петък, 28 юли 2017 г.

Защо нагорчават краставиците?


Всеки градинар  познава разочарованието от  пресни,  крехки и хрупкави, но леко нагарчащи краставици. Каква е причината  за това?  На този въпрос може да получите доста отговори и от градинари и от хора, които никога не са хващали  мотика. Отговорите ще бъдат  най-различни, някои  от които и доста забавни. А  отговорът е прост. В растението краставица /Cucumis sativus/  се съдържа кукурбитацин. То се съдържа в корените, стеблата, листата, но когато  е налично и в плодовете, това предизвиква горчивият им вкус.  Какви са причините  да се пренесе и в плодовете  не е съвсем уточнено. Има  наследствена обусловеност, както и стресови фактори, които влияят върху наличието в самия плод. Под стресови фактори се има предвид - недостатъчно поливане или периоди на засушаване,  бедна почва,  слабо слънчево греене или много резки  температурни промени. Когато растенията  са изложени на подобни неблагоприятни за тях условия, макар и кратковременно, то  е възможно плодовете им да имат този горчив вкус. Какво трябва да правим, за да не  получаваме такива горчиви краставици? Трябва да не допускаме  подобни условия. Като начало е добре да подберем подходящ сорт краставици за  региона, в които ще ги отглеждаме. Да определим място, което е достатъчно слънчево, за да ги засадим. Да обработим добре почвата и да прибавим достатъчно количество компост или органична тор. По време на цялата вегетация да  ги поливаме редовно и с достатъчно количество вода.  Ако все пак  получим горчиви плодове, това не е повод да ги изхвърлим. Добре обелени, накиснати за 10-15 минути в подсолена вода, горчивината им изчезва. Обикновено не цялата краставица е горчива. Най-често горчивината е в горната част към дръжката и  в най-горния слой под кората. Дебело обелените краставици рядко нагарчат. Още повече,  че има сведения, че този гликозид - кукурбитацина  потиска  развитието на патогенни  клетки. Това значи, че е  силен противораков агент.  Горчивите храни  са полезни за жлъчната секреция и черния дроб. Така че,  ако сте отгледали горчиви краставици не е такава голяма беда.  Просто трябва да се вземат мерки да не се стресират  растенията  и  салатите и тараторът ще бъдат такива, каквито ги харесвате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар