да не е така, щом  пренесеното преди векове  растение тук е намерило такива подходящи за развитието си условия. Закътаните от острите зимни ветрове южни склонове на Стара планина и Средна гора, подходящите  почви  са  повече от добри за успешното развитие на маслодайните рози и високото съдържание на етерично масло в тях. Грижите, познанията и труда на стопаните на розовите градини е също от съществено значение за развитието на  прекрасни насаждения с богати на етерично масло цветове. През май и първата половина на юни тези места около Карлово, Стрелча, Казанлък  се превръщат в най-красивите, най-притегателните, най-омайващите места. С първата десетдневка на май, когато започва розобера  по тези места, започват и празниците  на розата.






Тези празници са едно от малкото уникални за страната празненства. Те са много богати, красиви  с организираните ритуали на розобер в различни розови градини, с избора на Царица Роза, с детските празненства и шествия. Музеят на розата в Казанлък / старият, открит 1967 г. и новия в парка Розариум 2016 г./, етнографския комплекс с действаща розоварна  "Дамасцена"  в село Скобелево  са места,  в които посетилия ги може да научи  много за  историята на розопроизводството, за  продуктите получавани от маслодайната роза - масло, розова вода, конкрет, розово абсолю.  Наистина  красиви и богати  са тези места  с история, от древността та  до съвремието ни, с красиви природни гледки, с минерални води.

http://www.bulgariainside.com/images/galleries/th_641x426/_w_de15b6aa0e21aca8f769d7b098d14123.jpeg

http://www.travelevent.eu/userfiles/productlargeimages/product_3824.jpg


http://rusofili.bg/wp-content/uploads/2015/02/%D0%A8%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B01.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Buzludzha-02.JPG/1200px-Buzludzha-02.JPG





 Щедра е била природата. Дано ние бъдем разумни за да  запазим и  умножим това богатство.














Няма коментари:

Публикуване на коментар