Всеки градинар познава разочарованието от пресни, крехки и хрупкави, но леко нагарчащи краставици. Каква е причината за това? На този въпрос може да получите доста отговори и от градинари и от хора, които никога не са хващали мотика. Отговорите ще бъдат най-различни, някои от които и доста забавни. А отговорът е прост. В растението краставица /Cucumis sativus/ се съдържа кукурбитацин. То се съдържа в корените, стеблата, листата, но когато е налично и в плодовете, това предизвиква горчивият им вкус. Какви са причините да се пренесе и в плодовете не е съвсем уточнено. Има наследствена обусловеност, както и стресови фактори, които влияят върху наличието в самия плод. Под стресови фактори се има предвид - недостатъчно поливане или периоди на засушаване, бедна почва, слабо слънчево греене или много резки температурни промени. Когато растенията са изложени на подобни неблагоприятни за тях условия, макар и кратковременно, то е възможно плодовете им да имат този горчив вкус. Какво трябва да правим, за да не получаваме такива горчиви краставици? Трябва да не допускаме подобни условия. Като начало е добре да подберем подходящ сорт краставици за региона, в които ще ги отглеждаме. Да определим място, което е достатъчно слънчево, за да ги засадим. Да обработим добре почвата и да прибавим достатъчно количество компост или органична тор. По време на цялата вегетация да ги поливаме редовно и с достатъчно количество вода. Ако все пак получим горчиви плодове, това не е повод да ги изхвърлим. Добре обелени, накиснати за 10-15 минути в подсолена вода, горчивината им изчезва. Обикновено не цялата краставица е горчива. Най-често горчивината е в горната част към дръжката и в най-горния слой под кората. Дебело обелените краставици рядко нагарчат. Още повече, че има сведения, че този гликозид - кукурбитацина потиска развитието на патогенни клетки. Това значи, че е силен противораков агент. Горчивите храни са полезни за жлъчната секреция и черния дроб. Така че, ако сте отгледали горчиви краставици не е такава голяма беда. Просто трябва да се вземат мерки да не се стресират растенията и салатите и тараторът ще бъдат такива, каквито ги харесвате.
Няма коментари:
Публикуване на коментар