понеделник, 24 юли 2017 г.

Различният босилек

Босилекът е подправка, която  изкушава не само любителите на италианската кухня. Тя расте лесно, ухае чудесно,  може да се използва и като чай,  а някои от нейните разновидности са задължителни за азиатската кухня. Сортовете  босилек са талкова разнообразни на  големина, цветове, аромат, че е почти объркващо.


Босилекъте от семейството на ментата /Lamiaceae/  и почти за всичките му разновидности са характерни  не цилиндричните, ъгловати стебла. От сладкият босилек /Osimum basilicum/ има видове разпространени в Европа и други, които са характерни за азиатския континент наречени общо тайландски босилек с много различни по аромат и вид сортове. При тези сортове босилек /Osimum basilicum var. thyrsiflorum/, стеблата имат лилаво-червен цвят и листата са по-тесни и издължени, съцветието е лилаво, а цветчетата са лилаво-розови.

 

Освен  популярния сладък босилек  със зелени    лъскави листа, има сортове с назъбени, силно релефни листа, с тънки издължени, със съвсем дребни листенца, с огромни, почти с големината на салата, листа. Цвета на листата също освен зелен може да бъде пурпурен, лилаво-кафеникав, различни нюанси на зеленото. Цветовете са разположени на  съцветие  са в бяло, розово, лилаво,  при някои сортове с голяма декоративна стойност.


Ароматът  на различните сортове също  може да бъде  много различен от сладкия мек аромат на традиционния за италианската кухня  - босилек Дженовезе, през    анасоновия аромат на популярния тайландски босилек, канелен аромат на horapha - използван във виетнамската кухня, пиперливия kapharo/Osimum tenuiflorum/ - също сорт азиатски босилек, с подчертано по-тръпчив вкус и наситено канелен аромат, които се  използва и  в индийската кухня и аюрведа и е известен там като  tulsi, през силния камфоров нюанс на аромата на един хибрид - африкански син босилек,  до цитрусовия вкус  и аромат на  Лимоновия босилек /Osimum citrodorum/- използван в азиатската и най-вече в тайландската кухня. С лимонов аромат  обаче са и някои сортове на сладкия босилек, както и на американския.

Osimum basilicum var. thyrsiflorum / Тайландски сладък босилек/

Osimum tenuiflorum /Тайландски свещен босилек/

Osimum citrodorum /Лимонов босилек/

Osimum basilicum /сладък босилек/

Osimum basilicum  червен
Дребнолистен босилек

 Ocimum gratissimum /Aфрикански босилек/
Голямото разнообразие на босилек ни дава възможност  да подберем  семена или да търсим резници  от видовете, които са подходящи за градината  и  кулинарните ни предпочитания. Отглеждането му съвсем не е затруднително дори за начинаещите градинари,  а удоволствието да наберем пресни подправки от градината или  балкона е несравнимо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар