Какво по-лесно и приятно от това да отскочиш в градината или на балконаq когато трябва да прибавиш някоя подправка в храната. Копър, магданоз, босилек, мащерка, мента и джоджен са растения, които садим като на шега, а после през цялото лято можем да разчитаме на тях за аромат и свежест в храната ни. В саксийки или в почвата те се развиват добре без особени грижи и ни дават цялата свежест на прясно приготвената храна с най-благоуханните аромати на лятото. Нали не си представяме доматен сос без аромата на босилека, прохладния таратор без копър или мента, а печеното агнешко без розмарин или риган. Всички тези ухайни треви и храстчета могат да ни бъдат под ръка в собствения ни дом. Стига да сме достатъчно предвидливи и да посеем семена от едните в ранната пролет или малко по-късно разсад от другите, ще се радваме през цялото лято на прекрасен аромат, добре овкусени ястия и много, много свежест.
А за повечето от тях можем да говорим не само като за подправки, но и за
истински лечебни растения. За предимствата и причините да засадим любимата ни мащерка
сме си казали , както и за слабостта ни към разнообразния и
неустоимия босилек. Изобщо темата с подправките ни занимава непрекъснато не само защото сме изкушени, но и защото отглеждането им е толкова лесно, а ползата несравнима. Най-популярен си остава :
Магданозът - той е вездесъщ в кулинарията, за салати и супи, за готвено. Без него е невъзможно да приготвим някои видове песто както и известната салата табуле.
|
табуле |
Засаждаме го от семена през пролетта и те в рамките на петнадесет-двадесет дни покълват. Можем да го засеем както в редове така и разпръснато на определена площ. Умереното слънчево място, умерената влажност на почвата, подрязването през есента ще позволи да имате едри и ароматни листа. На втората година магданозът хвърля семена, листата му са с малко по-остър вкус и по-слаб аромат. Може да се направи избор от плосколистен магданоз, къдрав, както и коренов. Най-лесен за отглеждане е плосколистния, а и ароматът му е най-силен. Ефектен за декорация е и къдравия магданоз, но с по-слаб аромат и по-твърди листа. Кореновия магданоз освен листна маса развива и ядливи кореноплоди доста прилични на пащърнака. Магданозът е подправка богата на ф етерично масло, витамин С, желязо, фолиева киселина, но и оксалати. Така че умереното му използване от хора с проблеми в отделителната система и жлъчката е наложителна. Може да бъде отглеждан в съдове.
Копърът - в горещите
летни дни той е незаменима подправка за летни студени супи, както за някои разхладителни напитки, риби, майонезени сосове, туршии.
|
таратор |
|
кисели краставички |
Засяваме от семена на постоянно място през пролетта. Те поникват рамките на двадесетина дни. Поддържане на оптимална влага е достатъчно условие, но и слънчевото място прави растението по-ароматно. Може да се засее както в редове така и разпръснато. Добре е да се сее по-рехаво, защото в противен случай резултатите не са добри. Когато стане с височина около 20 см. се бере. За семена, които се използват в консервирането се остава да узрее до края на лятото или есента. Копърът е растение не особено чувствително към застудяването. Може да издържи температури около нулата съвсем успешно. Може да се засява последователно през сезона, за да разчитате през цялото лято на пресен копър. Копърът е богат на етерично масло , витамини от групата В, РР, желязо и фолиева киселина и е особено полезен за храносмилането, прочиства организма.
Целината - наричат я дори супер зеленчук. Придава специфичен и разпознаваем вкус на много супи, ястия, салати и туршии. Без нея не може да мине италианското софрито /soffritto/-основа за прочутия сос болонезе и още много други италиански вкусни манджи.
|
телешко варено |
|
туршии |
Тя се засажда винаги с разсад, които трябва да бъде готов за засаждане на постоянно място в градината през втората половина на май, което значи да се засеят семена около 60 дни по-рано. Най-добре е да се купи готов разсад през май. Дълбочината на засаждане е такава каквато е била на самия разсад. По-плитко засаждане влияе върху качествата и големината на кореноплода. Поддържа се постоянна оптимална влага. Освен такава, която образува кореноплод, целината може да бъде само листна / развиваща само листна розетка без подземни корени/ или дръжковидна със здрави плътни дръжки. Листовидната и дръжковидната целина се засажда на по-малко разстояние / 15- 20 см./, отколкото главестата / 30-40 см./. Целината е богата на витамини А и В6, С, калций, магнезий. От кореноплода, както и от листата се получава целебен сок. Листните са подходящи да се отглеждат и в съдове.
|
http://gardenshop.pro/media/k2/galleries/422/3_sveji_lista_koriandyr_upotreba.jpg |
Кориандърът е екзотичния, натрапчив аромат, които навлиза все по-мощно в кулинарията със страстта ни към азиатската кухня, със семената, които се използват в редица колбаси. Може да се използва както в прясно, така и в сушено състояние. При сушенето острия вкус се тушира и става по-сладък и мек.
|
различни видове колбаси |
Може да се засее както в средата на есента, така и рано напролет. Едногодишен е, но с добра студоустойчивост. Семената поникват до десетина дни. Кореновата му система е слаба и повърхностна и е потребно да се полива редовно. Мястото на засяване да е слънчево. Развива се добре в по-богата почва. Когато стане 15 см. може да се бере за зелена подправка. За семената се изчаква до образуването на зрели семена в сенниците. Бере се в сухо време в ранните часове на деня. Зрелите семена лесно изпадат.
Чубрицата - типичен за българската кухня подправка, без която не могат да минат едни от най-традиционните храни - боб, леща, местни ястия.
|
боб с чубрица |
|
картофи с чубрица |
Най-добре е да бъде засадена от разсад. На постоянно място се засажда през май. Топло и слънчево място е потребно, за да се развива добре. Поддържане на постоянна оптимална влажност, особено през първия месец на развитието. Щом започне да цъфти е време за беритбата ѝ. След прецъфтяването рязко спада аромата. Използва се по-често изсушена отколкото в прясно състояние. Както повечето билки се
суши на сянка в проветриви помещения. Чубрицата е богата на витамини С, от групата на В, РР, микроелементи - манган, желязо, селен. Може да бъде отглеждана и в по-големи съдове / ∅ 17 см. и дълбочина 12,7 см. /.
Босилекът - станал много популярен и използван с разпространението на италианската кухня по цял свят. Не са едно и две ястията, които не могат да съществуват без този наситен, сладък и дълбок аромат.
|
песто |
|
домати капрезе |
Може да използваме както семена, така и разсад. Босилекът е топлолюбиво растение и необходимо да имаме добре затоплена почва / 20-22°С/ когато решим да го засяваме. Втората половина на май е подходящо време за засаждане на постоянно място на открито. Семенцата са доста дребни и за предпочитане е да се засажда от разсад. При появата на първите цветове подправката е най-силно ароматна. Премахваме цъфтежа, за да се разклонява растението. Ако ще го ползваме в сухо състояние е подходящо да бъде обрано по време на появата на първите цветове. Можем да оставим съцветията да узреят, за да получим семена. Съцветия се оставят седмица-две да доузреят, изсушат се и се прибират в сухи хартиени пликове. Може да се отглежда на балкон в не особено големи съдове /∅ 12 см. с дълбочина 9,4 см./.
Най-общо това са популярните подправки, за които трябва да имаме грижа да засаждаме всяка пролет, за да разполагаме с тях през лятото. Има и други, многогодишни, които веднъж засадени, остават с години в градината или в контейнер на терасата. Мащерката, салвията, риганът, ментата, естрагонът, розмаринът са прекрасни многогодишни растения, които освен че ще украсяват градината или терасата ни дават възможност да се възползваме от техните кулинарни качества през лятото.
Мащерката - много разнообразна по вид и в повечето случаи, веднъж засадена, трябва само да контролираме разпространението ѝ.
|
агнешко с мащерка |
Много популярна в средиземноморската кухня. Често от пресните ѝ клончета се превръщат в ароматен чай.
Салвията - има много разновидности, но като подправка най-често се използва salvia officinalis. Ароматът и е много силен и от подправката се използва много оскъдно количество. Нейния аромат се свързвапреди всичко с някои ястия от италианската кухня като прочутата saltimbocca alla romana.
|
салтимбока ала романа |
Подхожда на по-тежки меса, влага се и в различни печива. Размножава се от семена или вегетативно. През първата година е добре да не се допуска растението да цъфти / отстраняват се цветоносите/, за да се стимулира доброто развитие на кореновата система. Резитбата през пролетта на следващите години подновява растенията.
Риганът - отново един аромат, свързан преди всичко със средиземноморската кулинария.
|
пиле романо |
|
пилешки сувлаки |
Засява се през пролетта на слънчеви места с песъчлива и добре дренирана почва. След прихващането му е много толерантен към засушаване. През зимата може да бъде покрит с малко слама, за да не замръзнат корените му. На пролет растението възстановява надземните си части.
Див лук - красив като цвете, деликатен като аромат, този лук може да бъде предпочитан както за цветната леха, така за зеленчуковата, а много често и на балкона. Лекотата, с която се отглежда го прави особено ценно и полезно растение. Финия му аромат и нежна текстура и цвят са подходящи за овкусяване и декорация на различни ястия - омлети, хлебчета, картофи, салати, сосове, печива.
|
печен картоф със сметана |
|
киш с бекон и чедър |
Може да се използва за декориране на различни видове ястия, като се използват не само зелените перца, но и цветовете.
Ментата - изключително инвазивна, независимо за кой вид говорим. Размножава се вегетативно. Отглежда се предимно два вида mentha spicata - джоджен и mentha piperita - черна мента. Клончетата се пензират, за да може растението да се разклони добре.
|
патладжани със зеленчуци, сирене и мента |
|
коктейли |
Използват се в различни напитки, яхнии, студени супи и сладкарство.
|
https://www.zarata.info/wp-content/uploads/2017/03/%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BB.jpg |
Девесил - първоначално ви приличана огромен бурен, но щом разтъркате разперените му листа разбирате, че пред вас е една прекрасна подправка, с която може да се овкуси боб, кюфтета, агнешко и други традиционни български гозби.
Естрагонът / тарос/ - не толкова популярна подправка, без която обаче не може да мине нито една вкусна рибешка чорба, а и не само.
|
Свински стек с горчица и естрагон |
Използва се в сладкарството, за ароматизиране на някои лекарства. Специфичния аромат на естрагона е характерен за някои видове горчица, за популярната и обичана в Грузия безалкохолна напитка Тархун. Размножава се със семена /руският естрагон/ или вегетативно / френският естрагон/.
Розмаринът - този красив храст с нежно лилави цветове през пролетта би могъл да бъде отглеждан, дори никога да не прибегнете до кулинарните свойства на ароматните му клонки.
|
картофи гриловани на клончета розмарин |
|
агнешко с розмарин |
Първите години на отглеждането му са ключови, за да запазите растението и да му дадете възможност да се развива. Закътано и слънчево място с добре дренирана почва е неговото място. Особено през зимата трябва да се положат през първите няколко години грижи за презимуването на растението. Добрия дренаж, защита от зимните ниски температури са задължителни. След няколко години, растението ще се нуждае единствено от санитарно подрязване. Тази подправка се използва за овкусяване на различни сосове, агнешко и телешко, но ако ароматът ѝ не ви е от най-привичните може да отглеждате растението заради прекрасния му външен вид, заради това че действа като репелент за оси и комари и привлича през пролетта пчелите и други опрашители.
Снимките на ястия са взаимствани от Pinterest
Няма коментари:
Публикуване на коментар