Босилекът е подправка, която изкушава не само любителите на италианската кухня. Тя расте лесно, ухае чудесно, може да се използва и като чай, а някои от нейните разновидности са задължителни за азиатската кухня. Сортовете босилек са талкова разнообразни на големина, цветове, аромат, че е почти объркващо.
Босилекъте от семейството на ментата /Lamiaceae/ и почти за всичките му разновидности са характерни не цилиндричните, ъгловати стебла. От сладкият босилек /Osimum basilicum/ има видове разпространени в Европа и други, които са характерни за азиатския континент наречени общо тайландски босилек с много различни по аромат и вид сортове. При тези сортове босилек /Osimum basilicum var. thyrsiflorum/, стеблата имат лилаво-червен цвят и листата са по-тесни и издължени, съцветието е лилаво, а цветчетата са лилаво-розови.
Освен популярния сладък босилек със зелени лъскави листа, има сортове с назъбени, силно релефни листа, с тънки издължени, със съвсем дребни листенца, с огромни, почти с големината на салата, листа. Цвета на листата също освен зелен може да бъде пурпурен, лилаво-кафеникав, различни нюанси на зеленото. Цветовете са разположени на съцветие са в бяло, розово, лилаво, при някои сортове с голяма декоративна стойност.
Ароматът на различните сортове също може да бъде много различен от сладкия мек аромат на традиционния за италианската кухня - босилек Дженовезе, през анасоновия аромат на популярния тайландски босилек, канелен аромат на horapha - използван във виетнамската кухня, пиперливия kapharo/Osimum tenuiflorum/ - също сорт азиатски босилек, с подчертано по-тръпчив вкус и наситено канелен аромат, които се използва и в индийската кухня и аюрведа и е известен там като tulsi, през силния камфоров нюанс на аромата на един хибрид - африкански син босилек, до цитрусовия вкус и аромат на Лимоновия босилек /Osimum citrodorum/- използван в азиатската и най-вече в тайландската кухня. С лимонов аромат обаче са и някои сортове на сладкия босилек, както и на американския.
|
Osimum basilicum var. thyrsiflorum / Тайландски сладък босилек/ |
|
Osimum tenuiflorum /Тайландски свещен босилек/ |
|
Osimum citrodorum /Лимонов босилек/ |
|
Osimum basilicum /сладък босилек/ |
|
Osimum basilicum червен |
|
Дребнолистен босилек |
|
Ocimum gratissimum /Aфрикански босилек/ |
Голямото разнообразие на босилек ни дава възможност да подберем семена или да търсим резници от видовете, които са подходящи за градината и кулинарните ни предпочитания. Отглеждането му съвсем не е затруднително дори за начинаещите градинари, а удоволствието да наберем пресни подправки от градината или балкона е несравнимо.
Няма коментари:
Публикуване на коментар