събота, 11 юни 2016 г.

Още за лавандулата

Вълшебно лилави дребни цветчета събрани във вретеновиден  цвят,  омаен аромат - това е нейно величество  Лавандулата.  Не случайно  тя е толкова обичана. Красивите нежно лилави туфи на лавандулата изпълват градината с колорит, жужене на пчели и аромат, много аромат. Всяка градина или тераса заслужава да има този така впечатляващ по време на цъфтежа си храст.





Допълнително негово предимство, освен прекрасния външен вид е и факта, че отглеждането му е много, много лесно. Слънчево място в градината или на балкона и всички условия за отглеждането му са на лице. Лавандулата понася засушаване, бедна, камениста и плитка почва. Най-често засаждането става с разсад, но е възможно /за по търпеливите/ и от семена или с резник. Грижите за това, тъй прекрасно растение са минимални. Почти единствената е силното подрязване след цъфтежа. Щом напълно се разтворят цветовете е време да се подреже цветовете с цялата дължина стебло. По-късно в ранната есен, когато времето е все още достатъчно топло е задължително да  намалите   цялото растение с една трета.  Режат се стеблата до   3-4 сантиметра  над вдървените части /оставя се около 3-4 от новия летораст/. Резитбата е основна за добрия вид и доброто развитие на растението.   Колкото и да ви се струва драстично тази резитба запазва приятния закръглен  вид на растението, благодарение на нея то се поддържа младо и цъфтящо. Когато загуби компактния си вид и  вдървените части станат достатъчно много и цъфтежът намалее /поради не достатъчна резитба/ е време да помислите за замяната му с ново растение. Наличието на лавандулови храсти в градината е истинска благодат. Според  условията, с които разполагаме трябва да подберем най-подходящия вид. Лавандулата има над 20 вида и стотици сортове, основните са:
Lavandula angustifolia- или така наречената истинска лавандула или английска лавандула.Този вид е  най-издръжливия  по отношение на ниски зимни температури и същевременно дава   много добри резултати като  растение за добив на етерично масло  като качество и количество. Цъфтежът е кратък само юни-юли. След изрязването на цветовете,  през есента може да даде отново единични цветове.  "Alba"  "Munstead" "Hidcote Blue"

Lavandula angustifolia
Lavandula  latifolia- както показва и името този вид е с по-широки листенца с мъхесто покритие и  цветоносните стебла имат   разклонения. Аромата на този вид лавандула е по-силен  с нюанс на камфор. Цъфтежът е малко по-късен през юли.

Lavandula  latifolia-http://www.apatita.com/herbario/Labiatae/large/Lavandula_latifolia_5.jpg

Lavandula intermedia- това е хибрид между Lavandula angustifolia и Lavandula  latifolia, във Франция наричана  Лавандин е отглеждана широко  в Прованс. Този вид има по тънки  и издължени цветове, стеблото и има разклонения, аромата и е силен с отенък на камфор и понася най-добре  от всички останали видове сушата. Много продуктивна по отношение на добива на  етерично масло.   "Hidcote Giant"

Lavandula intermedia

Едно полезно сравнение :




Lavandula dentata- листата и са по-зелени и силно нарязани, без цветове храстът напомня повече по вид на сантолина. Аромата и е силен, но устойчивостта и в студените и влажни зими не е гарантирана.  "Adrar M`Korn"

Lavandula dentata
Lavandula stoechaes- така наречената френска лавандула, в Австралия я наричат италианска лавандула, а в САЩ - испанска лавандула. Тя е видимо различаваща  се във  формата на цвета. Чувствителна е към  ниските зимни температури, през лятото е  добре да бъде от време на време поливана и единствената, която  предпочита леко кисела почва. Цъфтежът и  е по-продължителен в сравнение с останалите / почти през цялото лято/.  Този вид е добре да се засади в контейнер, за да може да се прибира на  на закрито през зимата. В климатични зони 1-7 трудно ще презимува. "Willow Vale"

Lavandula stoechas
От всеки един от тези видове има  популярни сортове / в края на всеки абзац/, които  могат да се купят от градинските центрове и  цветарски магазини. Засаждането на лавандулата от разсад е най-добре да става през пролетта. Задължително условие за отглеждането и е много слънце и  лека, добре дренирана бедна почва. Ако  почвата е по-глинеста е добре преди засаждането да се  добави едър пясък. Когато се сеят семена на лавандула, това става през  ранната пролет на закрито в лека почва с много малко покриване на семената. При  постоянна леко влажна почва и нормална  стайна температура, семената покълват за 20-30 дни. Когато достигнат  3 см.  се засаждат в отделни малки / 8 см./  саксийки и се отглеждат на слънце при умерено поливане. Зимните месеци се държат на закрито  прохладно и светло място с много оскъдно поливане. На следващата година през пролетта този разсад може да се засади в градината  през април-май, на разстояние 50-60 см. един от друг.  Най-рисковия начин да размножите растението е чрез резници през късното лято.  Отрязват се 8 см. от летораст, като последните две възелчета се освобождават от листата. Засаждат се в  лека почва / компост и пясък/ и  се покриват с пластмасова камбана, за да се  осигури  постоянна като условия среда. Отглежда се в оранжерия през зимата на топло и светло. На следващата пролет се засажда на постоянно място  на открито / април-май/. Резника не бива да се   обработва с вкоренител. Всяка градина заслужава да има лавандула. Това е растение с безброй качества.

  • Лесно за отглеждане, 
  • Красиво както по време на цъфтежа , така и през останалата част от годината,   
  • Лечебни качества /отварата действа сънотворно, етеричното масло нанесено на слепоочията успокоява главоболието/, 
  • Ароматът му  прогонва  комари, розите, засадени в близост до лавандула  са нападани по-рядко от  листни въшки
  • Медоносно / меда от лавандула е с прекрасен аромат, лек и много сладък/,



Лавандуловото масло е едно от най-употребяваните с много широк спектър на действие:

  • Анти септично и анти бактериално действие, лекарството "Тавипек " съдържа етерично лавандулово масло и действа отхрачващо, успокоява синусите, облекчава раните от изгаряния и ухапвания
  • Седативно действие, улеснява заспиването, помага при  леки депресивни състояния, главоболие, тревожност 
  • Детоксикиращо и хипотензивно  действие, подобрява кръвообращението, храносмилането , отделянето на урина

Етеричното масло добито от лавандулата се използва в парфюмерийната и козметичната индустрия. Лавандуловото масло е неизменна част от състава на много парфюми. Етеричното масло от лавандула широко се използва при аромотерапията и спа процедурите. 



 

От цветовете може да  се направят прекрасни букети, които се използват да ароматизират дрехи  в гардероба, а и да ги предпазят от молци. Изсушените на сянка лавандулови цветове могат да се стрият и с тях да се напълнят  торбички, които слагаме в шкафовете  като натурални ароматизатори. Букетчета от лавандулов цвят са прекрасна декорация не само в стил Прованс.



Красотата на лавандуловите храсти я прави един обичан декор на тъкани, порцеланови, метални изделия. Лавандуловата тема е  с основание много експлоатирана в декорацията / малко примери/




 

  


Толкова полезна и същевременно с  толкова високи декоративни качества е лавандулата. В периода и на цъфтеж тя става желан  елемент от всеки букет и цветна аранжировка:
























Няма коментари:

Публикуване на коментар