понеделник, 6 юни 2016 г.

Градинарство под дъжда




Навъсено небе, далечно отеква гръмотевица. Първите капки дъжд започват да барабанят по металния покрив на градинската барака. Сечивата са прибрани,  кошницата с едроцветна петуния е подслонена под стрехата, за да е защитена от  дъжда и вятъра.  Да  си припомняме ли суетенето, когато на хоризонта се задава много тъмен облак и  правим всичко възможно да предпазим градината от евентуална градушка. Когато вали работата в градината спира. Дали и в  дъжда не  е време за някои градински дейности? Определено, точно когато вали трябва да напълним  бидона за дъждовна вода, а  ако не разполагаме с такъв, може  да  сложим на открито или под улук и някой и друг по-обемист съд, за да съберем повече дъждовна вода. Съхранението и  използването в градината на  дъждовната вода  е  полезна  за здравето на растенията, както и за  нашите финанси.




Поливането с нея, когато се наложи е много добър вариант, а  измиването листата на стайните растения  с дъждовна вода е истинска благодат за тях. Ако дъжда е достатъчно дребен и кротък и температурите позволяват не е зле  да се извадят на открито саксиите със стайни растения и природата да си свърши работата. При кротък  пролетен дъжд може да се разпръсне   изкуствена  тор над  зелените площи.  Слаб и продължителен или силен и кратък, дъждът спира  и  отново можем да излезем навън и да свършим нещо полезно.



Точно сега е времето / след дъжд/, когато навън са  се показали охлювите и плужеците. С ръкавици или голи ръце можем да ги съберем  от тревата или полазили по  растенията.  Сега, когато земята е влажна /стига да не е съвсем подгизнала от прекалено много дъжд/ е подходящо да  се преборим с израсналите в лехите  плевели. Те лесно се  изтеглят  с корените от влажната земя. След паднал пролетен дъжд е добре да  засадим разсадите, добре овлажнената земя, както и  високата въздушна влажност благоприятстват бързото съвземане на растенията след пресаждането. Градинската работа  е задължителна за красивата градина, но тя също е хоби, релаксация  и наслада от труда. В пек, в дъжд  има какво да направим, за да бъдем полезни на градината и да сме удовлетворени от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар