сряда, 22 юни 2016 г.

Midsummer


Сценография за "Сън в лятна нощ" /върлината с корона от зелени листа и танцуващи феи /
Денят на лятното слънцестоене, Midsummer, Litha, St.John`s Day, Еньовден, магическо време изпълнено  с много вярвания, ритуали. Времето на пълен разцвет, когато слънцето в нашето полукълбо  е в своята сила, когато цялата природа и всяка нейна частица  са събрали най-много живот. Градините са пълни с цвят,  полето, гората също. Това е празника на природата в цялата и сила и мощ, на слънцето на  дивите лечебни растенията.  Този празник  е най-разпространен сред   скандинавските, прибалтийските, англо-саксонските  и славянските  народи. Празнува се по някакъв начин почти в цялото Северно полукълбо. Празниците  датират  от  римско време, в християнски времена  празниците се свързват с раждането на Йоан  Кръстител.


Танцуване около  традиционната върлина / mypole/ в Швеция
Пускане на цветни венци и свещи  във  водата /Kupala/ в Беларус
Преминаване през венец от билки и цветя - Еньовден  в България

Посрещане на  изгрева  в деня на Лятното слънцестоене на Стоунхендж

Запалените огньове в най-късата нощ  на годината
Паленето на огньове в най-късата за годината нощ и очакване на  изгрева на слънцето, събирането на билки, песни и танци около  висок изправен прът, покрит със свежа зеленина и много  разноцветни панделки са  символи на празнуването на Midsummer. Събирането на билки  в тези дни е  много характерно за славянските народи. Още в ранната сутрин  по ливадите се събират  дивите треви с лечебна сила - кантарион, еньовче, вратига, мащерка,  бял равнец, риган. Счита се, че силата на билките, тяхната лековитост е най-голяма точно в тези дни. 



Ако не сме сред природата  можем да отбележим тези прекрасни дни като направим китки от   подправките и цветята, които отглеждаме  на балкона или в градината, да украсим  вратата с венец от цветя и зеленина, с която разполагаме  около нас, а защо да не направим и венци за главите на децата у дома.


Всеки празник, който чества  или  е свързан  с растенията и  природата ни вълнува. Снимките   са от Pinterest  и Камбана

Няма коментари:

Публикуване на коментар