неделя, 9 юли 2017 г.

Какво може да се засее и засади в зеленчуковата градина през юли

През  първата половина на юли вече сме  приключили с някои ранни зеленчуци, паднали са  една или повече градушки, които са  унищожили някои насаждения и така са  останали празни  места в зеленчуковата градина. Това е доста неприемливо за повечето градинари и на празните места имаме готовност да засадим зеленчуци, които от  сега до края на сезона /октомври-ноември/ ще дадат реколта. След прибирането на спанака, салатите, ранните картофи  и граха,  останалите свободни площи могат да бъдат засадени с  някои  зеленчуци като тиквички, зелен фасул ,  корнишони, праз, зеле, за които   60 -70 дни  ще са напълно достатъчни да ни дадат реколта през есента. Трябва да се съобразим с  особеностите през това време на годината - високи температури на въздуха, ниска влажност, топла почва и  да  бъдем особено внимателни   към поливането, ако се налага мулчиране за  задържане по-дълго на влагата в почвата и защита от прекомерното ѝ нагряване.  


Тиквичките са   едни от най-предпочитаните  за втора култура. В края на юни или първата половина на юли  можем да насеем  семена  на тиквички  на свободни места  директно в градината. Добре почистена и обработена почва, ако се налага и предварително полята  и сеитбата   се извършва  гнездово. За късните тиквички  се налага по-редовно поливане  и в голяма степен реколтата е по-слаба от тези засадени през пролетта, но наличието на тиквички до късна есен, до слана  е определено добро решение.  Подходящи  сортове   Изобилна и Бисерна. 


По това времена годината можем да засеем с успех  и корнишони / Левина, Победа, Парижки, Калиопа/. Разбира се отново поради  малката влажност и високите температури трябва да бъдем особено  внимателни и грижовни с поливането,  но късните  краставички  са прекрасни  не само за  свежа консумация, но идват съвсем навреме за консервиране.  


Подходяща  втора култура за освободените през втората половина  на юни  площи е и зеленият фасул.  Вземете семена  на ниско растящ  фасул – Никос, Лоди, Джина, защото  е с по-къс срок на вегетация. Необходими  са само 50-60 дни  до прибирането на  реколтата, по приспособим е към високите температури в началото на вегетацията и  евентуално засушаване. Отново при засяването  трябва да се внимава за влагата. През този период тя съвсем не е в изобилие  и  задължително се полива, ако се наложи ежедневно. Добре е  преди засяването семената да са  постояли 24 часа във вода. Топлата почва и осигурена подходяща влажност  ще помогнат за бързото поникване на семената. 


Колкото и да не е  традиционно, но експеримент винаги може да си направим с втора култура грах. Температурите са високи, влагата е малко – всичко това са  безспорни факти, но   малко повече грижи биха осигурили  добра есеннна реколта  до средата на октомври. Подходящи сортове са  Ран1, Маргарит, Спаркъл. Те са с къса вегетация и са им необходими около 50 до 60 дни.   Ако пролетния грах разчита почти изцяло на почвената влажност, натрупана през зимата и може да се отглежда без поливане, то като втора култура  се налага да  поливаме редовно, особено  през първата половина на вегетацията. Високите летни температури  са причина за по-ниската плодовитост, но редовното поливане, мулчиране на почвата против прегряване ще подсигурят добра реколта.  За да се съобразим и с намаляването на светлата част от денонощието/ а светлината е много необходима за вегетацията на граха/, засяването на граха трябвада стане до първата десетдневка  на август.  


Отмина времето когато  салати и марули се  продаваха и консумираха само през  пролетта. Сега целогодишно  можем да отглеждаме  салати  и да разполагаме  в градината както с пресни  и свежи домати, така и  свежи салати едновременно. Подходящи за засяване по това време на годината са салати  от сортове с по-висока толерантност към високите летни температури и по-бавно стрелкуване. Необходимо е да поддържаме постоянна по-висока влажност в периода до покълването /4-10 дни/, а след това  редовно подаване на влага. През лятото семената почти не се покриват. Много добри са местата с шарена сянка, а в определени места може да се наложи и  изкуствено  засенчване. Подходящи са  сортовете Джентилина, Туска /тип Лоло Роса/, Матилда. Както  и при останалите  зеленчуци, засяването  на семена през юли  си има своите особености и по-големи грижи, свързани с поливане и предпазване от  много високите летни температури.


Макар и не така популярен зеленчук манголтът е  полезен и лесен за отглеждане. Нормално се засява в края на април или началото на май,  но при възможност за редовно напояване спокойно може да бъде засят и като  втора култура  през юли. Засят през лятото,  можем да не го прореждаме, а да го отгледаме редово като спанак. Някои растения могат да се оставят да презимуват. На следващата година растението дава семена.  




В края на юни и началото на юли е подходящото време за засяване на къдраво зеле,  броколи,  разсаждане на главесто зеле, праз.  По дългата  и топла есен с  късни първи застудявания и понижение на температурите под  0°С ще даде възможност да отгледаме добра реколта и от втори зеленчукови култури, които засяваме през  юли.

Няма коментари:

Публикуване на коментар