четвъртък, 23 юни 2016 г.

Бране, сушене и съхраняване на билките



Билкобер!  Това са дните, на най-интензивно бране на  диворастящи, а и на някои култивирани билки. Цвят липа,  жълт кантарион, мащерка, равнец, еньовче, лайка  - цветовете и  стръкове от тези билки се събират точно сега. Кога се събират билките?  От значение е  коя част на растението се използва. По време на цъфтежа се събират билки, чиито цветове и стръкове се използват. Сега е  тяхното време, поне за повечето от тях.  Препоръчително е да се събират сутрин при сухо време. Ако  цветовете и стръковете са мокри, по време на сушенето  е голяма вероятността  да почернеят. Когато се използват плодовете или семената на билките, то ще трябва да  изчакаме до времето, когато те узреят -  лятото, есента. Плодовете /боровинка, глог, бъзак, хвойна/ и семената /сминдух, бял трън, магданоз, анасон/ се прибират напълно узрели. Корените на растенията / живовляк, магданоз, лопен, жълта тинтява, / се  прибират в по-късната есен, когато надземната част на растението приключва своя живот.


След прибирането на билките, следва да бъдат изсушени. Мястото  за сушене трябва да е сенчесто и проветриво. Набраните цветове от  бъз, невен, мащерка, рози, лайка и други се разпростират върху абсолютно суха  не гланцирана хартия. Добре би било дори да имат известно разстояние помежду всеки цвят. Стръковете от жълт кантарион, маточина, еньовче, босилек  и др. се връзват на снопчета по 10-20 стръка с естествено влакно и се провесват на  сенчесто място с добра циркулация на свеж въздух/ под навес на сянка, таван, проветрив килер/. За три - четири седмици се изсушават. Счита се, че са достатъчно сухи когато  при допир се разпадат, ако  можем да ги стрием между палец и показалец  на съвсем дребни частици са пресушени.
 
Снимката е на  Анди Гебхард  http://plumperquatsch.tumblr.com/image/45367379434
Друг метод  по-бърз  като време е сушенето им във фурна при ниска температура 40°-50°C. Разпростират се в тава, постлана с хартия за печене в един ред, отново с разстояние между тях. Времето варира  в зависимост от едрината и плътността на растението, което сушим. Съществуват и  сушилни /дехидрататори/, но са малки по обем 2-3 л. вместимост. Билките и ароматните треви, които отглеждаме у дома подлежат на същите правила, с тази разлика, че по-често  ги използваме в прясно състояние. Отгледаните в градината мащерка, риган, чубрица, босилек,  ако са достатъчно като количество, можем да съхраним изсушени  за зимните месеци. Съхраняването на билките / изсушените/  е най-добре да става в хартиени пликове, добре затварящи се метални кутии  или сухи стъклени буркани, които се затварят добре. Не бива да  са на слънце, да е влажно или да са  близо до нагревателен уред. Трябва да са грижливо надписани, като етикета трябва да съдържа името на билката, кога е изсушена и ако има някакви особености при употребата.


 Съхранението им да е  най-много до следващия сезон /  до една година/, особено за стръкове и цветове. През следващата пролет и лято  отново поляните ще ни привличат  с прекрасните си  / и полезни/ растения, за да  напълним отново бурканите с ароматни, лечебни треви. На терасите и в градината отново ще  цъфтят и зеленеят мащерка, магданоз, салвия, лавандула. Дори с елементарни градинарски умения и познания можем сами да си отгледаме  подправки и билките.


Няма коментари:

Публикуване на коментар